Na Vračaru, umesto murala sa likom Ratka Mladića simbol ljubavi – veliko crveno srce

11. May 2023.
U Srbiji ima više od 300 murala sa likom Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca i penzionisanog generala Vojske Jugoslavije. Od juče, jedan manje. Reč je o muralu na Vračaru, na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića. Umesto njega, simbol ljubavi - veliko crveno srce.
20230510190524_5df85b3f248a630af8386e3ebe3d5dc57bf39773cd1098a1d5c505e76707ac3a

Mural na Vračaru je uklanjan i ponovo iscrtavan više puta. Zbog njega su održavani protesti, desničari ga čuvali i sukobljavali se sa borcima za demokratske vrednosti. Zbog tog murala privođeno je više ljudi, pa i oni koji su pokušavali da ga prekreče. Ovoga puta to je pošlo za rukom aktivistima Koalicije Moramo – Zajedno.

„Mislimo da je sada zaista vreme da Srbija krene u jedno veliko čišćenje od mržnje i od zločina, zato i pozivam sve dobronamerne ljude, sve ljude otvorenog srca, koji žele dobro ovoj zemlji da to isto urade na svojim fasadama“, poručio je poslanik Koalicije „Moramo – Zajedno“, Đorđe Miketić, koji je učestvovao u prekrečavanju murala na Vračaru.

Preko 250 murala sa likom Ratka Mladića u Beogradu

Krajem prošle godine, Nevladina organizacija „Inicijativa mladih za ljudska prava“ napravila je spisak od 308 murala sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića, iscrtanih širom Srbije. Samo u Beogradu ima ih 254. Pre dva meseca zahtevali su od lokalnih vlasti da ih prekreče. Kada je u pitanju mural na Vračaru, komunalna inspekcija je krajem 2021. bila naložila vlasnicima stanova zgrade na kojoj je bio – da ga prekreče. Oni to nisu učinili, pa je po Zakonu o komunalnim delatnostima to bila obaveza opštinskih vlasti, koju ni one nisu ispunile.

„Postoji drugi niz zakona u Srbiji koji su prekršeni na taj način, to je Zakon o zabrani neonacističkih manifestacija i simbola, koji postoji od 2009. godine, koji se praktično ne primenjuje od tada i u njegovom članu 4 se predviđa da će prekršajno biti kažnjen svako ko na bilo koji nalin širi, ili podstiče mržnju na osnovu neke od presuda za ratne zločine“, kaže za Insajder Marko Milosavljević iz te nevladine organizacije.

„Inicijativa“ je dobila samo formalna objašnjenja o proceduri uklanjanja murala. Ali, do danas, lokalne vlasti nisu uklonile nijedan.

„Mi smo do sada dobili informaciju od Grada Beograda da su primljene sve te naše, sve 254 prijave, da su prosleđene opštinskim komunalnim inspekcijama i jedino smo do sada dobili od inspekcije Opštine Palilula da se tu sad vrši upravni postupak“, dodaje Milosavljević za Insajder.

Borba za mural Ratka Mladića i njegovo uklanjanje posledica je dubokih društvenih podela, na one koji ga smatraju herojem i one koji su svesni tragedija koje su izazvali pojedinci u sastavu Vojske Jugoslavije, tokom ratova devedesetih.

„Živimo u agresiji 30 godina“

„Mi smo u jednoj agresiji, živimo u jednoj agresiji 30 godina, mi nismo završili ratove, i dalje ratujemo sa jednim, drugim, ili trećim narodom, ili jednom, ili drugom društvenom grupom, naši udžbenici su zasnovani na promociji militarizma i nasilja i nedostatka kritičkog suočavanja sa onim što smo proizveli u proteklih 30 godina, naročito u tim ratnim godinama. Naši ratni zločinci su postali heroji dece, ne samo dece, nego svih“, kaže Veran Matić, direktor Fonda B92, medijski stručnjak i borac za ljudska prava.

Haški tribunal osudio je Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu 8. juna 2021, između ostalog zbog genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovečnosti, istrebljenja i ubistva civilnog stanovništva, kršenja zakona i običaja rata. Pored murala Ratku Mladiću, u Beogradu ima više murala sa likom drugih haških osuđenika za ratne zločine. Među najpoznatijima javnosti je i mural Radovanu Karadžiću, ispred stambene zgrade u kojoj se skrivao pre hapšenja, u Novom Beogradu.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Click