Insajder debata i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Iza naslova“ o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu

20. November 2019.
Dokumentarni film „Iza naslova“ u produkciji Insajdera biće premijerno prikazan u Insajder debati u sredu u 20 časova na TV N1.
DEBATA-bez-datuma - Copy

Film se bavi ubijenim i nestalim srpskim i albanskim novinarima na Kosovu i svakodnevnim napadima i pritiscima na njih. Gosti Senke Vlatković Odavić u debati nakon filma biće predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, novinar Milivoje Mihailović i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Film prati nekoliko slučajeva napada na novinare i reakcije nadležnih. Sistem nekažnjivosti koji postoji gotovo u celom svetu na Kosovu je posebno opasan zbog nedavne ratne prošlosti, ali i podeljenosti društva u kome se zbog jezičke barijere ni kolege ne razumeju.

Tokom i nakon sukoba na Kosovu medijski radnici su nestajali i ubijani. Tek poslednjih godina, zahvaljujući pre svega naporima Udruženja novinara Srbije na Kosovu, ali i Asocijaciji novinara Kosova, kao i misiji OEBS-a, slučajevi se rasvetljavaju , a za sada je poznato da je od 1998. do 2005. Nestalo ili ubijeno 15 i srpskih i albanskih novinara.

Dokumentarni film autorke Senke Vlatković Odavić u produkciji Insajder realizovan je u saradnji i uz podršku Misije OEBS-a na Kosovu.

Članak je prenet sa ove stranice.

Click