Hronologija jednog proganjanja: Ivanin slučaj

13. July 2023.
Ivana je sa Stefanom bila oko godinu dana u vezi. Par puta su je prekidali, poslednji put u septembru prošle godine. Tada je počela agonija.
CINS
Ilustracija: Đorđe Matić/CINS

Autori: Ivana Milosavljević, Vladimir Kostić, Stefan Marković

Krajem juna na Tviteru se proširio snimak sa sigurnosnih kamera iz jednog beogradskog kafića. Na njemu se vidi muškarac koji ulazi u šank, stiska devojku za ruku i povlači je. U jednom trenutku ju je uhvatio rukom oko vrata i nije hteo da je pusti iako je ona pokušala da se izvuče iz stiska.

On se zove Stefan, a ona Ivana. Nakon što su raskinuli vezu, zbog uznemiravanja ga je prijavila policiji.

Policija mu je 23. aprila izrekla hitnu meru zabrane prilaska i kontaktiranja prvo na 48 sati, a kasnije je na predlog Drugog osnovnog javnog tužilaštva ona produžena na 30 dana.

Pet dana pre njenog isteka, opet joj je pisao i zvao je.

Nakon kršenja mere policija je raspisala potragu za njim.

Inače, kada se prekrši ova mera, policija se konsultuje sa dežurnim sudijom Prekršajnog suda koji odlučuje da li se pokreće postupak po skraćenoj proceduri. Ako bi se ovaj prekršajni postupak pokrenuo, može da se izrekne i kazna zatvora do 60 dana. Tada se ne čeka pravosnažnost nego se presuda odmah izvršava.

Prema informacijama koje je CINS dobio iz Prekršajnog suda u Beogradu, protiv Stefana nema podnetih prekršajnih prijava u poslednjih godinu dana. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nam nisu odgovorili na pitanja.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra (AŽC), organizacije koja, između ostalog, pruža podršku ženama koje trpe nasilje, kaže za CINS da policija ima i druge mehanizme ukoliko ne dobiju saglasnost za pokretanje postupka po skraćenoj proceduri.

„Mogu da podnesu prekršajnu prijavu u redovnom postupku. Samo neće ići tako hitno, neće ići po tom skraćenom postupku gde je presuda odmah izvršiva.“

Mera za merom

U međuvremenu, Stefan je opet pisao Ivani. Tada je i nastao snimak sa sigurnosnih kamera iz kafića.

Isto veče ga je prijavila policiji i Stefanu je po drugi put izrečena hitna mera zabrane prilaska i kontaktiranja na 48 sati.

Prema Ivaninim rečima, on ju je čekao i posle toga na stanici i opet ga je prijavila. Kako kaže policija joj je rekla da mu je opet izrečena mera zabrane, ali ovu potvrdu nismo dobili iz tužilaštva. Stefan potvrđuje da su se sreli na stanici, ali kaže da mu nije izrečena mera zabrane.

Hitna mera zabrane prilaska i kontaktiranja se primenjuje od 2017. na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Milena Vasić advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM kaže za CINS da hitne mere ne služe tome da žrtva na taj način bude dugoročno štićena.

„Svrha hitne mere nije da se izriče doveka, ona je pravno sredstvo koje služi da se spreči eskalacija nasilja.“

Vanja Macanović kaže da onaj koji krši meru zabrane je opasniji od onog koji je ne krši jer pokazuje nameru da neće da odustane.

Nekada posledica kršenja mere može da bude i ubistvo žene.

Tako je 2019. godine u Pančevu ženu koja je na sopstveni zahtev živela u Sigurnoj kući, ubio muž kog je napustila i koji je imao izrečenu meru zabrane prilaska i kontaktiranja. Ubio ju je nožem kada je izašla iz Sigurne kuće, na autobuskoj stanici.

Vanja Macanović kaže da je u ovom slučaju on i pre ubistva kršio meru što je prijavila Sigurna kuća i Centar za socijalni rad. Kako kaže policija je tada tvrdila da su oni zvali dežurnog sudiju za prekršaje u Pančevu i da je on rekao da tu nema prekršaja. Sa druge strane AŽC je u dva navrata dobio napismeno da su sve sudije Prekršajnog suda u Pančevu rekli da njih policija nije kontaktirala.

„Mi od policije nikad nismo dobili izjašnjenje kako su oni radili u tom slučaju.“

Ivana za CINS kaže da, iako se trudi da o tome ne misli, ponekad je uhvati strah da će Stefan nešto ponovo uraditi.

Kako su nam rekli iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva, protiv Stefana se vodi krivični postupak zbog sumnje da je počinio krivično delo proganjanje i on je „u fazi dokaznih radnji nakon čega će biti doneta odluka o daljem postupanju“.

Centar za socijalni rad je ponudio Ivani da bude smeštena u Sigurnoj kući, ali je ona odbila jer, kako kaže, ne želi da menja život zbog njega.

Gde možete da prijavite nasilje:

Policija – Prijava nasilja u porodici: 0800-100-006

Nacionalni SOS broj za žene sa iskustvom nasilja: 0800-222-003

Nacionalna dečija linija – savetodavna podrška decu 116111 (24/7)

Na ovom LINKU pronađite kontakte za prijavu nasilja u Vašem mestu.

Podaci iz izveštaja Autonomnog ženskog centra o praćenju primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici pokazuju da je u periodu od 2019. do 2021. godine policija izrekla preko 59 hiljada hitnih mera zabrane prilaska i kontaktiranja. Pored ove, policija može da izrekne i hitnu meru udaljenja iz stana.

Kako se u izveštaju navodi, u 2021. godini je povećan broj onih koji su ponovili delo nasilje u porodici, što pored neefikasnosti primenjenih mera može da ukazuje i na rizičnije ponašanje učinilaca.

„Deluje da su resursi sistema iscrpljeni na preventivnu zaštitu (hitne i produžene hitne mere), tako da nedostaju mere zaštite na duži rok, krivični postupci i individualizovani planovi podrške žrtvama nasilja“, zaključuje se u izveštaju.

Tekst je prenet sa portala cins.rs.

Click