Završeno još jedno suđenje Nikoliću zbog pretnji novinarima: Tužiteljka traži 18 meseci zatvora

23. June 2023.
U ponedeljak će biti poznata odluka u procesu u kome se ni Dejan Nikolić Kantar, ranije osuđivani nasilnik i vlasnik mnoštva kockarnica, niti njegov advokat nijednom nisu pojavili, iako optuženi izdržava kaznu u zatvoru koji se nalazi u dvorištu suda.
okradio-fotookradio.jpg
Nikolić je nelegalno zazidao prostorije OK radija. Foto: OK radio

Pišu: Dejana Cvetković i Perica Gunjić

Posle nekoliko odlaganja zbog nedolaska optuženog, suđenje vlasniku kockarnica i osuđenom nasilniku Dejanu Nikoliću Kantaru zbog ugožavanja sigurnosti vlasnice OK radija Olivere Vladković i finansijske direktorke Svetlane Ivanove danas je ipak održano u Osnovnom sudu u Vranju. Sudija je najavio da će presudu doneti u ponedeljak, 26. juna.

Ročištu ni ovog puta nisu prisustvovali Nikolić i njegov advokat Aleksandar Sandulović, koji su na sve načine izbegavali da se pojave, od početka procesa. Branilac je ovog puta javio da više ne zastupa optuženog.

Dejan Nikolić je na suđenju za pretnje OK radiju (pravosnažno osuđen na 14 meseci zatvora, a njegovi saučesnici na osam), u sred sudnice pretio Vladković i Ivanovoj, novinarima koji su pratili suđenje i članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Nikolić je tada rekao da “ko se plaši i treba da se plaši jer ima razloga”, da će “kršiti grad” i da “nikome neće oprostiti”.

Osnovno javno tužilaštvo u Vranju je za Nikolića predložilo kaznu zatvora od najmanje godinu dana i šest meseci (maksimalna kazna je tri godine).

OSIGURATI BEZBEDNOST OK RADIJA I OSTALIH KOJIMA JE NIKOLIĆ PRETIO

Veran Matić je posle suđenja za Cenzolovku rekao da bi, s obzirom na to da je krivično delo učinjeno u avgustu prošle godine, svi voleli da je ceo proces tekao brže, ali da je suđenje bilo efikasno i da se nada da će sud usvojiti zahtev Tužilaštva i odbrane.

“Posebno je važno istaći da Nikoliću ističe kazna u avgustu ove godine, kao i da se ništa nije promenilo kada je reč o bezbednosti OK radija, niti da je srušen objekat kojim je Nikolić nelegalno zazidao prozore radija prošle godine. Važno je da policija obezbeđuje OK radio i njegovu vlasnicu, ali i da se nađe način da Nikolić ne napusti zatvor kada mu istakne kazna, odnosno da do pravosnažnog rešenja u ovom postupku bude zadržan u pritvoru ili da se na drugi način preventivno deluje kako ne bi bile ugrožena bezbednost OK radija i svih drugih kojima je pretio“, kaže Matić.

Nikolić je na prethodnom ročištu u dopisu sudu tražio izuzeće javnosti, poručivši da će “stradati neko nevin, kao što i on nevin strada u sudskim procesima”. Matić je upozorio da ova poruka zvuči kao nova pretnja, zbog koje je tražio pojačanu bezbednosnu zaštitu za Ivanovu, Vladković, za sve svedoke i za članove Stalne radne grupe koji dolaze na ovo suđenje.

Sudija Trajković je tada odbio Nikolićev zahtev za isključenje javnosti zato što Nikolićeva sigurnost nije ugrožena.

Na jednom od prethodnih ročišta, Nikolića su novinari videli kroz prozor, u dvorištu koje sud deli sa zatvorom, iako se on tada nije pojavio pred sudom jer mu je, kako je rečeno, pozlilo.

Matić je opravdanja Zdravstvenog centra i drugih institucija u Vranju ocenio kao opstrukcije koje “ohrabruju nasilnika koji i u direktnom obraćanju sudu najavljuje nasilje”.

Sudija Bojan Trajković je na prethodnom ročištu u maju, pošto Dejan Nikolić ponovo nije doveden na suđenje, iako izdržava kaznu u zatvoru koji se nalazi u dvorištu Okružnog suda, naložio da se naredi njegovo dovođenje.

Okružni zatvor je dostavio sudu specijalističke izveštaje Zdravstvenog centra Vranje, Ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, kao i Ortopedsko-traumatološke ambulante, u kojima se navodi preporuka da Nikolić treba da ređe koristi protezu za nogu, kao i da manje hoda i stoji.

Dakle, lekari koji su potpisali ove izveštaje tvrde da Nikolić ne može ni da pređe preko dvorišta – iz zatvora u sud.

Tužiteljka traži godinu i šest meseci zatvora

Tužiteljka Emilija Tončić je rekla da, posle uvida u medicinsku dokumentaciju, može da konstatuje da ona nije potkrepljena dokazima i da nisu opravdani razlozi za nedolazak Nikolića, da se sud ranije saglasio da on može da sedi dok daje iskaz, te da on nije nesposoban da prati suđenje jer je mogao da uz pomoć drugih lica i pomagala prisustvuje glavnom pretresu.

Tončić je predložila da se suđenje održi bez prisustva okrivljenog, što je sudija Trajković prihvatio.

Predsednik ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić je, svedočeći pred sudom, rekao da bi sud trebao da uzme u obzir da suđenje traje dugo, a da Nikolić već u avgustu treba da bude pušten na slobodu. Matić je naglasio da je reč o pretnjama u sudnici u toku postupka za nasilje prema OK radiju, da je Nikolić pretio i sudiji Dimitrijević kada je rekao da je to suđenje “zločin”.

Matić je podsetio i da je Nikolić pretio i zaposlenima u Centralnom zatvoru u Beogradu.

Tokom ovog ročišta, kao svedokinja je ispitana i novinarka Cenzolovke Dejana Cvetković, koju sud prethodno nije obavestio da će svedočiti na glavnom pretresu.

Cvetković je rekla da ostaje pri iskazu koji je dala pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Vranju, a u kom je rekla da je na suđenju za nasilje prema OK radiju Nikolić pretio Vladković, Ivanovoj i drugim novinarima, te da je tada rekao: „Ko se plaši i treba da se plaši, ovo nikom neću oprostiti.“

U završnoj reči, Tončić je istakla da je Nikolić nesporno izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret i da se na osnovu iskaza oštećenih i svedoka može utvrditi da je izrekao pretnje koje su izazvale strah i uznemirenost Vladković i Ivanove i ugrozile njihovu bezbednost.

Podsetila je da je Nikolić već pravosnažno osuđen zbog pretnji istim osobama i da sud treba da ga proglasi krivim i odredi mu zatvorsku kaznu od najmanje godinu i šest meseci.

Punomoćnik oštećenih Velibor Pejčić se saglasio s predlogom tužiteljke, dodavši da sud treba da uzme u obzir okolnosti pod kojima je krivično delo izvršeno – u sudnici, pred sudijom Dimitrijević, zbog čega je Nikolić „ispoljio visok stepen drskosti i bezobzirnosti“.

Olivera Vladković i Svetlana Ivanova su prihvatile predlog tužiteljke. Vladković je istakla da očekuje i dalje policijsku zaštitu jer se oseća nebezbedno.

Članak je prenet sa portala Cenzolovka.

Članak je prenet sa portala Cenzolovka.

Click