Kragujevačke novine izašle posle više od dva meseca pauze

22. Maj 2020.
Kragujevačke novine, jedini štampani medij u Kragujevcu, izašle su posle više od dva meseca pauze zbog vanrednog stanja u kome redakcija lista nije mogla normalno da radi.
kragujevacke-cover.jpg

Direktorka Gordana Božić je rekla za agenciju Beta da je ključni razlog za neizlaženje novina u vreme vanrednog stanja bio taj što članovi redakcije nisu mogli da dolaze na radno mesto pošto spadaju u rizične kategorije.

Kazala je da urednik „Kragujevačkih“ Miroslav Jovanović pripada starosnoj dobi kojoj je bilo zabranjeno kretanje u vreme vanrednog stanja, dok ostali članovi redakcije imaju hronične bolesti.

Božićeva je rekla da je skinuta blokada računa lista, problem koji od januara tišti „Kragujevačke“, koje su morale da pređu na izlaženje jednom u dve sedmice umesto svakog četvrtka.

Ona je rekla da su „Kragujevačkim“ nedavno odobrena sredstva na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za dva projekta i da očekuju još jedan koji će finansirati Evropska unija.

Božić kaže da će time biti stvoreni uslovi da novine nastave da izlaze petnaestodnevno.

„Ovaj današnji broj smo štampali tako što nam je štamparija izašla u susret i to učinila bez avansa, ali za naredni broj koji treba da izađe 4. juna moramo da obezbedimo unapred 40.000 dinara koliko su troškovi štampanja jednog broja“, rekla je Božić.

Novi broj lista bavi se borbom zdravstvenih ustanova u Kragujevcu protiv korona virusa i izveštavanjem kragujevačkih novinara i dostupnosti izvora informacija od javnog značaja u vreme vanrednog stanja.

Novinari „Kragujevačkih“ su istraživali i kako su dve najveće ustanove socijalne zaštite u Kragujevcu – Zavod za zbrinjavanje odraslih „Male pčelice“ i Gerontološki centar uspele da zaštite svoje korisnike i zaposlene od ulaska korona virusa.

U današnjem broju „Kragujevački“ objavljena su i imena kandidata za odbornike svih devet do sada proglašenih lista za lokalne izbore 21. juna.

Članak je prenet sa portala Cenzolovka.

Članak je prenet sa portala Cenzolovka.