Ponovo izlazi Le Monde diplomatique na srpskom jeziku

10. April 2023.
Kada su uz pomoć magazina Nedeljnika, 2015. godine pokrenuli štamopano izdanje Le Monde diplomatique (LMD) na srpskom jeziku, jedan od najvećih živih intelektualaca danas, Noam Čomski, napisao je sledeću poruku: „Čestitam Nedeljniku na pokretanju srpskog izdanja Le Monde Diplomatique. To je jedan od retkih preostalih svetionika slobodne misli u današnjem svetu. LMD je za ljude koji žele da razumeju svet i promene ga nabolje.”
le monde diplomatique

Od aprila ove godine, nakon šestomesečne pauze, ponovo izlazi ovaj kultni list intelektualaca, sindikalista, naučnih istraživača, profesorki i profesora, građanskih i političkih aktivista, kao i svih radnica i radnika, građanki i građana, koji žele da bolje razumeju svet oko sebe, svet koji koji karakterišu sve intenzivnije promene. To je naročito slučaj danas, u kontekstu rata u Ukrajini, odnosno aktuelne finansijske, političke i kulturne krize, koja će dugoročno izmeniti političke i društvene pejzaže i odnose socijalnih i političkih snaga u nacionalnim državama, ali i odnose moći na međunarodnom planu, između tih država.

LMD su mnogo više međunarodne novine koje se proizvode u Francuskoj nego francuske novine koje se prodaju u inostranstvu. Ukoliko ste zainteresovani da počevši od svakog 5-og u mesecu čitate vrhunske geopolitičke analize iz pera najboljih novinara, naučnih istraživača, univerzitetskih profesora, aktivista, iz međunarodne mreže LMD-a, koja broji više od 30 izdanja na 19 svetskih jezika, možete da se pretplatite na domaće izdanje LMD-a.

Tekstovi su dostupni na sajtu koji je izgrađen po standardu francuskog LMD-a, na srpskom jeziku, odnosno na srpskoj varijanti jezika koji govori ili razume više od 30 miliona ljudi u svetu, uz revolucionarni i potpuno bezbedni sistem pretplate koji koriste najprestižniji svetski magazini.

Novi, 82. broj domaćeg izdanja LMD-a, dostupan je, dakle, samo u svom onlajn izdanju, na adresi lmd.nedeljnik.rs.

Mesečna pretplata iznosi 300 dinara, ili oko 2,5 evra za čitaoce van Srbije. Omogućen je i godišnji plan za svega 3.000 dinara, ili oko 25 evra. Sem aktuelnih izdanja, pretplata uključuje i pristup čitavoj arhivi LMD Srbija, koja sadrži više od 1.200 tekstova već objavljenih u štampanom izdanju od 2015. godine.

Click