Uručene nagrade dobitnicima na konkursu za medijsku pismenost „Dragan Janjić“

22. May 2024.
Agencija Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uručili su sinoć nagrade dobitnicima na konkursu za medijsku pismenosti „Dragan Janjić“ u znak sećanja na novinara Dragana Janjića (1955 – 2020), jednog od osnivača Bete i NUNS-a. Nagrada je uručena na ceremoniji kojom se obeležavalo 30 godina agencije Beta.
Dodela nagrade Dragan Janjić 16052024
Saša Mirković, Božidar Milovac, Teodora Ćulibrk, Zlata Kureš, Stefan Janjić, Marijana Matović i Jelena Jovović na dodeli nagrade za medijsku pismenost "Dragan Janjić"

Izvor: NUNS

Jelena Jovović i Stefan Janjić ovogodišnji su dobitnici nagrade za u kategoriji profesionalaca, dok su Teodora Ćulibrk i Božidar Milovac pobednici u kategoriji studenata.

Rad Osnove nestorologije: Analiza narativa u knjizi „Između dva sveta“, autora Jelene Jovović i Stefana Janjića  posvećen je najpopularnijoj knjizi doktora Branimira Nestorovića. Analizom načina na koji Nestorović  prezentuje i tumači važne podatke o medicini i javnom zdravlju, rad ukazuje na tačne i dokazima potkrepljene navode, ali i na brojne sporne tvrdnje, autoplagijate, teorije zavere, loše prevode i neutemeljene izvore na kojima se zasnivaju navodi u ovoj knjizi.

Osnove nestorologije: Analiza narativa u knjizi „Između dva sveta“

Jedna od stalnih rubrika FakeNews Tragača je „Čitaonica“, u okviru koje svojim čitaocima predstavljamo knjige posvećene temama dezinformacija, manipulacija, kognitivnih zamki i provere podataka. Za pokretanje ove rubrike nismo bili motivisani idejom da povećamo profit izdavačkim kućama, već da predstavimo dela koja zaista vredi pročitati, ili makar razmisliti o njihovim tezama i zaključcima.

Na prvi pogled, knjiga „Između dva sveta“ Branimira Nestorovića u izdanju Gnosis lux-a mogla bi da bude materijal za „Čitaonicu“: ona je velikim delom posvećena temi „zabluda“ o medicini i farmaciji, uz nastojanje da se na zablude odgovori potkrepljenim argumentima. Na drugi pogled, a pogotovo na treći i četvrti – uočavamo da knjiga dr Nestorovića i sama nudi ili pojačava određene zablude, zbog čega se čitanje Između dva sveta pretvorilo u pravi istraživački poduhvat.

Između svetova „egzaktne nauke i sveta duhovnosti” Nestorović se bavio ljudskom fotosintezom, isceljivanjem zvukom, dokazivanjem postojanja paralelnih svetova, matriksom, efektima uzemljenja na zdravlje ljudi (hodanje bosom nogom), psi-fenomenima, morfogenetskim poljima, energijom isceljenja, i tako dalje, i dalje. Pritom, neke od iznetih tvrdnji skeptičnom čitaocu uključuju alarm za uzbunu. Kako bi za detaljnu proveru svih tvrdnji iznetih na skoro 400 strana bila potebna armija stručnjaka iz različitih oblasti, fokusirali smo se na analizu diskursnih strategija potpomognutu fektčekingom, kako bismo jasnije sagledali na koji način Nestorović oblikuje „poruku koju je želeo da pošalje”, a u našoj novoj publikaciji predstavljamo vam rezultate te analize.

Žiri smatra da u vremenu kada popularna nauka doživljava procvat, a savremeni mediji otvaraju prostor raznim samozvanim ekspertima i analitičarima, rad Jelene Jovović i Stefana Janjića predstavlja primer kako medijska pismenost može poslužiti i kao vodič za preživljavanje u svetu pesudonauke i teorija zavera.

Rad studenata Teodore Ćulibrk i Božidara Milovca “Dimenzija medijske manipulacije – stvarnost i iluzija” nastao je tokom progona i pretnji novinarima i novinarkama širom Vojvodine, među kojima se načinom, trajanjem, intenzitetom i vrstom izdvojio napad na Dinka Gruhonjića, profesora Filozofskog fakulteta na odseku za medijske studije. Rad ukazuje na prilagođavanje vesti društvenom kontekstu i političkoj situaciji i u kojoj meri je društvo podložno medijskim manipulacijama.

Rad Teodore Ćulibrk i Božidara Milovca pokazuje značaj medijske pismenosti koja treba da pomogne u razlikovanju propagandne, poluistinite i profesionalno obrađene informacije. Prema mišljenju žirija  autori su medijsku pismenost povezali i sa važnim problemom sa kojim se istraživačko (ili savremeno) novinarstvo danas suočava – bezbednošću novinara.

 

Dimenzija medijske manipulacije – stvarnost i iluzija

 

Novinari u Srbiji poslednjih godina sve češće su izloženi pretnjama. Na meti napada poslednjih nedelja našli su se novinarka N1 Ksenija Pavkov i novinar 021 Žarko Bogosavljević zbog izveštavanja o radu novosadskog Centra za socijalni rad u jednom slučaju, a odmah potom i Ana Hegediš Lalić, predsednica NDNV-a, zbog stavova iznetih na tribini održanoj početkom meseca u okviru festivala ,,Rebedu” u Dubrovniku.

Među onima koji su postali meta nalazi se i prošlogodišnji gost na festivalu, novinar i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić, koji je izložen pretnjama već dugi niz godina. Međutim, ovog puta je suočen sa novom vrstom napada – zahtevom za sankcionisanjem zbog širenja govora mržnje, što je izazvalo pažnju javnosti.

Prijave je razmatrao žiri u sastavu dr Marijana Matović (ekspertkinja za medijsku pismenost), dr Saša Mirković (Fakultet za medije i komunikacije) i Zlata Kureš (izvršna direktorka agencije Beta).

Nagrade će biti uručene u četvrtak, 16. maja u 18 časova, u bioskopu “Balkan”, Braće Jugovića 16,  na ceremoniji kojom se obeležava 30 godina agencije Beta.

Agencije Beta i Nezavisnog udruženje novinara Srbija od 2022. godine dodeljuju nagrade iz oblasti medijske pismenosti “Dragan Janjić” u znak sećanja na novinara Dragana Janjića, jednog od osnivača Bete i  NUNS-a.

Novinarsku karijeru Dragana Janjića obeležila je i neprekidna borba za profesionalizaciju novinarstva i insistiranje na etičkim standardima i unapređenju medijske scene. Kolege ga pamte kao principijelnu osobu, posvećenu objektivnom novinarstvu, koje je shvatao kao četvrti stub demokratije.

 

Tekst je prenet sa portala NUNS.

Click