Novinari Niškog okruga na treningu unapređenja bezbednosti

2. April 2023.
U organizaciji Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u utorak i sredu, 4. i 5. aprila 2023. u Nišu će se održati trening o unapređenju bezbednosti novinara u Siti smart klubu sa početkom u 10 časova.
224695945_178838377641273_4698262651754638899_n (1)
City SMART Club. Foto: https://citysmart.media/

Uvod u ovaj trening predstavlja sastanak kontakt tačaka Stalne radne grupe za bezbednost novinara iz Tužilaštva i MUP-a iz Niša i predstavnika novinarskih udruženja i asocijacija, članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara. Ispred Apelacionog javnog tužilaštva Niš sastanku će prisustvovati zamenik javnog tužioca Mića Stamenković, kontakt tačka u Apelacionim javnom tužilaštvu, ispred Višeg javnog tužilaštva Niš prisustvovaće zamenica Javnog tužioca Irena Radivojević i tužilački pomoćnik Mirjana Pavlović. Ispred Opštinskog javnog tužilaštva Niš prisustvovaće zamenica Javnog tužitelja u Nišu Olivera Mladenović, kao kontakt tačka, ujedno i postupajući zamenik u predmetima u Opštinskom javnom tužilaštvu.

Ispred MUP, odnosno Policijske uprave Niš, sastanku će prisustvovati Dejan Dojčinović, šef odseka kriminalističke policije PU Niš i Slobodan Anđelković, oficir u odeljenju policije. Ispred medijskih udruženja biće prisutni Stevan Ristić (Asocijacija medija), Rade Đurić (NUNS), Liljana Stojanović (Asocijacija online medija) i Veran Matić (ANEM). OEBS ima posmatračku ulogu pri Stalnoj radnoj grupi i imaće svog predstavnika na ovom skupu. Na ovom sastanku, prisustvovaće i novinke i novinari koji su doživelji pretnje i napade, kako bi se razmotrio trenutni status prijava i tužbi, kao i novinari čiji su slučajevi sudski razrešeni.

Nakon sastanka Stalne radne grupe sa novinarima uslediće konferencija za medije u 12.30 u Siti smart klubu u Nišu na kojoj će novinari imati priliku da uzmu izjave od učesnika sastanka.

U nastavku događaja biće održan trening o unapređenju bezbednosti novinara sa ciljem da se u prisustvu predstavnika relevantnih institucija i novinara analiziraju slučajevi ugrožavanja bezbednosti lokalnih novinara kao i problemi i smetnje zbog kojih su neki od slučajeva u zastoju. Dodatni fokus treninga je podrška ugroženim novinarima i razvijanje novih modela za pružanje podrške u cilju umanjenja pritisaka i razvijanja prakse modela zaštite ugroženih pojedinaca. Bezbedno izveštavanje sa događaja sa elementima nasilja biće posebno obrađeno upravo zbog toga što imamo zabeležen veliki broj napada na novinare ili povrede novinara na skupovima u proteklih nekoliko godina.

Trening će voditi Branko Čečen, dugogodišnji novinar i urednik u beogradskim štampanim medijima, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, trener na programima edukacije novinara i bivši direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

Treninzi o unapređenju bezbednosti novinara biće održani sa novinarima i novinarkama u petnaest gradova Srbije u narednih godinu i po dana u okviru projekta „Izgradnja sistema prevencije i hitnog reagovanja u slučajevima pretnji i napada na novinare u Srbiji“, koji je podržan od strane Evropske komisije kroz Program podrške nezavisnim medijima u Srbiji.

Click