Gorka sudbina u srce dira

4. November 2020.
Sudbine štićenika Humanitarnog mosta, koje skoro svakodnevno ispisujemo, često su teške i gorke poput pelina. Stoga nije lako reporterima „Vesti“ da svaki put rečima dočaraju nečiju životnu priču, ali ni onima koji nam je poveravaju. Uprkos tome, čak i najšturiji opis i samo predstavljanje golih činjenica može da stigne do nečijeg srca, pa makar ono bilo i hiljadama kilometara udaljeno.
1-9-1068x1607
Foto: Vesti online

Piše: Katarina Nedeljković – Vesti

Upravo je to slučaj i sa našim čitaocima iz daleke Australije, koji se ne libe da pruže ruku i upute nekome slamku spasa. Da je ova tvrdnja istinita, po ko zna koji put potvrđuju i novopristigle donacije sa Petog kontinenta od ukupno 1.310 dolara.

Tako je baka Ana iz Kanbere uputila 450 dolara kao dvomesečnu stipendiju đacima orahovačke Gimnazije. Tačnije, izdvojila je 300 dolara za braću Nikolu i Dušana Čukarića i još 150 dolara za sestre Kristinu i Hristinu Šavelić.

Jelica Crnokrak iz Sidneja je izdvojila 330 dolara za 19-godišnjeg Milana Rabrenovića, obolelog od autizma iz Priličkog Kiseljaka kod Ivanjice, koji mora na hitnu operaciju kolena za koju njegovi skromni roditelji nemaju novca.

Za Nikolu i toplo pismo

Pored ovih žena dobrog srca, bračni par Ljiljana i Slobodan Joksić iz Sidneja izdvojili su dar od 130 dolara siromašnom đaku pešaku Nikoli Matkoviću iz zabitog Vučinića podno Golije, uz toplo pismo u kome između ostalog piše:

„Molimo vas da ovaj mali darak dostavite Nikoli Matkoviću i njegovim roditeljima Slavomiru i Jevrosimi. Dajemo od srca u nadi da će naša pažnja okrepiti i podržati Nikolu u porodičnoj borbi za opstanak i bolje sutra kome pošteno i trudom teži ovaj jedinac. Neka ga dragi Bog blagoslovi. Na našu slavu i zahvalnost Božjoj ugodnici Svetoj Petki koju proslavljamo 27. oktobra, kao veliku pomoćnicu u žitejskim burama. Molitveno želimo da pomogne Nikoli.“

Ni Milenko Uzelac, takođe iz Sidneja, nije ostao ravnodušan na sudbinu majke troje dece i medicinske sestre iz Beograda Biljane Smolović. Već joj je uputio dar od 100 dolara kako bi je podržao u borbi sa karcinomom dojke, koji se nažalost nedavno vratio.

Nije zaboravljen ni mali Mijat Milenković iz Prokuplja, kome je bila neophodna operacija očiju, ali i brojne terapije, kako mu čari detinjstva ne bi bile uskraćene. Njemu već treći mesec zaredom plemeniti Ratko Crnić iz Melburna šalje podršku u vidu donacije od 150 dolara.

Sedam godina uz Stankoviće

I nezaposlenoj samohranoj majci Slađani Stanković (42), prognanici sa Kosmeta, nastanjenoj u Leskovcu i njenom sinu Kristijanu (14) i ovog meseca prispelo je novih 150 dolara plemenite porodice Đukić iz Melburna.

O ovoj maloj porodici brinu neprestano već punih sedam godina šaljući Stankovićima pomoć posredstvom naše sidnejske Redakcije, koju odmah prosleđujemo na njihov kućni prag znajući dobro da, osim toga, često nemaju nikakvih drugih primanja.

– Molim vas da se po ko zna koji put u naše ime zahvalite dobrim Đukićima. Ne znam da li iko igde na ovom svetu tako brine o nekom. Njihovu pomoć kao i uvek iskoristiću da izmirim račune za komunalije. Činjenica je da to ne bismo mogli jer nemam stalno zaposlenje, već radim povremeno slabo plaćene poslove kad se ukaže prilika. Ostalo je sve po starom. Kristijan završava osnovnu školu i pomaže mi koliko može. Na njega nemam zamerke – iskreno će Slađana Stanković.

Slede uručenja

Svi navedeni prilozi, osim Stankovićima kojima je dar prosleđen, narednih dana stići će u domove onih kojima su i namenjeni. Naši reporteri daće sve od sebe da rečima i fotografijom dočaraju koliko našim štićenicima znači pomoć donatora iz Australije, na šta će je najpre utrošiti, ali i svaku reč zahvalnosti što je neko tako daleko mislio na njih i poželeo da im pomogne.

Biće obradovani

Budući da je baka Ana iz Kanbere uputila stipendije orahovačkim đacima, kao i plemeniti O. V. iz Sidneja čiji je dar od 480 dolara već stigao na Kosmet, to ćemo posebno zabeležiti uručenje ovih donacija. Ono što sigurno znamo jeste da će ih posebno obradovati odluka baka Ane da nastavi i ove školske godine da stipendira i pomaže četvoro učenika Gimnazije u Orahovcu.

Članak je prenet sa portala Vesti.

Click