Rus u Srbiji pomaže izbeglicama iz Ukrajine

24. March 2022.
Dok rat u Ukrajini ulazi u drugi mesec i zvanični izveštaji govore o milionima izbeglih koji beže zbog ruske invazije, u mestu Prnjavor kod Kragujevca jedna ruska porodica odlučila je da otvori svoja vrata.
027a0000-0aff-0242-7a8d-08da0bf1cf88_w800_h450.jpg
Mihail Golupcov i njegova supruga Vera odmah na početku rata u Ukrajini, otvorili su vrata svog hotela kraj Kragujevca, za ukrajinske porodice Fotografija:Branko Vučković (RFE/RL)

Piše: Branko Vučković

Mihail Golupcov i njegova supruga Vera su, na početku egzodusa Ukrajinaca iz zemlje, otvorili vrata svog hotela “Sidar & Skvoš” za ukrajinske porodice koje beže od ratnih razaranja i stradanja i ponudili im besplatan smeštaj i ishranu dokle god žele da ostanu kod njih.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Filippo Grandi objavio je 21. marta da je 10 miliona ljudi napustilo svoje domove u Ukrajini, zbog ruske invazije.

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije 21. marta je saopšteno da je više od 13.000 Ukrajinaca prošlo kroz Srbiju od početka ruske invazije. Oko 3.000 ljudi, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), boravi kod rođaka ili prijatelja širom Srbije.

U prihvatnim centrima u Obrenovcu kod Beograda i Vranju na jugu Srbije trenutno je 48 izbeglica iz Ukrajine, podaci su koje je RSE dobio od Komesarijata za izbeglice.

Vlasti u Srbiji su ranije izrazile spremnost za prihvat izbeglica iz Ukrajine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 4. marta da će Srbija ponuditi ljudima hotelski smeštaj, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije.

“Kada je čovek u nevolji treba mu prvo pomoći, bez obzira koje je vere i
nacionalnosti, bez obzira ko je i odakle je”, kaže za Radio Slobodna Evropa Mihail Golupcov, penzionisani građevinski inženjer iz Rusije, koji od 2019. godine sa porodicom živi u Srbiji.

Golupcov kaže su “pravi Rusi” uvek na strani pravde, spremni da zaštite i da pomognu u nevolji.

“Vođen tim principima napustio sam Rusiju 2014. godine kada je anektirala Krim, jer nisam želeo da mi porodica živi u državi koja otima deo teritorije svojim komšijama.”

Golupcov je građevinski inženjer u penziji, supruga Vera je bivša novinarka, ćerke studentkinje – Lena u Kanadi, Anja u Nemačkoj i Sonja u Rusiji u Sankt Peterburgu. Sin Maksim je učenik gimnazije u Kragujevcu .

“Moja su deca kao biseri iz Bajagine (poznati pevač iz Srbije Momčilo Bajagić) pesme rasuta po celom svetu (’Moji drugovi’), ali to je dobro za njih, jer upoznaju druge zemlje, ljude i njihove kulture, stiču nove prijatelje. Zbog epidemije smo protekle dve godine bili razdvojeni, ali smo se konačno svi okupili u Prnjavoru bar na nekoliko dana, a onda ponovo svako na svoju stranu.”

Rezultat porodičnog okupljanja je i odluka da hotel stavi na raspolaganje izbegličkim porodicama iz Ukrajine.

“Supruga i ja smo, zajedno sa njima (decom), bez ikakvog dvoumljenja odlučili da pomognemo i odmah pustili informaciju o tome preko društvenih mreža i internet grupa”, kaže Golupcov za Radio Sobodna Evropa.

Ubrzo su počele da stižu prve porodice, uglavnom majke sa malom decom, a većina njih je, posle nekoliko dana provedenih u hotelu u Prnjavoru, produžila prema zemljama Evropske unije, i već su se javili iz Poljske, Španije i Italije, sa porukama da su kod rođaka na sigurnom.

Iz Kijeva su u Prnjavor stigle Olga Manmar sa dvanaestogodišnjom ćerkom Arijanom i sinovima – osmogodišnjim Andrijanom i petogodišnjim Arijanom, i njena prijateljica Ana Njižegarodova sa šesnaestogodišnjim sinom Grigorijem i devetogodišnjom ćerkom Marijom. Iz Harkova su došli Marina i Bogdan Skotar sa desetogodišnjom ćerkom Sofijom, trogodišnjim sinom Mironom i jednomesečnim Damirom.

“Odmah su ponudili novac da plate boravak u hotelu, ali mi nismo hteli ni da razgovaramo o tome. Rekli smo im da mogu da ostanu koliko god žele i da im je sve besplatno. Poželeli smo im da ovo zlo što pre prođe i da nam se vrate kao turisti.”

Domaćini puni razumevanja

Olga Manmar iz Kijeva rekla je da je porodica Golupcov bila puna razumevanja i podrške.

“Deca se, naravno, nakon četiri dana putovanja nisu baš lepo ponašala, ali oni su bili veoma strpljivi, blagi i tolerantni i to nam je mnogo značilo, jer smo bili na ivici nerava. Njihovu ljudsku podršku i razumevanje nikada nećemo zaboraviti, kao ni njihove ruke prijateljstva i tople zagrljaje kojima su nas dočekali”, ispričala je za RSE Olga Manmar.

Ona je dodala i da je najmlađa osoba u hotelu bila beba stara samo mesec dana.

“Mihajil je omogućio sobe, obroke, podršku. Jednostavno je pretvorio hotel u prihvatilište za izbeglice”.

“Svi ćemo ga (Mihaila) zbog dobrote i plemenitosti zauvek nositi u srcima”, istakla je Manmar.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije oko osmoro dece koja su izbegla iz Ukrajine upisano je i u osnovne škole, a očekuje se i da jedan broj bude uskoro upisan.

Podaci Komesarijata govore i da u Srbiju dolaze uglavnom žene sa malom decom i tinejdžeri.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ranije je u martu na sednici Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova saopštio da nije primećen masovan priliv ukrajinskih državljana u Srbiju, niti se očekuje.

Članak je prenet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Članak je prenet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Click