Srbija i dalje među zemljama u kojima se najviše baca hrana, mera koja bi mogla da poveća donacije još nije zaživela

17. January 2023.
Srbija je jedna od država sa najvećom količinom hrane koja završava u smeću uprkos tome što se godinama radi na podizanju svesti o potrebi za smanjenjm bacanja hrane.
76536_profimedia-0654605362_s

Po ovom kriterijumu Srbija je na trećem mestu u svetu, odmah iza SAD i Kine, a godišnje se baci 726 tona ili 83 kilograma po stanovniku, kaže Katarina Žigić Blagojević iz Banke hrane za Euronews Srbija.

Kako dodaje, broj korisnika kojima su donacije u hrani neophodne mnogo su veće nego prošle godine. Međutim, iako od pre godinu i po dana Banka hrane ima mogućnost da besplatno preveze hranu do odredišta, građani se nisu uključili u projekat u meri u kojoj bi trebalo, ocenila je Žigić Blagojević.

Smatra da bi jedna od stvari koja bi omogućila da manje količine hrane završe na deponijama bila i ukidanje PDV-a na donacije ovog tipa, što u Srbiji još nije zaživelo.

“To bi smanjilo bacanje hrane i povećalo donacije na godišnjem nivou na oko 160 miliona dinara. Iako se na tome već godinama radi još nije napravljen pomak koji bi zaista tu finansijsku olakšicu i sproveo u delo”, naglašava sagovornica Euronews Srbija.

Čitav razgovor s Katarinom Žigić Blagojević možete pogledati na početku teksta.

Članak je prenet sa portala Euronews.rs.

Click