Velt: Orbanova opasna igra na Zapadnom Balkanu

19. January 2022.
„Budimpešta finansira pokušaj da se razori BiH“, optužuje nemački „Velt“ Viktora Orbana. Za to vreme, ocenjuje list, Brisel probleme na Balkanu isključivo zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima.
59741713_303
Milorad Dodik i Viktor Orban 6. novembra 2021. u Banjaluci. Foto: Dragan Maksimovic/DW

U članku pod naslovom „Orbanova opasna igra na Zapadnom Balkanu“, nemački Velt situaciju sumira već u podnaslovu: „S Mađarskom jedna članica EU i NATO podržava težnju za otcepljenjem bosanskih Srba, a pomoć u tome Budimpešti stiže upravo iz Brisela“.

Autorka članka Karolina Driten podseća na posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Banjaluci prošlog novembra i izjavu koja se tada čula u Republici Srpskoj po kojoj oni „uživaju punu podršku premijera Orbana i države Mađarske – dakle i kada je reč o otcepljenju od Bosne i Hercegovine“.

Uprkos „krizi koja tako ugrožava i NATO i EU“, autorka procenjuje da „te brige izgleda u Budimpešti ne igraju nikakvu ulogu: Orban će blokirati svaki pokušaj Evropske unije da uvede sankcije (Miloradu) Dodiku. I više od toga – Mađarska je stavila na raspolaganje Republici Srpskoj 100 miliona evra pomoći.“

U članku nemačkog lista citira se i izjava analitičara poreklom iz BiH Jasmina Mujanovića koji tvrdi da „Budimpešta finansira pokušaj da se razori Bosna i Hercegovina.“ Navodi se i njegov zaključak da Orban na taj način „sledi sopstvenu ideju ’hrišćanske Evrope’, pri čemu je Dodik još jedna karika u lancu neliberalnih režima koje Orban želi da primi u Evropsku uniju kao saveznika u sopstvenoj neliberalnoj koaliciji – a tu je onda na prvom mestu država kao što je Srbija.“

„Orbanov čovek“ za kormilom proširenja

List Velt dovodi u pitanje i ulogu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija kao „rođenog Mađara i lojalnog sledbenika Orbana“. „Njegova uloga ga zapravo obavezuje da zastupa zajedničke interese Unije, a ne zemlje svog porekla. Ali u to postoje sumnje“, ocenjuje nemački list.

Podseća se i na dokument EU koji „pokazuje ’vanredni nivo’ koordinacije između Varheljija i secesionista u Republici Srpskoj i koji je napisan pre spornog glasanja u parlamentu RS. U njemu ne samo da je Varhelji dogovorio termin sednice parlamenta, već je ’dogovoren i moratorijum na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija u periodu od šest meseci’“ – stoji u dokumentu za koji Velt navodi da ga ima u svom posedu.

List citira i pismo grupe poslanika u Evropskom parlamentu koji traže istragu o ulozi Varhelja: „Ako postoji sumnja u nestranačnost i neutralnost Evropske komisije onda je ugrožena osetljiva geopolitička ravnoteža“, piše u tom pismu.

Velt optužuje i Brisel da „probleme na Balkanu isključivo zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima“. Zemlje tog regiona su, navodi list, samo od 2014. do 2020. dobile oko 700 miliona evra za reforme – „bez da j postignut konkretan napredak, što pokazuje i najnoviji izveštaj službe za reviziju Evropske unije.“

Priredio Anđelko Šubić

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Click