„Noć u bioskopu“ – roman o Novosadskoj raciji

12. January 2021.
Projektori pedantno rade u romanu „Noć u bioskopu“ nemačkog autora Klemensa Majera dok nam opisuje Novi Sad u vreme Racije 1942. kada je u tom gradu izvršen masakr nad civililma, piše berlinski taz.
42314533_303
Roman „Noć u bioskopu“ Klemensa Majera opisuje Novi Sad u vreme Racije 1942, piše berlinski taz. Foto: picture-alliance/AP/Jewish Historical Museum, Belgrade/US Holocaust Memorial Museum

Priredio Ivan Đerković

Ledeno-hladno je uNovom Sadu u januaru 1942, više od dvadeset stepeni ispod nule. Dunav je zaleđen. Jedan čovek se vraća u grad koji su okupirali Mađari. Pre rata tu je bio nekoliko puta. Šeta ulicama, posmatra vojnike na položajima i – otkriva mali bioskop u kojem je bio pre više godina.

„Šta je tačno tu gledao? Pokušava da se seti dok gleda vojnike. (…) Čaplina, koji toliko liči na firera? Ne. Čovek s belim licem? Ne. Čovek koji visi na kazaljkama sata na vrhu visoke kule? King Kong? Mladi Džon Vejn? Ne, sve je to bilo kasnije. (…) Kočijaš smrti?

Ovaj ljubitelj bioskopa i pripadnik ustaša, kako je predstavljen, glavni je lik novog romana „Noć u bioskopu” (Nacht in Bioskop) nemačkog autora Klemensa Majera. Priča ispričana na samo 100 stranica odvija se u danima „Novosadske racije”.

Rečenice postaju kamera

Glavni junak upoznaće jednu ženu i s njom otići u bioskop, jedan od najstarijih na svetu. I dok užas postaje sve očigledniji, njih dvoje u bioskopu će gledati film „Kroz pustinju”, po romanu Karla Maja.

„Masakr u Novom Sadu 1942. urezan je u kolektivno sećanje grada”, podseća berlinski Tagescajtung. „Mađarske jedinice, saveznici nacista (kao i ustaše), između 21. i 23. januara ubili su više od 1.200 ljudi, uglavnom Jevreja, Srba i Roma. Leševe su bacali u Dunav, pod led. Tom temom bavili su se ranije jugoslovenski autor Danilo Kiš i srpski pisac Ivan Ivanji.”

Kritičar Tagescajtunga Jens Utof uočava sledeće: „Na prvom nivou priče, Majer prati misterioznog čoveka kroz grad i prikazuje svakodnevne scene tokom rata – kontrola pasoša, scene na stanicama, kupovina na crnom tržištu. Čudovišna stvar koja bi trebalo da se dogodi, već je prisutna kao buka iz pozadine. Već u kratkom prologu je leš koji se nalazi pod ledom.”

„Na drugom nivou, ova priča govori o bioskopu kao mestu bekstva i čežnje. Majer pedantno opisuje funkcionisanje projektora, uživanje u gledanju filma, rituale u bioskopu. On odaje počast eri nemog filma.”

„Sve atmosfersko u ovoj priči je sjajno”, ocenjuje kritičar Tagescajtunga. „Majer delimično piše asocijativnom, kolažnom narativnom tehnikom. (…) Njegove rečenice postaju kamera koja se brzo prebacuje sa plafona stanice, pa do ljudi i na kraju izlazi napolje. Na sličan način se kreće i kroz radnju, korak po korak, rečenicu po rečenicu, u ritmu paratakse. Istorijske razglednice iz Novog Sada, kojima je roman ilustrovan, priču čine još živopisnijom.”

Deo budućeg romana

„Iako je slika grada u svakom pogledu oštro iscrtana, glavni lik delimično ostaje misterija. Da li je taj čovek uopšte sa ustašama, zašto se ponaša onako kako se ponaša? Sve do raspleta Majer to ostavlja u mraku. Trauma Novog Sada veoma je impresivno opisana u ovoj kratkoj priči. Da bi se stekla šira slika, čitalac zapravo želi da ovu epizodu ponovo pročita kao deo romana”, ocenjuje se u kritici Tagescajtunga.

Pisac iz Lajpciga Klemens Majer boravio je od 2015. nekoliko puta u Novom Sadu i Srbiji. Njegova istraživanja trebalo bi da budu uklopljena u novi, veći roman pod naslovom „Projektori” (Die Projektoren). Pisac na njemu radi već duži niz godina i on bi trebalo da se pojavi najranije u jesen 2022.

Roman-priču „Noć u bioskopu” Klemensa Majera objavila je izdavačka kuća „Faber&Faber” iz Lajpciga.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Share