Nemački list: Srbija politički poentira vakcinama

5. Mart 2021.
Frankfurter algemajne cajtung piše o protivljenju Prištine vakcinaciji kosovskih Srba i uspeloj političkoj ofanzivi Beograda uz pomoć vakcina. Vučić se kreće između Zapada i Rusije, a osigurava u Pekingu, piše list.
56753211_303
Foto: Elman Omic/AA/picture alliance

Frankfurter algemajne cajtung piše o protivljenju Prištine vakcinaciji kosovskih Srba i uspeloj političkoj ofanzivi Beograda uz pomoć vakcina. Vučić se kreće između Zapada i Rusije, a osigurava u Pekingu, piše list.

„Virusi ne znaju za granice, ali vakcine znaju“, počinje Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) tekst o trvenju između Beograda i Prištine zbog vakcinacije kosovskih Srba. Kad je predsednik Aleksandar Vučić krajem godine najavio vakcinaciju na severu Kosova i u srpskim enklavama, iz Prištine su rekli da će zaustavili „ilegalne kanale“ za unošenje vakcine.

„Istraga je zaista pokrenuta nakon što je vakcinacija kosovskih Srba u decembru ipak počela u manjem obimu. Kao razlog je navedeno da cepivo koje koristi Srbija nema potrebnu dozvolu kosovskih službi i da, osim toga, intervencija Beograda krši državni suverenitet Kosova“, piše novinar Mihael Martens za ugledni frankfurtski list.

Nezadovoljstvo u Prištini, dodaje se u tekstu, ima veze i s nejednakom situacijom u obe zemlje – dok je u Srbiji vakcinisano oko milion ljudi, na Kosovu uopšte nema cepiva. Srbija je na vrhu kontinentalne Evrope po udelu vakcinisanih, posebno jer ima veće količine kineske i ruske vakcine, piše list.

„No kosovsko rukovodstvo neće kineske i ruske vakcine čak ni na poklon“, dodaje FAZ, navodeći izjavu verovatnog budućeg premijera Aljbina Kurtija koji je rekao da se Kosovo „orijentiše prema Zapadu“. To se ne može zameniti „nekakvim istočnim nedemokratskim silama“, rekao je Kurti, dodajući da se „pokazalo da nema sigurnosti u pogledu kvaliteta“ vakcine iz Rusije i Kine, te da se uz njih vezuju „uslovi u formi geopolitičkih igara“.

„Zbog tih upozorenja iz Prištine, Srbija je prebacila vakcinaciju za kosovske Srbe u gradove na jugu Srbije blizu granici“, piše dalje Martens. „Možda nije u skladu sa zaštitom od zaraza da ljudi zarad vakcinacije krenu u višesatnu vožnju autobusom, ali oni koriste ponudu – i to očito i kosovski Albanci. Iz Bujanovca, najjužnijeg od tri srpska vakcionaciona centra za Kosovo, stižu izveštaji da tamo i kosovski Albanci dobijaju injekciju protiv virusa.“

Frankfurtski list navoda da iz srpske perspektive ima logike da se uključe i kosovski Albanci: „Jer, prema zvaničnom beogradskom viđenju, Kosovo nije nezavisna država nego i dalje srpska pokrajina pa su formalno svi Kosovari srpski građani.“

„Institucije na Kosovu to naravno vide drukčije. Ali to što primoravaju kosovske Srbe da zarad vakcinacije krenu na naporan put, iako im sami ne nude vakcinaciju, to sigurno neće doprineti da se ojača identifikacija srpske manjine sa kosovskom državom“, ocenjuje list.

Dodaje se da Srbija upravo u regionu beleži političku pobedu „vakcinalnom diplomatijom“. Navodi se da su simbolični kontigenti od par hiljada vakcina donirani Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Federaciji BiH. „Ali efekat ne izostaje, jer se predaja vakcina uvek inscenira pred kamerama“, piše FAZ. „Uz to, te male isporuke daju zemljama priliku da makar vakcinišu medicinsko osoblje u najizloženijim odeljenjima.“

List zaključuje: „Izgleda da se isplati Vučićeva politika da vijuga između Zapada i Rusije, a da se istovremeno u Pekingu osigurava protiv prevelikog uticaja Moskve.“

priredio Nemanja Rujević

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Share