Nekažnjeno ubojstvo grčkog novinara?

10. April 2023.
Točno je dvije godine od kako je doslovce javno likvidiran grčki novinar Giorgos Karaivaz. EU je vjerovala Ateni kako će svakako naći počinitelja, ali do danas – nema niti traga ubojicama.
GIORGOS-KARAVAIZ
Giorgos Karaivaz

Izvor: DW

Statha Karaivaz sjedi na kauču, točno tamo gdje je bila i kad je prije dvije godine primila vijest kako je njen suprug, dole na ulici i jedva stotinjak metara od njihovog stana, hladnokrvno likvidiran.

„Zazvonio je moj telefon, zvala je susjeda dole iz prizemlja. Rekla mi je da je na ulici čula pucnjavu i sad je sve puno policije i hitne pomoći. Obukla sam se i odjurila dole. Sve je bilo puno ljudi i onda sam vidjela Giorgosa, svog u krvi.

Tako se u trenu promijenio čitav život: tek kratko prije pogubljenja je Giorgos Karaivaz, iskusni novinar „crne kronike“ i odličan poznavatelj podzemlja, još bio gost u podnevnoj emisiji jedne privatne televizijske postaje.

U svojem istraživanju je uvijek iznova otkrivao i veze kriminalaca sa službenicima policije: tu nije samo bilo ucjena i reketarenje pojedinih policijskih službenika, nego su kriminalci bili u stanju utjecati i na kadrovske promjene unutar policije.

Profesionalna likvidacija

Tog 9. travnja prije dvije godine je Karaivaz došao kući automobilom, a kako nam kaže jedan očevidac, kad je htio izaći iz auta, dovezla su se dva muškarca na skuteru: „Jedan od njih je pucao i pucao, sve dok više nije imao metaka.”

Novinar je pogođen s deset metaka, dva od njih u glavu. Zbog takvog smirenog i brutalnog postupka je istraga brzo posumnjala u organizirani kriminal. Ubojice nisu htjele tek likvidirati novinara, nego i pokazati svim drugima kako im je bolje šutjeti.

Pretpostavlja se i da su počinioci došli iz inozemstva, ali je potpuno nepoznato tko bi mogao biti nalogodavac. To je teško reći jer i nitko ne zna, što je Karaivaz istraživao u posljednjim danima. Usprkos tome, osobno je grčki premijer Kiriakos Mitsotakis obećao, kako se izrazio; „brzo razrješenje“ ovog ubojstva.

Vjerovali smo Ateni

Pune dvije godine nakon toga i Katharina Barley iz Povjerenstva za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Europskog parlamenta mora konstatirati kako grčka policija nije otkrila baš ništa. „Slučaj Karaivaz je jedini u čitavoj Europi u kojem su na žalost ubijeni novinari, ali gdje ne vidimo baš nikakav napredak u istrazi.“

U drugim slučajevima, kao na primjer u ubojstvu novinarke Daphne Caruana Galizije na Malti se uključio i Europol. U Grčkoj se EU pouzdala u tamošnju policiju, kaže nam Eurozastupnica Sophie in ’t Veld: „Vjerovali smo u pravni sustav Grčke. Ali sad smo ozbiljno zabrinuti.“

Svi upiti iz Europe ostaju bez odgovora. Prilikom posljednjeg posjeta Povjerenstva EU u Ateni početkom ožujka, grčka vlada „nije imala vremena“ za sastanak. Iz policije čuju kako „istraga traje“, ali bez ikakvih dodatnih informacija.

Nema odgovora

I grčki novinari, kao što je Maria Antoniadeu iz tamošnje novinarske udruge uvijek iznova šalju upit nadležnom ministru i policiji. Ali niti oni ne dobivaju nikakav odgovor.

„Na žalost je to tragedija. Već dvije godine nema nikakvog napretka. Ništa što bi ukazivalo kako će ovaj zločin protiv demokracije biti i razjašnjen. Ta likvidacija našeg kolege je zločin protiv demokracije i protiv novinarstva“, kaže grčka novinarka.

I udovica Giorgosa Karaivaza se osjeća napuštenom: nema nikakvih vijesti, nema nikakve podrške. I dvije godine nakon smrti muža jedino želi da istražitelji konačno pokažu konkretne rezultate.

Moritz Pompl (ARD)

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Click