DW prodaje NFT za slobodu medija

17. November 2021.
Može li se izveštavati o novim dostignućima finansijskih tehnologija i istovremeno zaraditi novac za dobrotvorne svrhe? DW želi da pokuša i zato organizuje aukciju jednog NFT-a. O čemu se radi?
59776627_303
Foto: Marc Löricke/DW

Trenutno nisu laka vremena za slobodu medija. Verovatno su zato ove godine Nobelovu nagradu za mir dobila baš dva novinara: Marija Resa s Filipina i Dmitrij Muratov iz Rusije. Odbor za dodelu Nobelove nagrade odabrao ih je zbog njihovog angažmana za slobodu mišljenja, koja je „preduslov za demokratiju i trajni mir“.

U zatvorima širom sveta nalazi se 339 novinarki i novinara, kao i oko stotinu blogera, novinara-amatera i saradnika medija, saopštila je organizacija Reporteri bez granica. To je znatno više nego prošle godine, kada je takođe već bio dostignut neslavni rekord. Zabrinjavajući je i broj ubijenih novinarki i novinara – ove godine više od 30 njih.

Aukcija za slobodu medija

Kako bismo izrazili naše poštovanje za sve novinarke i novinare širom sveta, snimili smo video koji sadrži reči „sloboda medija“ na 30 jezika zastupljenih na Dojče veleu. Taj video smo ponudili na prodaju, a prihod će biti uplaćen na račun Reportera bez granica.

Povod za tu akciju bila je želja da saznamo više o fenomenu koji je uzbudljiv i obećavajući, ali i prilično redak: naš video koji je na prodaju označen je tzv. NFT-om.

NFT je skraćenica za non fungible token (nezamenjivi token) koji predstavlja svojevrsni digitalni certifikat. Na taj način se digitalni podaci, koje je inače moguće neograničeno kopirati, mogu označiti kao originali i time razlikovati od kopija. Osnova za to je tehnologija blok-lanac ili blockchain, na kojoj se takođe baziraju i kriptovalute poput bitkoina.

Milioni za piksel

Ove godine je NFT postao poznat i zbog prodaje jednog digitalnog originala za veoma mnogo novaca. U martu je digitalni kolaž američkog umetnika Beeplea prodat za 69 miliona dolara. Time je do tada slabo poznati Beeple dospeo na treće mesto liste najskupljih živih umetnika, odmah iza Džefa Kunsa i Dejvida Hoknija. To je bilo prvi put da je jedna ugledna aukcijska kuća, Kristi, obavila NFT-prodaju.

No većina NFT-ova prodaje se na specijalizovanim internet-platformama. A i tamo se obrće mnogo novca. Prodaje se svašta – od autoportreta zviždača Edvarda Snoudena, preko video-snimaka sportskih događaja, do internetskih memova poput videa s slatkim mačićima. Naravno, ima i prave umetnosti. Rekordnu cenu dostigao je čak i NFT jedne stranice lista Njujork tajms s tekstom o fenomenu digitalne umetnosti.

PressFreedomX30

U narednim člancima objasnićemo kako funkcioniše NFT i koja smo iskustva imali, kao i to zašto neki NFT smatraju tehnologijom budućnosti, a drugi misle da je reč o prevari i zagađenju klime.

NFT naše medijske kuće, Dojče vele, zove se PressFreedomX30 i za nas predstavlja mogućnost da više saznamo o toj temi – to bi moglo da se uporedi s probnom prodajom na Ibeju 1995. godine ili probnom vožnjom prvog Teslinog automobila 2008.

Onaj ko želi da učestvuje na našoj aukciji, mora da ima digitalni novčanik i kriptovalutu Ether. Link aukcije je: https://foundation.app/@DW.com

Aukcija je počela u utorak (16.11.) u 17 sati i traje 24 sata od prve ponude.

Čista zarada (kad se odbije provizija aukcijske platforme) namenjena je Reporterima bez granica, organizaciji koja širom sveta beleži kršenja slobode medija i pomaže progonjenim novinarkama i novinarima.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Click