Preporuka za planinarski vikend: Romanija – nepregledne šume i elegantne stijene

1. July 2022.
Najveće naselje podno Romanije su Pale, mjesto koje, zbog blizine Jahorine, Ravne planine i Romanije te obilja drugih prirodnih resursa, ima veliku perspektivu za razvoj turizma.
IMG_1988
Penjati se na Djevojačke, Velike ili Crvene (romanijske) stijene, pa čak i samo hodanje njihovim rubovima, je neponovljiv doživljaj (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Zehrudin Isaković

Romanija se nalazi istočno od Sarajeva. To je prelijepa šumovita površina, sa elegantnim stijenama koje su odigrale vrlo važnu ulogu u historiji bosanskohercegovačkog alpinizma. Prvi klinovi zabijeni su upravo u stijenama Romanije, kada su Drago Šefer i Vojo Ilić ispenjali prvi registrirani alpinistički uspon u Bosni i Hercegovini. Brojni polaznici alpinističkih škola činili su prve metre upravo na romanijskim vertikalama.

Penjati se na Djevojačke, Velike ili Crvene (romanijske) stijene, pa čak i samo hodanje njihovim rubovima, je neponovljiv doživljaj. Jedinstveni pogledi i pregršt adrenalina obilježit će doživljaj koji ćete poželjeti ponoviti.

Najveće naselje podno Romanije su Pale, mjesto koje, zbog blizine Jahorine, Ravne planine i Romanije, te obilja drugih prirodnih resursa, ima veliku perspektivu za razvoj turizma.

Ustupljeno Al Jazeeri

Prepručena tura: Planinarski dom “Crvene stijene” – Lupoglav

Pristup

Do planinarskog doma “Crvene stijene” (PD Glasinac) se dolazi putem koji se odvaja sa regionalnog puta Sarajevo – Sokolac (36 kilometara od Sarajeva). Ako idete iz pravca Sarajeva, odvojak je na desnu stranu, i nakon 4,5 kilometra ste na platou ispred doma, gdje je polazna tačka za uspon na Lupoglav, najviši vrh Romanije.

Opis

Sa asfaltnog puta krenemo između kuća i vikendica, širokim makadamskim putem koji vodi kroz prelijepu zimzelenu šumu, kojom ćemo se kretati narednih tri sata, sve do vrha. Svoj prvi odmor možete napraviti na koti Gavranka, sa koje se pruža atraktivan pogled na ostatak romanijskih stijena, kao i planine Trebević, Jahorinu, masive Ozrena, Bjelašnice i Treskavice. U nastavku se krećete dole-gore, a možete se zabavljati branjem gljiva, uživati u svježem zraku i iznenadnim susretima sa šumskom divljači.

Povratak je istim putem. Cjelodnevnu aktivnost ste ispunili sa pređenih 15-ak kilometara čistog zadovoljstva. Na kraju ture sigurno će vam prijati osvježenje u planinarskom domu “Crvene stijene”, koji je još uvijek na početku ture, tamo gdje ste ga i ostavili.

Ustupljeno Al Jazeeri

***

visina ishodišta: 1.400 metara

visina vrha: 1.652 metara

visinska razlika: 252 metara

vrijeme: Planinarski dom “Crvene stijene” – Veliki Lupoglav: tri sata; povratak: tri sata (ukupno: šest sati)

tura pogodna za pješačenje, krpljarenje, branje gljiva; težina: 3 (na skali težine od 1 do 5).

Tekst je prenet sa portala Al Jazeera Balkans.

Click