U Negotinu predstavljena monografija Mladena Trišića “Industrija hemijskih proizvoda Prahovo – juče, danas, sutra”

4. December 2019.
U promotivnoj sali Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u Negotinu sinoć je promovisana monografija “Industrija hemijskih proizvoda Prahovo – juče, danas, sutra”, autora Mladena Trišića.
Monografija_Trisic

Izuzetno prijatno veče uz prisustvo brojnih Trišićevih kolega i prijatelja otvorio je Milorad Grbović direktor biblioteke.

Monografija o prahovskoj hemijskoj industriji po zamisli autora, Mladena Trišića, koji je kao inženjer proveo čitav svoj radni vek, radeći na odgovornim funkcijama i koji je nedavno sa mesta menadžera strateških operacija Eliksir grupe otišao u penziju, obuhvata tri dela.

U prvom se govori o istorijatu i razvoju IHP Prahovo, krou sve njegove fabrike i infrastrukturu, u drugom o Eliksir Prahovu, koji je privatizovao IHP 2012. a u trećem na moguće pravce razvoja proizvodnje i Luke Prahovo, sa aspekta strateškog položaja ovih celina i globalnih kretanja u svetskoj privredi.

“Nošen potrebom da se na jednom mestu objedine svi bitni podaci iz života jednog velikog hemijskog kombinata opredelio sam se za kazivanje u formi industrijske monografije, gde sam obilje stručnog materijala kombinovao sa preko 400 fotografija iz svih razvojnih faza IHP Prahovo. Monografija ima za cilj da bivše radnike podseti na minula vremena, a mlade radnike da poduči i pripremi za njihov svakodnevni rad i usavršavanje, korišćenjem podataka iz prošlosti fabrike. Ovom knjigom želeo sam da ostavim određene životne pouke temeljene na postulatima zajedništva, humanosti i posvećenosti, na tako teškom poslu kao što je rad u baznoj hemiji”, kaže autor ove industrijske monografije, Mladen Trišić.

Inače, ovo luksuzno monografsko izdanje sadrži i posebne odeljke o radu Rudarsko topioničarskog basena Bor, kao najznačajnijeg sirovinskog izvora Prahova, zatim o “Elixir Group” i njegovim zavisnim preduzećima, budući da su oni vlasnici prahovskog Eliksira, kao i o fabrici “Zorka” u Šapcu, koja je glavni potrošač sirovina iz Prahova.

“Svi ovi delovi monografije čine jednu celinu, jer obrađene fabrike funkcionišu po principu spojenih sudova, jer se zajedničkim radom i spregom ostvaruju vrhunski rezultati u metalurgiji bakra i neorganskoj baznoj hemiji”, dodaje Trišić uz komentar da je ovo delo i “spomenar i bukvar u jednoj knjizi koja će koristiti za različite potrebe svima koji žele da se edukuju o Prahovu”.

Pored autora, ovo delo predstavili su javnosti i Vladimir Todorović, potpredsednik sistema “Elixir Group”, koji je o Trišiću veoma pohvalno govorio sa aspekta njegovog angažovanja i rada na monografiji, kao kolega i prijatelj, kako je istakao. Maja Radulović, zamenik direktora Društva govorila je o značaju Eliksir Prahova i aktivnostima koje im predstoje. Ona je podsetila da je od privatizacije, Eliksir uložio preko 80 miliona evra u hemijsku industriju u Prahovu.

„Naš ogroman uspeh se ogleda i u kupovini čuvene Luke Prahovo, za koju smo dobili dozvolu za operaterstvo. Zahvaljujući tome, naši radnici, sa postojećom opremom, uspešno su, prošle godine, pretovarili preko million tona robe. Na saniranju deponije fosfogipsa još uvek radimo uz pomoć struke i znanja, koristeći iskustava najmerodavnih svetskih instituta. Na putu smo da deset miliona tona fosfogipsa, nusproizvoda u preradi fosforne kiseline, koji već godinama stoji u fabričkom krugu nekadašnjeg giganta Industrije hemijskih proizvoda Prahovo, uklonimo na odgovarajući način“, istakla je Maja Radulović i dodala da je „Eliksir“ kao društveno odgovorna firma u značajnoj meri preorijentisan i na razvoju sela, u prvom redu Prahova, ali i ostalih.

„Mi nismo pored sela Prahova, mi smo deo sela i zajedno sa meštanima delimo i dobro i zlo. Od blizu 740 radnika, 70 je iz sela Prahova. Zajedno sa predstavnicima Saveta Mesne zajednice uradili smo: kanalizacionu mrežu, rešili problem vlage u prahovskoj Crkvi, uredili centar sela i izgradili igralište koje smo poklonili deci Prahova. Sufinansirali smo i ulažemo u asfaltiranje ulica u selu… Poljoprivrednim proizvođačima iz Prahova, Radujevca i Samarinovca, pet godina ne naplaćujemo vodu za navodnjavanje useva iz naše crpnestanice. Nismo zaboravili na drugo selo u našem susedstvu, Radujevac. U tom mestu smo završili vodovodnu mrežu do osnovne škole i tako da danas u školskom dvorištu teče pijaća voda. Podsećam, selo Radujevac još uvek nema vodovodnu mrežu i zbog toga je ovaj poduhvat više nego značajan korak u pravcu rešavanja tog infrastrukturnog problema. Mi jesmo iz Prahova, ali je Negotin naša opština i trudimo se da i tu budemo od pomoći. Uvek i u svim situacijama u kojima se ukaže prilika i kada
je to potrebno, zbog interesa svih građana, pre svega“, istakla je Radulovićeva, podsetivši da „Eliksir“ već 10 godina donira i sredstva za „Mokranjčeve dane“, a sufinansira i Festival vlaške izvorne muzike “Gergina” i Vokalni etno-festival mladih – VEF.

Promociju ovog dela uveličao je i petnaestominutni film o prahovskoj hemijskoj industriji iz 1990. koji je godinama bio promoter aktivnosti IHP-a na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, a koji je po scenariju Mladena Trišića režirao Stanoje Danković.

Click