O „Nebeskoj družini“ – održan komemorativni skup u Malom Orašju (VIDEO)

5. May 2024.
1714818471-nebeska-druzina--1024x576
Foto: N1

Autorka: , Izvor: SDcafe

Okupljanje je počelo od jutarnjih sati polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje kao i paljenjem sveća. Poštu su žrtvama odali mnogi meštani, ali i ostali građani, delegacije policije, tužilaštava, kao i roditelji dece stradale u „Ribnikaru“.

Zvukom sirene i minutom ćutanja počeo je komemorativni skup u Ravnom Gaju. Pesme koje su u sećanje na ubijene u Malom Orašju i Duboni napisali i posvetili im njihovi najbliži, porodica ili prijatelji ovom prilikom su pročitane.

Okupljenima se obratila nastavnica srpskog jezika i književnosti koja je, u različitim generacijama predavala svim poginulima, Ivana Bošković iz OŠ „Vožd Karađorđe“:

Deco moja draga, nismo mogli da vas sačuvamo za budućnost ali vam dajem reč da vas nećemo nikada zaboraviti. Dok bude glasa u nama koji smo vas poznavali, pričaćemo o vama budućim generacijama. Ostale su fotografije, snimci, a pre svega ostalo je sećanje na vas.

Niko nije sanjao da će se u toj kobnoj noći završiti njihovi tek započeti životi, a svi su obećavali. Razvili bi se u dobre, plemenite, vredne, uspešne ljude i roditelje.

Bili su poslušni sinovi i unuci, vaspitavani u skladu sa svim moralnim načelima domaćinskih kuća iz kojih su potekli. Svi iz jednog sela i svi nas napustili u jednom danu. Još jedna krvava bajka na surovom Balkanu – kazala je nastavnica.  

U Malom Orašju stradali su Nemanja Stevanović (rođen 2002.), Lazar Milovanović (2003.) Aleksandar Milovanović (2005.), Marko Mitrović (2005.) Nikola Milić (2008.) i Petar Mitrović (1997.) koji je preminuo 50 dana kasnije. Ranjeni su Andrijana Mitrović, Nikola Mitrović, Miloš Jovanović, Nemanja Ilić, Jovan Ranković i Anđela Stevanović.

U Duboni su 4. maja ubijeni Milan (2001.) i Kristina (2004.) Panić, kao i Dalibor Todorović (1998.), a ranjeni Nevena Vujić, Ivan Ivković, Jovica Stevanović, Mile Mijailović i Predrag Mijailović. Ujedno, odata je počast i nastradalima dan ranije u školi „Vladislav Ribnikar“.

Prikazan je i za ovu priliku posebno napravljen film „Nebeska družina“ u kome su sećanja na svoju decu podelili roditelji nastradalih mladića iz Malog Orašja.

 

Bili su nerazdvojni, iako različitih godina, najmlađi je imao 14, najstariji 25 godina, ali bili su složni, pomagali jedni druge, a fudbal ih je, bez obzira na to da li igraju ili ne okupljao i ponovno pokretanje seoskog fudbalskog kluba bilo im je veoma važno.

U sećanje na njih, nakon komemorativnog skupa, omladinci fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan su odigrali meč, a nakon toga je priređen turnir uz učešće 12 ekipa. Kako je na kraju poručeno, taj memorijalni turnir će ubuduće biti organizovan svake godine.

 

Tekst je prenet sa portala SDcafe.

Click