Plivanje za Časni krst u zagađenoj Moravi

11. January 2020.
Sportski centar „Mladost“ oglasio je početak prijavljivanja zainteresovanih za učešće na tradicionalnoj manifestaciji plivanja za Časni krst, koje se svake godine organizuje na Bogojavljenje 19. januara.
plaža-januar-2020-3
Morava. Foto: Ozonpress

Od kada je ova manifestacija obnovljena pre desetak godina, privlači pažnju brojnih Čačana, koji sa obale prate i bodre hrabre plivače, među kojima ponekad bude i po neka devojka. Samom plivanju prethode jutarnja služba u čačanskoj crkvi i zatim litija do Gradske plaže, a istog dana u večernjim satima u velikoj sali Doma kulture održava se tradicionalna Bogojavljenska akademija.

Iz godine u godinu, povećava se broj zaintzeresovanih za učešće u plivanju, pa će tako verovatno biti i ove godine.

Ono što, međutim, baca senku na ovaj događaj je nemar sa kojim se lokalna vlast odnosi na stanje vode na Gradskoj plaži i stepen zagađenosti Morave u kojoj plivači plivaju.

O tome koliki je stepen zagađenja svedoče i fotografije koje su danas snimljene nakon što je spuštena ustava i formirano jezero na Gradskoj plaži. Nije za očekivati da bi voda do 19. januara mogla biti čistija i nakon što se voda nekoliko puta ispusti kako bi odnela sav mulj i otpatke koje pokupi sa obale prilikom formiranja jezera.

Već na prvi pogled moguće zapaziti da je voda Morave ponovo zasićena masnim flekama koje plutaju po površini.

Da podsetimo, Zavod za javno zdravlje od avgusta meseca nije vršio uzorkovanje i analizu vode iz Morave, niti je, ako je uzorkovanja i bilo, objavio rezultate i obavestio javnost o stanju kvaliteta vode u Moravi. Pitanje je da li se Zavod više i bavi analizom vode iz Zapadne Morave i ko bi za to bio nadležan da da odgovore, jer je mandat vd direktora te ustanove dr Aksentija Tošića, istekao 27. decembra prošle godine, pan Zavod sada praktino ni nema rukovodno lice.

Istina je da kratkotrajni boravak u zagađenoj vodi Morave plivača za Časni krst, koje neće biti duže od 5-6 minuta, neće ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje, ali ostaje gorak ukus u ustima kada smo svi svedoci nemara, javašluika i nebrige nadležnih i njihove potpuno svesne namere da mlade ljude gura u prljavu vodu.

Biće da su jedino plivanje za Časni krst i angažovanje neposrednih organizatora oko pratećih manifestacija i tehničkih pitanja organizacije plivanja časni postupci, a da je udeo onih koji su odgovorni za stanje vode u zapadnoj Moravi prljava rabota, makar toliko koliko je i voda Morave prljava i zagađena.

Članak je prenet sa portala Ozonpress.

Članak je prenet sa portala Ozonpress.

Click