Italijani zahvalni Čačanima na pomoći

27. April 2020.
Pomoć u vidu tri respiratora, 5.000 zaštitnih maski i 500 vizira stigla je iz Srbije u Veneto, nakon što je grupa dece iz vrtića Gimnazion iz Čačka prikupila maske, a akciji za pomoć jednom od najteže pogođenih regiona virusom Covid-19 u Italiji pridružili su se i drugi dobrotvori.
veneto.jpg
Fotografija preuzeta sa portala Ozonpress

Vest o donaciji iz Čačka javili su lokalni mediji u Venetu, a pomoć je u Padovu stigla u petak, 24. aprila.

Član regionalnog saveta Veneta Stefano Valdegamberi izjavio je da se „čvrsta prijateljstva pokazuju u teškim vremenima“.

Čačak pomaže severu Italije

Kako je navedeno, deca iz jedne predškolske ustanove u Čačku želela su da svako od njih prikupi po dve maske i pošalje deci u Venetu.

„To je gest solidarnosti koji Veneto neće zaboraviti. Prijatelji iz Srbije nas nisu zaboravili“, izjavio je Valdegamberi i zahvalio bračnom paru Nestorović u čijem je vlasništvu predškolska ustanova u kojoj je organizovana akcija prikupljanja pomoći.

Italijanski mediji su preneli vest ističući da je Srbija, odakle je poslata pomoć, takođe pogođena virusom Covid-19, ali da uprkos tome „mnogi iz mesta stotinak kilometara od Beograda navijaju za Veneto“.

Italija je jedna od prvih zapadnih zemalja koje su pogođene virusom Covid-19, koji je u toj zemlji odneo više od 25.000 života, što je najveći bilans žrtava u Evropi.

Naučno-tehnološki park donirao 700 vizira

Akciji se priključio i čačanski NTP koji je izradio i poklonio 700 vizira.

— Čuo sam se sa Miloljubom Nestorovićem koji je isporučio pomoć i preneo mi je da su oni prilično dirnuti sa našim gestom imajući u vidu da smo i mi pogođeni epidemijom ali i činjenicom u kakvom je stanju naša ekonomija. To je bila zajednička akcija Gimaziona, NTP-a i čačanskih privrednika. Miloljub Nestorović je čovek koji je dugo živeo i radio u tom delu Italije. Raduje nas da je razgovarao sa predstavnicima institucija koje su slične kao i naš NTP i sa njima ćemo, kada sve ovo prođe, uspostaviti sradnju. Moram da pohvalim i istaknem ulogu volontera iz Kancelarije za mlade. Imamo 7-8 mladih koji jedva čekaju da dođu da rade. Uz njihovu pomoć uradili smo oko 4.000 vizira, ostalo je još 500-600 koje treba da podelimo, i imamo materijala za još 700 komada koje treba da priremimo — rekao je Mirko Pešić, direktor NTP Čačak, dodavši da je iz Čačka pomoć upućena i Poslovnom inkubatoru Kruševac, koji će raspodeliti 300 vizira tamošnjem zdravstvenom centru.

Članak je prenet sa portala Ozonpress.

Članak je prenet sa portala Ozonpress.

Click