Otvoreno pismo Nebojše Milenkovića: Da li novosadska opozicija prosto ne zna ili, možda, ne želi da sruši SNS?!

9. June 2024.
Godinama unazad, zahvaljujući građanskim i ekološkim aktivistima, vlast SNS-a i rejting njenog takozvanog predsednika u Novom Sadu nalaze se na istorijskom minimumu te se s pravom očekivalo da vojvođanska prestonica bude prvi grad oslobođen od SNS pošasti – čemu u prilog idu i rezultati poslednjih parlamentarnih izbora na kojim je u našem gradu opozicija ostvarila nadmoć nad SNS koalicijom.
bg-prelistavanje-pcr-160319_1_09_26_08_19_Still002
Nebojša Milenković. Foto: N1

Autor: Novi Nebojša Milenković, Izvor: Mojnovisad.com

Međutim, umesto motivišuće, programski artikulisane i vrednosno nedvosmislene alternative gradska “opozicija” ponudila je neubedljivu koaliciju s (politički i lično) kompromitovanim ljudima te je i gubitak izbora nažalost bio očekivan i predvidiv. Posledice takvog ishoda neće trpeti opozicione stranke (koje su dobile odbornička mesta što ih je, osnovano sumnjam, jedino i zanimalo), već naš grad, odnosno njegove građanke i građani.

Umesto iskazivanja svesti kako smo dovde stigli praćenog preuzimanjem lične odgovornosti, novosadski “opozicionari” nastavili su da nas zamajavaju izanđalim frazama o “borbe”, najavama apsurdnih krivičnih prijava protiv sugrađana koji su primili poklone od SNS-a ili svađama i uvredama na račun svih iz opozicionog biračkog tela koji se usude da iznesu bilo kakvu kritiku i na njihov račun – apsolutno nesvesni činjenice da je smisao politike u tome da hrabri i motiviše građane a ne da se sa njima sukobljava!

Pošto mislim da se bez odgovora na dileme za koje “nije bilo vreme” tokom predizborne kampanje ne može nastaviti ništa – a posebno ne “borba” – novosadskoj opoziciji postavljam pitanja koja poslednjih meseci imaju i mnogi građani, pridodajući i par ličnih:

1. Koja budala je kreirala Frankeštajn-koaliciju okupivši kvazi-levičare, lažne četnike, istinske opozicionare, građanske aktiviste i nabeđene demokrate džumle s dugogodišnjim koalicionim partnerima vlasti iz LSV-a, POKS/SPO-a i novog/starog DSS-a oličenim u liku Vladimira Jelića koji se, po kompromitovanosti i broju finansijskih i drugih afera vezanih uz njegovo ime, može smatrati nekom vrstom novosadskog Vesića – i zašto pametni i čestiti ljudi, kojih tamo nesumnjivo ima, o svemu i dalje ćute?!

2. Kojom logikom je za nosioca liste izabran građanima nepoznati Miloš Tubić koji je, kao stari DSS, od 2012. do 2016. bio koalicioni partner SNS-a odnosno direktor jednog gradskog preduzeća? Tačnije, ne samo da je bio partner SNSa već se, kako sam priznaje, time čak i ponosi!? Podsećam da je, gostujući na centralnim vestima Nove S, 8. maja o.g. izjavio kako je u periodu prve Vučevićeve vlade (ostvarene preletanjima i prekrajanjem izborne volje građana) Novi Sad bio slobodan grad!? Predstavnici Lige i POKSa se na istu temu, srećom, nisu oglašavali, inače bi “logikom” da je Novi Sad slobodan samo onda kad su oni na vlasti došli do toga da je naš grad zapravo, bio “slobodan” sve vreme – te bi i naziv koalicije “Udruženi za slobodan Novi Sad” postao samo banalni oksimoron.

3. Kako je moguće da “opozicija” ni ne pokuša da objasni veze Tubićeve firme “Tron tex aluminijum doo” s kompanijom “Dama gradnja” (osnovana 26.marta o.g.) kojoj je, kao jedinom ponuđaču, baš pred izbore prodato zemljište na lokaciji predviđenoj za gradski park za koji se građani Telepa bore još od 2018, o čemu je, uz navode da se kontakt podaci i adrese/sedišta obe firme nalaze na istoj adresi, u jeku kampanje na društvenim mrežama pisao Ekološki front!?

4. Šta na listi opozicije traži SNS/SPO/POKS predsednica Skupštine grada i članica gradskog veća Branka Bežanov – koja je, pazite sad (!) 2019. kao gradska funkcionerka “zbog povrede ugleda” tužila današnje koalicione partnere iz Demokratske stranke kao i tadašnje pajtose iz iz LSV-a, zbog kritikovanja njenog prisustva na skupu pristalica četničkog pokreta u Višegradu na obeležavanju godišnjice hapšenja Draže Mihailovića?! Pri tom, da apsurd bude potpun, reč je o osobi koja je DIREKTNO učestvovala (bila potpisnica memoranduma o preletanju) u prekrajanju izborne volje građana 2012.godine – čime je koalicija oko DS, uprkos izbornoj pobedi, izgubila vlast u gradu a Miloš Vučević dobio prvi gradonačelnički mandat!!

5. Kakav je jebeni “sinergijski efekat”, o čemu se toliko pričalo, donela koalicija sa LSV/SPO/POKS/DSS ako vidimo da je “udružena opozicija” dobila gotovo 20.000 glasova manje nego na izborima iz decembra 2023, dok se broj Novosađana koji su na izbore uopšte izašli smanjio za čak 40.000?!

6. Kada će Borislav Novaković shvatiti da mu je rok političke upotrebe, makar u Novom Sadu, istekao i planira li da preuzme odgovornost za izborni krah koalicije čiji je politički najiskusniji i najistaknutiji član? Lično me zanima oseća li se odgovornim za privatizacije i bezidejna vođenja antirežimskih protesta u poslednjoj deceniji – između ostalog, pravljenjem crnih lista govornika koji ni po koju cenu smeju govoriti u Novom Sadu na kojima se, po informacijama dobijenim od insajdera iz koalicije, nalazim i sâm?

7. Kako je uopšte moguće da Novaković sklopi koaliciju sa POKS-om, kog danas vodi Jelić, imamo li u vidu navode iz pisma koje DS povodom hapšenja Novakovića zbog “Afere Borovica” decembra 2014. šalje Aleksandru Vučiću (videti: “Vučiću hapsiš nevine, Jelić je kriv!”) gde, između ostalog, Jelića optužuju da je oštetio grad za 462 miliona dinara (sa kamatama 6,7 miliona evra), citiram: “lopovi žive u luksuznim vilama sa video nadzorom i bazenom kao što Vladimir Jelić živi u utvrđenju koje je u Ulici Ruđera Boškovića sagradio preko noći, a njegovi zvanični prihodi ne pokrivaju ni cenu ograde”. Šta je Jelić uzvratio bolje da ne navodim. Podsećam, reč je o avansno plaćenom (neizvršenom) poslu oko izgradnje dela Bulevara Evrope s firmom “Borovica invest” za koji je, kao tadašnji direktor Zavoda za izgradnju grada, optužen upravo Novaković koji krivicu prebacuje na Jelića kao SNS/SPO direktora preduzeća. Pojednostavljeno – tender je raspisan za vreme DS, plaćanje izvršeno za vreme SPO a propust da se po sudskoj presudi novac vrati u gradsku kasu napravljen za vladavine SNS-a (da čovek pomisli kako su na neki čudan način svi povezani?!?).

8. Ne ulazeći u ovaj pravno/finansijski galimatijas Jelića i Novakovića javno pitam osećaju li makar moralnu odgovornost što su za ovaj “slučaj” pravosnažno na osuđeni samo službenica ZIG-a Dragana Živković i Zoran Bojović kao deo Jelićevog tima u istom preduzeću!?

9. Hoće li gospodin Novaković ikad odgovoriti na optužbe da je u ZIG-u/Gradskom sekretarijatu za urbanizam više od 10 godina primao platu a da uopšte nije odlazio na posao – pošto se ove “optužbe”, poput famoznih “Đilasovih” 619 miliona, u svrhu smišljenog zamajavanja građana, “aktiviraju” pred svake izbore?

10. Gde je, kada je i kome Novaković predao potpise peticije iz protestne kampanje “Vidi, Gari, ne može” koju je vodio zajedno s Novim optimizmom i Gutom Grubačkim – i da li je tačno da su potpisi desetine hiljada Novosađanski i Novosađana protiv izgradnje Novog Sada na vodi, adresirani na gradsku vlast, na kraju završili u kući aktivistkinje Olivere Radovanović?

11. Kako je moguće da gotovo sva prolazna mesta na “opozicionoj” listi zauzimaju isključivo “stranački kadrovi”, i zašto na njoj nema nijednog građanskog ili ekološkog aktiviste odnosno javnih ličnosti od ugleda i karijere – imamo li u vidu da su borbu protiv SNS-ove destrukcije na lokalu vodili upravo građani i građanke Novog Sada?! Ako na opozicionoj listi nema mesta za gradjane – od koga ona uopšte očekuje glasove?!

12. Zašto su, nakon sramotne odluke Nebojše Zelenovića i Biljane Stojković o kolektivnom isključenju iz stranke, s koalicione liste prebrisani dotadašnji predstavnici stranke Zajedno, na primer prof. Marija Vasić ili prof. Radivoje Jovović?

13. Da li je tačno da je već dogovorenu istinski građansku koaliciju u Novom Sadu (Bravo – Zajedno – ZLF i PSG) GP Bravo “trampio” za dva obrornička mesta od kojih jedno pripada Miranu Pogačaru?

14. Ko je Miran Pogačar (šta je po profesiji) i kako je moguće da koalicija baš njega izabere za medijskog reprezenta svog građanskog krila uprkos njegovoj hroničnoj neartikulisanosti. Koliko još građanskih protesta u Novom Sadu – a argumentovano mogu navesti najmanje tri – imenovani treba da upropasti ili obesmisli pa da ga iko pozove na političku odgovornost i kako je moguće da nakon tuče na Mostu slobode kojom je – kao jedan od inicijatora iste – praktično raspustio prošlogodišnje Proteste protiv nasilja, Pogačar može da bude kandidat za bilo šta?!

15. Pervertirano pranje političke biografije kolaboracionista iz LSV-a nonsens je koji ne može čak ni da se komentariše, jer bih time uvredio inteligenciju svih koji čitaju ovaj tekst.

Kada Borislav Novaković konstatuje kako je izbore u Novom Sadu opteretila činjenica da iz našeg grada dolazi Miloš Vučević pa je onda, jelte, SNS koristio sve resurse – ne mogu da se ne zapitam: a šta se dogodilo s resursima opozicije?! Recimo profesionalno ostvarenim, ozbiljnim ljudima koji ulivaju poverenje i garantuju kredibilitet?! Na čemu je uopšte bio fokus opozicione “kampanje”? Nisu li upravo Miloš Vučević i njegov aktuelni “gradonačelnik” koji radi na baterije, odnosno na daljinski, bili ključni opozicioni aduti i zašto te “adute” niko nije čak ni pokušao da iskoristi?! Šta je bio plan za grad a šta za prigradska naselja? Čime su motivisali neopredeljene a kako su se obraćali apstinentima i onima koji “veruju kako su svi isti”? Kome se koalicija “Ujedinjeni za Slobodan Novi Sad” obraćala i na koji je način, uz ovde pobrojano, uopšte očekivala glasove?

Prihvatam da je do mene, da ništa ne razumem, da sam naivan, glup, sujetan i sve po redu, ali i dalje ne mogu da dokučim: ako se iz politike amputira moral, pogazi svaki princip i makar elementarna čestitost – čega onda u toj “politici” uopšte ima, odnosno šta preostaje?! I sasvim na kraju, na osnovu izrečenog, ne mogu se oteti upitanosti na temu da li lokalna opozicija prosto ne ume  – ili, moguće, uopšte ne želi da sruši SNS i napokon okonča njihovu destruktivnu vladavinu našim gradom?!

 

Tekst je prenet sa portala Mojnovisad.com.

Click