Dođite na veče muzike u sećanje na Andriju

17. November 2023.
Život Andrije Čikića tragično je okončan pre nešto više od šest meseci, ali će se u njegovo ime, klavir i dalje svirati. Nizu programa koje priređuju beogradske muzičke škole koje je pohađao, pridružiće se i jedna ideja iz Smedereva.
Andrija Čikić 21

Izvor: sdcafe.rs

Naime, Udruženje ljubitelja umetničkog stvaralaštva u Smederevu koje je inače organizator Međunarodnog pijanističkog takmičenja, na kome je jednom prilikom učestvovao i Andrija, okupiće, u sećanje na njega, više izvođača u subotu, 18. novembra na koncertu u našem gradu.

Andrija je bio učesnik našeg takmičenja i tom prilikom je dobio specijalnu nagradu za izvođenje etide i svima nam je privukao pažnju svojim talentom. Na ovom koncertu, nastupiće neki od tadašnjih učesnika takmičenja, zatim deca iz Srednje muzičke škole „Josip Slavenski“ koju je pohađao kao i nekoliko đaka naše Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Smedereva.

Bio je izuzetno darovit i jedino što sada možemo jeste da se potrudimo da pamtimo njegov uspeh i talenat kojim je započeo svoj, prerano prekinut put – kaže za SDCafe.rs Branislava Ranitović, predsednica Udruženja ljubitelja umetničkog stvaralaštva.

Ona će inače otvoriti koncert izvođenjem njegove kompozicije „Emocije“ za koju je Andrija nagrađen neposredno pre ubistava u „Ribnikaru“, a očekuje se da će događaju u Smederevu prisustvovati i njegovi roditelji.

Takođe, Međunarodno pijanističko takmičenje u Smederevu ustanovilo je posebnu nagradu „Andrija Čikić“ koju će, od naredne godine dodeljivati najperspektivnijim mladim učesnicima do 14 godina.

Prethodno je, naš sugrađanin Aleksa Ivić pokrenuo peticiju da se ustanovi posebna pijanistička nagrada u sećanje na Andriju i ta inicijativa je prihvaćena – sakupljeno je skoro 50 000 potpisa, a nagradu će dodeljivati Ministarstvo kulture i Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca.

 

Tekst je prenet sa portala sdcafe.rs.

Click