Zaboravljene lejke u leskovačkim dvorištima

4. August 2019.
U dvorištu komšija Mikija i Bate nesvakidašnji prizor, vise plodovi davno zaboravljene biljke koja se u leskovačkom kraju zove “lejka” a koristi se i naziv “sudovnjača”.
lejke-2.jpg

Biljka koja se u neko ranije doba koristila u razne svrhe, za zahvatanje vode ,hladne i tople (drška ne prenosi toplotu, pa je lako zahvatati i toplu), za vađenje rakije iz bureta, kao plovci za neplivače, ukrase, ali i za jelo dok je mlada.

Iskustva kažu da je ukusnija od tikvice koja se koristi za pohovanje, ili musaku.

U razgovoru sa dvojicom komšijama čija dvorišta ukrašavaju lejka , rečeno nam je da je dogovor da se plodovi podele i da se nakon sušenja semenke podele zainteresovanima.

JUGpress: Kako ste došli do semenki?

Bata: Za prvi maj pre par godina sa prijateljima smo išli na uranak pored kozaračke reke i tu u jednom udaljenom domaćinstvu slučajno sam video osušene plodove na terasi. Setio sam se kako je moja baba Zagorka to nekad koristila i upitao domaćina, gde ih je našao i kako da dođem do semenki. Domaćin je bio veoma ljubazan i dao mi punu šaku, uz obavezu da mu vratim istu količinu. Prve godine sam samo za probu posadio nekoliko i iznenadio sam se kada sam video plodove koji su se sakrili u lišću drveća uz koje su se uspuzale. Ove godine sam rešio da posadim pored ograde uz dogovor sa komšijom Mikijem, jer deluje veoma dekorativno sa lišćem zelene boje i rezultat se vidi. Em mu pravi hladovinu, em će biti Lejki i za jelo i za ukras.

JUGpress: Vidimo da se biljka raširila i kod komšije?

Miki: Iskreno da vam kažem, meni je ulepšalo dvorište. Ove ima nadstrešnicu, koja nije pokrivena, već su samo šipke. Biljke su praktično napravile krov, hladovinu, a vidite i kako plodovi deluju ukrasno. U početku sam bio skeptik, ali sada ih redovno zalivamo zajedno i bacili smo malo prehrane, kako bi pojačali efekat. Bata je insistirao da plodove podelimo na ravne časti, pa ćemo videti kada dođe vreme berbe.

Inače Lejka može da se bere za jelo dok je mlada, a ukoliko se želi druga namena, onda treba sačekati oktobar, ili kada se peteljke potpuno osuše. Tada se bere sa peteljkom od nekoliko centimetara, zatim suši uz povremeno okretanje 10 do 12 dana, a nakon toga je spremna za dekoraciju, ili neku praktičnu primenu.

Članak je prenet sa portala Jugpress.

Članak je prenet sa portala Jugpress.