Protest u Vlasotincu zbog dozvole za izgradnju treće mini hidroelektrane u Dadincu

15. December 2022.
Nama je Rupska reka život jer mi nemamo drugu vodu za piće, izjavila je meštanka Dadiunca na protestima u Vlasotincu.
Vlasotince-protesti-1.jpg

“Moja porodica, kao i sve komšije, živimo u Dadincu zahvaljujući toj reci, iz nje pijemo vodu i napajamo životinje, zalivamo povrće. Mi žečimo da živimo u svom selu i zato ne damo našu reku”, porućila je, držeći transparent u rukama.

Na sastanku predstavnika opštine Vlasotince i predsednika Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije i narodnog poslanika Aleksandra Jovanovića, koji je održan danas u kabinetu predsednika opštine, Jovanović je izneo predlog da se izdata dozvola za zgradnju MHE Besko privremeno stavi van snage, dok se ne utvrdi da li je u skladu sa važećim propisima i dok se ne sprovede javna rasprava o njenom uticaju na životnu sredinu, navodi se u zajedničkom saopštenju sa ovog sastanka.

Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović rekao je da je Opštinsko veće, na sednici održanoj 12.decembra, odredilo članove ovog veća zadužene za oblast urbanizma i zaštite životne sredine da izvrše nadzor nad radom Odenjenja za urbanizam, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne poslove u postupku izdavanja građevinske dozvole i potvrde prijave početka radova za izgradnju MHE Besko na Rupskoj reci u Dadincu. Članovi veća dužni su da dostave pisani izveštaj Opštinskom veću”, navodi se u ovom saopoštenju a zaključci su predočeni i okupljenima ispred zgrade opoštine koji su danas protestvovali zbog dozvole za izgradnjhu treće mini hidroelektrane na Rupskoj reci u selu Dadince.

Dadinčanima , koji su došli da brane svoju reku , podršku su danas pružili i Vlasotinčani kao i četvoro narodnih poslanika iz opozicije iz Leskovca i Niša.

Na skupu su bili policajci u civilu a u blizini i u uniformama.

Članak je prenet sa portala JUGpress.

Članak je prenet sa portala JUGpress.

Click