Turski tok: Završetak radova očekuje se tek na proleće, gas tek od jeseni 2020.

22. December 2019.
Iako je ranije najavljivano da bi prve količine gasa gasovodom „Turski tok“ mogle poteći početkom januara 2020. godine, završetak radova na izgradnji gasovoda dugog 403 kilometara, koje izvodi kompanija „Gastrans“, očekuje se tek na proleće. Radovi na izgradnji u Bugarskoj otpočeli su tek u septembru ove godine- pet meseci nakon početka radova u Srbiji. Gasovodom gas neće poteći pre jeseni 2020.
turski-5-696x338.jpg
Turski tok: Radovi kod Vratarice. Fotografije prenete sa portala Glas Zaječara

Radovi na izgradnji gasovoda „Turski tok“, ukupne dužine 403 kilometara, uveliko traju. Iako se verovalo da će prve količine gasa ovim gasovodom poteći već januara 2020. godine sada je već gotovo izvesno da ovim gasovodom gas neće poteći pre jeseni 2020. godine, saznaje nezvanično portal „Glas Zaječara“.

Zavarivanje cevi u brdskim delovima trase u Srbiji odvija se usporeno, iako ekipe nepredstano rade, te čak ni povoljni vremenski uslovi nisu doprineli okončanju radova u 2019. godini.

Iako ima deonica gde su sve postavljene cevi već povezane, to nije slučaj sa prvom deonicom gasovoda koja se proteže od Vrške Čuke do Ćuprije gde još uvek ima dosta posla. Zavarivanje se u ovoj fazi vrši manualno, što iziskuje dosta vremena.

Radovi na izgradnji gasovoda u Bugarskoj otpočeli su pet meseci nakon početka radova u Srbiji i tamo su još uvek u toku grubi radovi na pripremi terena.

Naime, radovi na izgradnji deonice gasovoda „Turski tok“ u Bugarskoj otpočeli su 19. septembra ove godine, nakon zaključenja ugovora između Bulgartransgaz i Arkad Konzorcijuma.

Izgradnja gasovoda u Bugarskoj trajaće, prema ugovoru, osamnaest meseci, a ukupna vrednost projekta iznosi 1.102.000.000 eura.

Prvih 308 kilometra gasovoda biće izgrađeno u periodu od 250 dana od datuma potpisivanja ugovora, odnosno do kraja maja 2020. godine, nakon čega sledi dalja izgradnja gasovoda.

Članak je prenet sa portala Glas Zaječara.

Članak je prenet sa portala Glas Zaječara.

Click