Донација Фонда Б92, невладиних организација и појединаца стигла у пријепољску болницу

9. July 2020.
Велики број појединаца и невладиних организација из Београда донацијом вредном више од 450 хиљада динара помаже рад пријепољске болнице у борби против Ковида19. Сличне донације испоручене су и Новом Пазару, Сјеници и Тутину, а након Пријепоља, помоћ ће стићи и у прибојску болницу.
болница-scaled

Донација је израз грађанске солидарности са подручјима најпогођенијим епидемијом корона вируса, али и подршка здравственом систему да се на најбољи начин избори за великим приливом Ковид позитивних пацијената.

Мислим да је преко 400 појединаца неки новац донирало, а сакупљали смо и материјалну помоћ која је долазила у просторије инцијативе „Не давимо Београд“. Један део новца је уплатила норвешка амбасада, затим Група 484, „Каталист“, односно Фонд Б92, ту су били и Фондација за отворено друштво и Траг фондација. Наша идеја је да формирамо један грађански кризни штаб, који би био корективни фактор овом редовном, институционалном, који постоји, јер је постало очигледно да они свој посао не раде онако како би требало. То је нарочито проблем у мањим срединама које су географски и на сваки други начин одсечене, а проблеми се мултипликују у кризним ситуацијама попут ове – каже Марко Ољача, представник донатора.

У донацији вредној око 450 хиљада динара нашла се заштитна опрема и медицински апарати.

Успели смо да набавимо и један ЕКГ апарат, али он ће стићи сутра. Донели смо 250 литара пиностерила, средства за дезинфекцију површина, које проверено делује против Корона вируса. Донели смо одређену количину течног сапуна, маски, рукавица, скафандера, каљача, пулсне оксиметре, алкохол, визире, капе… – прецизира Ољача.

Донацију је примио директор болнице доктор Зоран Дробњак, који је захвалио на хуманости добрих људи.

Ниједна помоћ није мала, поготово у овој ситуацији борбе против једног непријатног и невидљивог непријатеља. Свакако да ће нам значити доста у свакодневном раду са пацијентима, тако да им се још једном захваљујем и слажем се са њиховом идејом да треба људи да се охрабре. Потребна је помоћ шире друштвене заједнице – истакао је др Зоран Дробњак, директор Опште болнице у Пријепољу.

За ефикаснији рад Опште болнице у Пријепољу, посебно при дијагностици упале плућа код оболелих од Ковида 19, од великог значаја би била набавка нових апарата, пре свега рендгена.

Редген за снимање плућа нам је најнеопходнији, као први и основни дијагностички апарат који нам помаже да потврдимо наше сумње, наше радне дијагнозе, како би лечии сваког пацијента онако како треба. Такође, важно је рећи да ниједна болница не би требало да ради ни без ЦТГ апарата или скенера, који је нама такође потребан – каже др Дробњак.

Сви хумани људи који желе да подрже рад групе грађана и невладиних организација у прикупљању помоћи за подручја највише погођена корона вирусом, више информација могу наћи на сајту Фонда Б92 и интернет платформи Донације.рс, где је покренута и кампања за прикупљање средстава за болницe у Пријепољу и Прибоју.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Click