Antifašisti: U ponedeljak u Novom Sadu protest zbog podizanja spornog spomenika

10. July 2022.
Antifašistički front “23. oktobar” organizovaće u ponedeljak u Novom Sadu protest protiv namere gradskih vlasti da podignu spomenik „nevinim žrtvama 1944/45“, najavljeno je danas.
Antifasisticki-front-23.-oktobar-protest.png

Oni su u saopštenju za javnost naveli spisak spornih imena kojima se podiže spomenik kao “nevinim žrtvama” i dodali da se na njemu nalazi više osuđenih ratnih zločinaca, među kojima su i organizatori i izvršioci zloglasne Novosadske racije.

Kako su objasnili, do spiska su došli na osnovu zahteva za informacije od javnog značaja koji su uputili Skupštini grada Novog Sada.

Među onima kojima se podiže spomenik je Mikloš Nađ, okupacioni gradonačelnik Novog Sada, odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije, zatim Đula Kramer, član Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jedan od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine, Đula Zombori, upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu, koji je učestvovao u pripremi i sprovođenju racije u Novom Sadu.

Na spisku su i Geza Batori potpukovnik žandarmerije, komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine, potom Milan L. Popović, zloglasni kolaboracionista i „predstavnik“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije, Jožef Heđi, pripadnik organa Kontrašpijunaže, koji je lično zlostavljao žrtve tokom racije 1942. godine.

Na spisku je i Imre Balog, koji je tokom racije ubijao muškarce i žene, i koji je lično bajonetom ubijao decu, što je sam i priznao pred radnicima fabrike Ristić u Novom Sadu.

Tu je i Jelena Nađ, odgovorna kao podstrekačica na ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije 1942. godine, zatim Lajoš Radosavljević, koji je odgovoran kao podstrekač na zločine počinjene tokom racije u Novom Sadu, Janoš Tot, koji je učestvovao u masovnim ubijanjima i bio saučesnik u ubistvu devet članova porodice Kolarov – Mašin.

“Komisiju koja je sastavila ovakav spisak ‘nevinih žrtava’ nije vodila namera prevladavanja bolnih perioda naše istorije. Ovu komisiju je vodila jedino i isključivo želja za diskreditovanjem Narodnooslobodilačke borbe i revizijom istorije, a pre svega predstavlja težnju da jedna zločinačka vlast legitimizuje zločine prethodnika”, ocenio je Antifašistički front “23. oktobar” u saopštenju za javnost.

Dodali su da nisu protiv odavanja počasti onima koji su nepravedno stradali prilikom oslobađanja Jugoslavije od fašističkih okupatora, ali su naveli da se odlučno protive postavljanju spomenika kojim bi bila odata počast onima koji su počinili najveći zločin nad Novosađanima u istoriji grada.

“Novi Sad ne može i neće otrpeti ovu nepravdu i monstruoznu reviziju istorije grada. Jasno i glasno poručimo da to neće proći! Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, poručili su antifašisti.

Protest će se održati u ponedeljak, 11. jula, na livadi u Ulici 1300 kaplara, sa početkom u 18 sati.

Članak je prenet sa portala Autonomija.

Članak je prenet sa portala Autonomija.

Click