Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan: Izveštavanje o nasilju nad ženama naročito problematično

7. July 2023.
Nalazi Instituta za medije i različitosti - Zapadnog Balkana, koji prati izveštavanje medija o društvenoj različitosti i  marginalizovanim grupama, ukazuju da su seksizam i mizoginija učestali u medijskim  sadržajima, a izveštavanje o nasilju nad ženama je naročito problematično, stoji u saopštenju Instituta.
TV kamere ilustracija. BEZ POTPISA

U nedostatku institucionalnih mehanizama, mediji u Srbiji su bili i ostaju jedini izvor informacija o  slučajevima femicida na osnovu čega organizacije za prava žena prikupljaju podatke o ovoj temi. Kako  sve češće izveštavaju o nasilju prema ženama mediji su jasno ukazali na rasprostranjenost ovog problema  i usmerili pažnju javnosti na rodno zasnovano nasilje. Ipak, medijski izveštaji često su senzacionalistički i  stereotipni. Takođe, često krše Kodeks novinara Srbije i profesionalne i etičke principe kada izveštavaju o  ovakvim slučajevima. Od početka ove godine u Srbiji je zabeleženo 22 femicida. Imajući na umu  zastupljenost ovog društvenog problema, a povodom dva femicida koji su se dogodili ove nedelje šaljemo  vam podsetnik i smernice za izveštavanje o femicidu i rodno zasnovanom nasilju.  

“Pozivamo medije da odgovorno, profesionalno i u skladu sa Kodeksom novinara Srbije izveštavaju o dva  femicida koji su se nedavno dogodili u Beogradu i okolini Boljevca, kao i o drugim slučajevima rodno  zasnovanog nasilja, sa dostojanstvom i poštovanjem prema žrtvama. Neprofesionalno i neetičko  izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju može dodatno ugroziti žrtve i njihove porodice. Deljenje izlišnih  detalja o životu žrtve i njenih ličnih podataka nije u interesu javnosti. Novinari i novinarke dužni su da  zaštite identitet žrtve, a činjenica da su državni organi ili drugi mediji prethodno objavili njen identitet  ne umanjuje odgovornost svakog medija koji ponovo objavi ime, sliku ili druge lične podatke žrtve.  Objavljivanje suvišnih detalja o činu nasilja i izjava irelevantnih sagovornika i sagovornica poput komšija i  komšinica takođe nisu u skladu sa novinarskim standardima”, piše u saopštenju Instituta. 

Kako žene često trpe nasilje od svojih partnera, važno je da mediji ne romantizuju ove nasilne odnose i  koriste jasne termine koji će ukazati na to da se nasilje dogodilo i da je odgovornost za nasilje uvek na  nasilniku, a nikada na žrtvi. Takođe, ne bi trebalo koristiti vizualne materijale koji otkrivaju identitet žrtve,  simuliraju nasilje ili ga prikazuju na stereotipičan i neadekvatan način što može retraumatizovati sve žrtve  rodno zasnovanog nasilja. 

“Kod izveštavanja o femicidu, važno je istražiti da li je nasilje bilo ranije prijavljivano i u slučaju da jeste,  istražiti kako su reagovale institucije. Nije relevantno prenositi izjave komšija, svedoka ili bližnjih, naročito  kada izražavaju iznenađenost i nevericu jer se na taj način doprinosi relativizaciji zločina -nasilnik se oslobađa odgovornosti, a odgovornost se prenosi na žrtvu. Čak i ukoliko nasilje nije ranije prijavljivano,  važno je staviti femicid u ovaj kontekst jer on predstavlja najekstremniji oblik rodno zasnovanog nasilja,  kome gotovo uvek prethode drugi oblici nasilja. Prilikom izveštavanja o femicidu, ali i drugim slučajevima  rodno zasnovanog nasilja važno je da novinarke i novinari isprate priču do kraja i da izveštavaju o toku  suđenja i kazni na koju je ubica osuđen”, ističe Institut u svom saopštenju.

Kada je u pitanju slučaj ubistva osamnaestogodišnje devojke N.M. pozivamo medije da o njoj  izveštavaju koristeći ime, rod i zamenice koje je i ona koristila i sa kojima se identifikovala. Nepoštovanjem njenog rodnog identiteta, objavljivanjem starog imena i starih slika, kao i prisilnim  autovanjem nje kao trans žene, mediji su iskoristili njen rodni identitet u senzacionalističke svrhe. Trans žene su posebno ugrožena grupa koja trpi nasilje motivisano mržnjom prema ženama, ali i transfobijom. Pozivamo medije da u buduće profesionalno i odgovorno izveštavaju o nasilju prema trans ženama. 

Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama

Izvor: Institut za medije i različitosti

Click