Maksim Rizanov: Da mogu, svirao bih i u Rusiji

23. February 2023.
Maksim Rizanov, britansko-ukrajinski violista i dirigent, i Gudači Svetog Đorđa održaće humanitarni koncert posvećen ugroženima ratom u Ukrajini - dobar i pravi način da se pokaže solidarnost sa ljudima u nesreći. Na početku rata održao je humanitarni koncert i u Budimpešti.
Rizanov_01
Za ugrožene ratom u Ukrajini: Maksim Rizanov. Foto: Promo

Piše: Sonja Ćirić. Izvor: Vreme

U Beogradu, u subotu, gostuje Maksim Rizanov, britansko-ukrajinski violinista i dirigent. Sviraće sa kamernim orkestrom “Gudači Svetog Đorđa“ u Kolarčevoj zadužbini. Njihov koncert je humanitarni, a sav prihod od ulaznica po ceni od 500 dinara, namenjen je ugroženima ratom u Ukrajini.

Maksim Rizanov važi za jednog od najharizmatičnijih mlađih umetnika u Evropi.

Rođen je u Krematorsku, školovao se na Konzervatorijumu u Moskvi i u Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i Oskar u kategoriji klasične muzike, Gramofonova nagrada za 2008. godinu, kao i BBC-jeva nagrada za umetnika mlade generacije (2007-2009.). Snimio je i objavio brojne albume na kojima svira violu, a koji su nagrađeni nekim od najvažnijih svetskih nagrada. Bio je nominovan za Gremi u kategoriji klasične muzike. Maksim Rizanov svira na violi Đuzepea Gvadaninija iz 1780. godine.

Ovaj humanitarni koncert se, sticajem okolnosti, održava na godišnjicu od početka ruske agresije na Ukrajinu. Za portal “Vremena“  kaže da nije ni slutio da je rat u Evropi moguć.

“To je neverovatno. Ali ljudi se naviknu na sve, čak i na takve užasne stvari kao što je rat. “

Objašnjava da je “ideja da organizujemo humanitarni koncert za ugrožene ratom u Ukrajini, nastala je u razgovoru sa Ljubomirom Milanovićem, direktorom ’Gudača Svetog Đorđa’, koji je bio “jedan od muzičara  iz Srbije“ sa kojima je studirao, i za koga kaže da je “sjajan violista i prijatelj“.

Pre beogradskog koncerta u subotu, humanitarni koncert za Ukrajinu Maksim Rizanov je održao i u Budimpešti, na početku rata.

“Da mogu, organizovao bih i jedan u Rusiji gde imam mnogo prijatelja i kolega koji ne podržavaju rat. Naravno, to je sada nemoguće“, kaže.

U Ukrajini ima “veliku porodicu. Neki od njih su bili primorani da napuste svoje domove i odu u druge zemlje u potrazi za bezbednošću. Neki su još uvek u Ukrajini. Moj brat, na primer, živi tamo sa svojom porodicom. Nedavno smo mu slali generator jer struju imaju samo po nekoliko sati tokom dana.“

Za beogradski humanitarni koncert Rizanov i Gudači, izabrali su dela Baha, Šuberta, Mocarta, li i prvi put u Srbiji, muziku britanskog kompozitora Malkolma Arnolda i ukrajinskog – Miroslava Skorika.

“Malkolm Arnold je komponovao predivna, razigrana dela bazirana na ukrajinskoj narodnoj muzici“, priča Rizanov. “Bilo je i drugih kompozitora koji su u svojim delima koristili ukrajinske motive, poput Lista i Betovena.

A Miroslav Skorik je poznat kompozitor u Ukrajini, ali ne tako dobro van nje. Verujem da je, više nego ikada, vreme da se svira više originalne ukrajinske muzike.“

Protiv je sankcija prema ruskoj kulturi, jedne od posledica ratnog sukoba.

“Od kada je rat počeo na nastupima sam svirao mnogo ruske muzike. Ja se protivim zabrani sviranja ruske muzike iako je za neke ljude u Ukrajini koji su izgubili svoje voljene zbog ruskih bombi ili onima kojima su ćerku silovali ruski vojnici, bilo šta što dolazi iz Rusije jednako zlo. To je razumljivo. Međutim, tokom ove godine svirao sam sa brojnim ruskim muzičarima koji su protiv rata bar privatno, jer se mnogi plaše da javno iznesu svoj stav. Moje iskustvo pokazuje da niko ne bojkotuje rusku umetnost. Ruska muzika pripada svetskoj kulturi“, kaže Maksim Rizanov.

Koncert Maksima Rizanova i “Gudača Svetog Đorđa“ je dobar i pravi način da se pokaže solidarnost sa ljudima u nesreći.

Članak je prenet sa portala Vreme.

Click