Skener najnovije generacije stigao u Kliniku za infektivne i tropske bolesti KCS

10. June 2020.
Zahvaljujući akciji Fondacije Novak Đoković, u okviru koje se zdravstvenim ustanovama u Srbiji donira medicinska oprema, Klinika za Infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije postala je bogatija za najsavremeniji Siemens skener (CT) sa svom dodatnom opremom. Vrednost donacije iznosi 300.000 evra i nastavak je podrške ove Fondacije zdravstvenom sistemu Srbije.
Jelena-Djokovic-uručenje-skenera
Foto: Nevena Milovanović/Original magazin

Globalna direktorka i ko-osnivač Fondacije Novak Đoković Jelena Đoković lično je predala skener ministru zdravlja, dr Zlatiboru Lončaru, u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS.

Želela bih da izrazim veliku zahvalnost za sve zdravstvene radnike, doktore i medicinske sestre. Mi imamo dobre ljude i kada je najteže, tada se najviše ujedinimo i pokažemo najbolje rezultate. Naša Fondacija je odgovorila na potrebe zdravstva tako što smo odmah stupili u kontakt sa njima i pitali šta je to što bismo mogli da doniramo, a da je njima najznačajnije, ne samo za ovu trenutnu situaciju, već i za dalji rad. Skener je bio nešto sto je apsolutno svima neophodno za dobru dijagnostiku, a nama je najbitnije da njima olakšamo rad što više možemo. Mislim da sama mašina ne znači ništa bez tako dobrih ljudi koji rade i koji su predani svom poslu. Vrednost ukupne donacije naše Fondacije zdravstvu Srbije je milion evra i raspodelili smo je na različite načine, a konkretno ova mašina je koštala 300.000 evra“, izjavila je Jelena.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Goran Stevanović izrazio je veliku zahvalnost na nabavci vredne medicinske opreme.

Danas se na Infektivnoj klinici pušta u rad CT mašina, uređaj koji je dobijen zahvaljujući pomoći i donaciji Fondacije Novak Đoković. To je uređaj koji je nama izuzetno značajan i za svakodnevnu rutinsku dijagnostiku van ove epidemije, ali trenutno predstavlja jedan od ključnih alata za dijagnostiku. Do sada je dijagnostika ovakvih bolesnika u Infektivnoj klinici vršena tako što su oni transportovani do CT jedinice na neurohirurgiji i vraćani nazad što vuče rizik i za veće izlaganje, potrebu za vozilima, dezinfekcijom i komplikuje kompletnu dijagnostičku proceduru. Zahvaljujući donaciji aparata i velikom trudu tehničke službe Kliničkog centra koja je prilagodila prostor u našoj zgradi za smeštaj ovog aparata, od danas će svi pacijenti koji imaju potrebu za CT dijagnostikom biti dijagnostikovani u ovom prostoru. Dok traje epidemija mašina će služiti i raditi isključivo pacijente sa virusom COVID-19, a onda kako se stanje bude normalizovalo uključiće se u sistem CT dijagnostike celog Kliničkog centra“, istakao je dr Stevanović.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar, takođe se zahvalio Fondaciji Novak Đoković na donaciji.

Želim da iskoristim priliku da se zahvalim Jeleni i Novaku Đoković i njihovoj Fondaciji jer su se setili građana Srbije, jer su se setili zdravstvenog sistema Srbije, jer su došli, jer su se javili. Odmah su razgovarali sa ljudima iz Kliničkog centra, pitali šta je to što je potrebno da olakša rad zdravstvenim radnicima da bi radili još bolje i da bi pacijentima bilo lakše. Skener je falio na Infektivnoj klinici da bi se zaokružio taj proces da pacijenti više ne moraju da izlaze sa klinike i konačno Klinika sa ovom donacijom ima sve što je neophodno da se uradi celokupna dijagnostika, a da pacijenti i osoblje iz klinike ne izlaze. Znate koliko je to važno kada imate infekcije koje se prenose kapljičnim putem. Nadam se da će ta saradnja nastaviti i dalje. Neizmerno hvala“, izjavio je ministar Lončar.

Na početku zdravstvene krize prouzrokovane virusom COVID-19, osnivači Fondacije Novak Đoković, Novak i Jelena Đoković, donirali su milion evra za nabavku neophodne medicinske opreme za bolnice i zdravstvene ustanove širom Srbije. Do sada su Kliničkom centru u Kragujevcu uručena četiri respiratora i 20 kliničkih monitora vrednih oko 120.000 evra. Opštoj bolnici u Kruševcu uručeno je pet respiratora i pet kliničkih monitora, dok su Opšta bolnica Čačak, Opšta bolnica Ćuprija i Opšta bolnica “Studenica“ – Kraljevo dobili po pet kliničkih monitora za praćenje stanja pacijenata.

Članak je prenet sa portala Original magazin.

Click