Udar na Omladinsku studentsku akciju: Urbana gerila pod opsadom režima

28. February 2022.
Oni pokreću važna društvena pitanja. Gradska vlast ih vidi kao opasnost, nevladine organizacije i kolektivi kao hrabre i beskompromisne borce protiv bahate vlasti. Omladinska studentska akcija OSA u Novom Sadu progonjena je zbog doslednog antifašizma i borbe za demokratizaciju društva
78712761_135604517873613_5899553986725281792_n
Foto: Omladinsko studentska akcija Novi Sad/Facebook

Piše: Marija Srdić, Novi magazin

Kada je grupa nepoznatih, maskiranih napadača u petak oko 13 časova kod Mosta slobode u Novom Sadu napala aktiviste Omladinske studentske akcije (OSA) u nameri da ih osujete u precrtavanju grafita “Srbe na vrbe #Izbori se! OSA Novi Sad”, hajka na ovu studentsku grupu i jednog od njenih članova Brajana Brkovića doživela je svoj (prvi) pik.

Grafit mržnje tog se jutra “niotkuda” pojavio na Mostu slobode, o čemu su munjevito izvestili prorežimski mediji, predvođeni gradskim portalom sa upadljivim odlikama tabloida www.nsuzivo.rs, pripisujući autorstvo aktivistima OSA-e.

Inače, ova neformalna studentska organizacija u Novom Sadu poznata je po svojim kreativnim akcijama i ispisivanju motivišućih, antirežimskih poruka.

OFANZIVA: Do sukoba kod Mosta slobode došlo je kada su aktivisti Akcije stigli do stuba sa opskurnim grafitom kako bi ga uklonili. Prišla su im trojica mladića s kapuljačama i maskama s namerom da ih zastraše. Došlo je do koškanja. Jedan od aktivista OSA Dejan Baragić zadobio je udarac, a napadači su pobegli u pravcu Limanskog parka. Na teren je na poziv OSA-e izašla policija, koja je uzela izjave i sačinila zapisnik o događaju. Ubrzo se pojavila i gradska inspekcija, a prema rečima aktivista, naloženo je uklanjanje grafita (što se ubrzo i dogodilo).

Članovi Akcije uvereni su da iza napada, ali i iza grafita koji im je pripisan stoji grupa bliska vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. Ista ona koja je napala građane prilikom nedavnih ekoloških protesta u Novom Sadu.

Jedan od aktivista, student sociologije Mladen Cvijetić za Novi magazin ovako je predstavio hronologiju poslednjih događaja: “Nakon što je OSA odlučila da uđe u kampanju okupljanja mladih za kontrolu izbora unutar i van biračkih mesta, organizovali smo niz akcija. Pre desetak dana otpočeli smo i grafitiranje grada. Poruke koje smo ispisivali bile su antirežimske i imale su zadatak da podižu svest o važnosti izlaska na aprilske izbore i glasanja. Poruka ‘Boske, najbrži ste’, koja je bila upućena lokalnom krimi-biznismenu Marku Bosancu, bliskom vlastima, zasmetala je očigledno gradskim ocima. Posle grafitiranja Keja odlučili su da stvar dignu na ‘viši nivo’. Tako smo postali meta.”

Najpre su, podseća Cvijetić, udarili na Brajana Brkovića, koji je u javnosti već poznat. Vređali su mu porodicu i nazivali ga ustašom i pavelićevcem. Takvi tekstovi danima su se mogli čitati na NS uživo i u tabloidnom smeću kakvo su Alo i Informer.

STALNA META: Brajan Brković je i ranije, od protesta “1 od 5 miliona”, bio stalna meta sličnih napada, ali se novom serijom tekstova otišlo još dalje. Njihovi dežurni analitičari i “stručnjaci” komentarisali su lažni ekološki aktivizam Brkovića i OSA-e i objašnjavali čitaocima da pojedinci pod maskom aktivizma i dubokim džepom napunjenim stranim valutama bez pogovora izvršavaju sve zadatke i naloge koji se pred njih postavljaju. Pripisivano mu je širenje ekstremno levičarskim stavova, antisrpsko delovanje i relativizacija ustaštva, čime je, praktično, označen kao legitimna meta svakog“patriote” i branitelja nacionalnih interesa.

Prigodno se oglasio i politički analitičar Nebojša Krstić, objašnjavajući na NS uživo kako “fašizam danas ne nosi crnu uniformu, pa ga nije uvek lako prepoznati”.

“Nekad je zavijen u građansko odelo elitizma, klasizma, kultur-rasizma i autošovinizma”, zaključio je on.

Profesorka na odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov o novoj medijskoj hajci kaže za Novi magazin da je reč o kontinuiranoj medijskoj i političkoj hajci”.

“A samim tim to nije novinarstvo. U novinarstvu nema mesta za insinuacije, manipulacije, pretpostavke, nagađanja, spekulacije, propagandu, laži, uvrede, klevete ili neosnovane optužbe. A sve to prisutno je u pomenutim tekstovima. Profesionalno novinarstvo zahteva mišljenje i druge strane, različite izvore, što u ovim pamfletima ne postoji, a o verodostojnosti iznetih informacija govori i činjenica da autor/autorka ne stoji iza teksta svojim imenom i prezimenom. Prekršene su gotovo sve stavke već prvog člana Kodeksa novinara Srbije koji se odnosi na istinitost izveštavanja. Ono što najviše zabrinjava je da danas svako može da širi laži i manipuliše, a da zaista ne snosi nikakve sankcije. To nam još jednom pokazuje koliko su devastirane institucije, država i društvo”, smatra Milinkov.

BRZI POTEZI: U diskreditovanje OSA-e ovoga puta uvučene su i studentske organizacije Univerziteta u Novom Sadu. “Brzopotezno” se pojavilo njihovo zajedničko saopštenje u kojem je poručeno: “Najoštrije osuđujemo poruke govora mržnje koje su osvanule na ulicama Novog Sada, na našem Štrandu. Grad u kojem živimo i studiramo otvoren je za sve, a ovakve opasne poruke koriste onima koji hoće da unesu nemir među građanima Novog Sada. Ovo je multikulturalan grad, grad koji je bio Evropska prestonica mladih 2019. godine, a ove godine Evropska prestonice kulture, grad koji spaja različitosti suživota. Skandalozno je i strašno da je pojedinim navodnim građanskim aktivistima koji se kriju iza ovih ‘studentskih organizacija’ jedini cilj izazivanje konflikata. Po svoj prilici nije im stalo ni do građanskih prava, a kamoli do demokratije.”

Građanska aktivistkinja Bojana Bodiroža povodom saopštenja studentskih organizacija poručila je, međutim, da svako ko prati Brajana Brkovića i ono što radi OSA zna da se radi o mladim ljudima koji baštine antifašističke vrednosti.

“I da onaj sramni grafit nikada ne bi ispisali. No ono što mene kao nekoga ko predaje na fakultetu strašno zabrinjava je lista tih studentskih organizacija koje šatro u ime vrednosti tolerancije objavljuju svoja saopštenja na portalu (S)NS uživo, koji je deo falange koja fabrikuje ovakve podele i incidente… Sramota me je i kad vidim potpisane vaše organizacije. Sramota me je jer znam koliko se trudim dok pokušavam sve svoje studente da učim kritičkom mišljenju i da im bar malo svojim primerom dam hrabrosti da se bore za ispravne vrednosti”, naglašava Bodiroža.

O delovanju OSA Radivoje Jovović, docent na fakultetu za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić i nedavni dobitnik plakete “Borci za slobodan grad”, kaže za Novi magazin kako je bunt mladih “nešto što je oduvek pokretalo važne društvene promene, a kod nas je ova pojava poslednjih godina postala društveno marginalna i politički potiskivana”.

“Omladinska studentska akcija predstavlja važan izraz buđenja i boljeg organizovanja mladih ljudi. Reč je o obrazovanim i društveno osvešćenim ljudima sa osećajem za socijalnu pravdu i poštovanja dostojnom hrabrošću. OSA i njoj slične organizacije preko su potrebne društvu u kojem su zatvoreni institucionalni, medijski i drugi kanali političkog delovanja. Nema uspešne borbe protiv autokratije bez spoja mnogo knjige i malo urbane gerile”, naglašava Jovović.

TU SMO, ČEKAMO VAS: Na napade na OSA ujedinjeno su – što nije čest slučaj – reagovale novosadske nevladine organizacije i kolektivi: “Mi, novosadski aktivisti, građani, nevladine organizacije, gerilci, Novosađani i Novosađanke apelujemo na gradsku vlast, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, da povuče sve svoje falange, kako batinaške tako i one propagandne i smesta okonča odmazdu nad našim saborcima, prijateljima i saradnicima! Vaši poslušnici, da li ucenjeni ili od srca stranci odani, sramota su za ovaj grad! Navukli ste na Novi Sad mrak: sunce ne vidimo od nebodera vaših investitora, zakone zaboravismo od zarobljenih institucija, pravdi se više ne nadamo od vaše policije i sudstva. Na ovaj ili onaj način to mora da stane. Vašoj bahatosti je došao kraj! Smesta obuzdajte svoje medije – protočne bojlere za vaše laži i propagandu – mržnju i nasilje, targetiranje novosadskih aktivista.”

U obraćanju vlastima i njihovim “operativcima” na kraju saopštenja se poručuje – Tu smo, čekamo vas!

Prilika za susret biće već u subotu, na ulicama Novog Sada, za kada je najavljen novi protest “Most da, ali na drugom mestu – Stop radovima na Šodrošu”.

Od gradske vlasti traži se moratorijum na sve predradnje i radnje na izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evropa i brisanje Mosta u produžetku Bulevara Evrope iz Generalnog urbanističkog plana Novi Sad 2030 i svih prostornih planova u kojima se nalazi. Na okupu će ponovo biti novosadska nevladina scena, a među njima i OSA.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click