U traganju za izgubljenom etikom i estetikom

6. October 2022.
Ovogodišnji, 16. Festival književnosti – Think Tank Town, koji se održava 8. i 9. oktobra u Leskovcu, otvoriće Zoran Predin.
19875460_333102530460314_8983687666145156596_n

Pripremio: Dragan Stošić. Izvor: Novi magazin

Dvodnevni Festival književnosti – Think Tank Town, čije će se 16. izdanje odvijati 8. i 9. oktobra u leskovačkom Dublin pabu i Leskovačkom kulturnom centru, posvećen je etici i estetici, a otvoriće ga Ljubljančanin Zoran Predin sa svojom knjigom Mongolske mrlje. Biće to nova prilika da leskovačka publika, pored poznatog muzičkog opusa, upozna i književno delo ovog kultnog stvaraoca sa prostora bivše Jugoslavije – objašnjava Saša Stojanović, direktor festivala, dodajući da je ovogodišnji festival rešio i da se podmladi, te predstavlja i Šimona Cubotu, Katarinu Pantović, Luku Stojanovića i Kiku Stojanović, na kojima svet ostaje.

POČETAK TRAGANJA: Program koji svake godine određuje pravac Think Tank Towna – festivalski Okrugli sto, koji je planiran za drugi dan festivala, situiran (ponovo) u prostoru Leskovačkog kulturnog centra od 12 sati, posvećen je etici i estetici, a otvoriće ga Ivan Milenković raspravom o Ničeu i Makijaveliju. Festival, po tradiciji, zatvara Ljuba Živkov svojim Retrovizorom.

Još jedna programska celina koju organizatori ističu – Šta još hoće ti mladi, prvog dana Festivala od 18 sati predstavlja mlade nade književnosti sa ovdašnjih prostora – književnicu i književnu kritičarku Katarinu Pantović, kao i književnike Šimona Cubotu i Luku Stojanovića, te spisateljicu Kiku Stojanović.

FESTIVALSKA IZDANJA: Sat ranije biće predstavljena knjiga Kralj na Balkanu (Hronika starog Leskovca) leskovačkog autora Save Dimitrijevića. Reč je o naslovu iz IX kola festivalskog izdavaštva, a predstaviće ga urednik Predrag Stanković i književnik i filozof Luka Stojanović. Već u 19 sati, na red dolazi i knjiga iz X kola – 24 kratke pesme za 24 duga sata jednog od najzanimljivijih čeških pesnika srednje generacije, Jakuba Fišera iz Plzenja. Osim autora, govoriće prevoditeljica Nataša Keserović, urednik P. Stanković i književnik Predrag Ž. Vajagić. Sat kasnije, producenti – reditelj Zoran Amar i scenarista Bojan Tončić govoriće o priči u nastajanju – dokumentarnom TV filmu o Beogradskom krugu. Prvi dan festivala završiće se otvaranjem, najpre u 21 sat, kada će autor Zoran Predin i prevoditeljica Dragana Bojanić Tijardović predstaviti njegov roman-prvenac Mongolske mrlje (Geopoetika, 2022), a sat vremena kasnije i zvaničnim otvaranjem-druženjem – do duboko u noć.

SUPROTSTAVLJENI POJEDINAC: Preplitanje i borba dva vremena – onog turskog ratnika posle neuspešne opsade Beča od pre pet vekova i doba mladog i nadobudnog člana stranke Slovenija Slovencima odmah po proglašenju državne nezavisnosti; borba između krajnosti – smrti i ljubavi, tema je, ukratko, proznog prvenca Zorana Predina. Priča je to o porodici, narodu, kontinentu. A u njoj su osmanske vojske i jugoslovenske tajne službe koje čine zlodela u ime čistoće rase, vere, ideologije ili jezika, i – suprotstavljeni pojedinac. Obavezno pročitati.

Druga knjiga IX kola festivalskog izdavaštva – antropološka studija Sjaj starosti (I deo) Leskovčanina Jovice Stojanovića, tačnije, priča o njoj, otvoriće u 17 sati drugo Think Tank Town veče u Dublin pabu. Autoru će se pridružiti urednik P. Stanković i Predrag Ž. Varagić. Potom će, kroz program Lik i delo biti predstavljen Mirčea Dan Duta, češko-rumunski pesnik i prevodilac. Moderator je Saša Stojanović. NUNS: etika i mediji, program u nastavku posvećen je naporima Nezavisnog udruženja novinara Srbije da mediji ne zaborave osnovnu tačku svog postojanja – etiku, dok će Dejan Acović postaviti pitanje Ima li katarze? kroz razmatranje Antičke etike i(li)estetike.

Pečat te večeri lupiće, tradicionalno, Ljuba Živkov, koji svojim Retrovizorom zatvara ovogodišnji festival.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click