U Makovom hipnotičkom, maštovitom svetu

23. November 2019.
Jubilarno, 25. izdanje Festivala autorskog filma održava se ove godine od 22. do 30. novembra. Film Parazit južokorejskog reditelja Bong Džo-hoa, dobitnik Zlatne palme u Kanu, otvoriće, a Talaso Žiljema Nikloa svečano će zatvoriti ovaj Festival.
faf25-19
Foto: faf.rs

Pripremio: Dragan Stošić, Novi magazin

Festival autorskog filma (FAF), u svojoj 25. godini postojanja odaće počast istaknutom teoretičaru i istoričaru filma, kritičaru i autoru prof. dr Vladi Petriću, koji je imao posebnu vezu sa tim festivalom, dodeljujući nagradu za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, ustanovljenu u čast Slavka Vorkapića. Direktor FAF, Igor Stanković najavio je specijalnu projekciju Petrićevog filma Zid uspomena, koji predstavlja intimni digitalni esej o njegovom zidu u kabinetu na Harvardu, koji je svojevrsno svedočanstvo njegovog života. “Veliko je zadovoljstvo biti deo festivala koji je Vlada Petrić prepoznao kao kvalitetan i na kojem je lično dodeljivao nagradu za najbolju sinematičku sekvencu u čast Slavka Vorkapića. Od sada će ta nagrada biti i u njegovu čast”, objašnjava Stanković. Ove godine o dobitniku Nagrade profesora Vlade Petrića odlučuje teoretičar filma i reditelj Vlastimir Sudar, profesor na Londonskom univerzitetu i predsednik Fondacije Branka i Aleksandar Saša Petrović. 

DVANAEST “TRKAČA”: Festivalsku selekciju ove godine čini devedeset filmova od kojih će, u glavnom programu biti prikazana dvadeset i četiri ostvarenja, a njih dvanaest takmičiće se za Gran pri nagradu Aleksandar Saša Petrović. Filmovi koji će se takmičiti su Pritka Kantemira Balagova, Od sutra počinjem da Ivana Markovića i Vua Linfenga, Vatra će doći Olivera Laksea, Beli, beli dan Hlinura Palmasona, Martin Eden Pjetra Marčela, Priča o tri sestre Emina Alpera, Asimetrija Maše Nešković, Devica avgusta Jonasa Truebe, Present. Perfect Sengzu Zua, Naše majke Sezara Dijaza, Mačka u zidu Vesele Kazakove i Mine Mileve i Moj jutarnji smeh Marka Đorđevića.

Filmove u Glavnom programu ocenjivaće žiri koji čine reditelj Ognjen Glavonić (Srbija), rediteljka Hana Jušić (Hrvatska) i filmski kritičar Ariel Švajcer (Francuska). Oni će dodeliti Gran pri Aleksandar Saša Petrović za najbolji film, nagradu za najbolju režiju i novoustanovljenu nagradu Gordan Mihić za najbolji scenario, a u konkurenciji je 12 filmova. 

HRABRI BALKAN: Drugi takmičarski program Hrabri Balkan, u selekciji Maše Seničić i Stefana Ivančića, prikazaće devet filmova, od kojih su tri dugometražna – Pripadanje Buraka Čevika, Odvedi me negde gde je lepo Ene Sendijarević i Oroslan Matjaža Ivanišina. Taj program obuhvata i dokumentarne, eksperimentalne i kratke igrane filmove. Domaću premijeru u selekciji Hrabri Balkan imaće film Stefana Đorđevića Poslednja slika o ocu, koji je osvojio nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo film festivalu.

Cilj programa Hrabri Balkan, po rečima Maše Seničić, jeste “spoj različitih glasova”. “Biramo filmove različitih formi, raznolike i tematski, žanrovski i motivski. Jedina zajednička odrednica im je upravo autorska hrabrost”, rekla je ona.

“Hrabri glasovi svetskog filma” biće ponuđeni u okviru programa Bande à part, čiji je selektor Vladimir Perišić. Gledaocima će, između ostalih, biri ponuđena i nova ostvarenja velikih imena kao što su Pedro Košta (Vitalina varela), Lav Diaz (Zastoj) i Albert Sera (Sloboda), kao i dokumentarac Leha Kovalskog Razoriti do temelja. 

ANTOLOGIJA: U okviru programa Antologija FAF, povodom jubilarnog, 25. izdanja, biće prikazano 16 filmova odabranih iz proteklih festivalskih godina. Jubilarni FAF prikazaće i retrospektivu Aleksandra Saše Petrovića, povodom 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti tog velikog reditelja. Na programu je i umetničko veče posvećeno reditelju Predragu Goluboviću, značajnom autoru jugoslovenskog filma.

FAF će, u saradnji sa francuskim udruženjem autora ACID, prikazati Selekciju ACID iz Kana, zatim program Cinefondation, a ponovo organizuje i Srpsko-francuske filmske susrete, u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i Filmskim centrom Srbije. konačno, FAF kreće i u unutrašnjost Srbije, prateći savremeni festivalski trend. Tokom trajanja 25. FAF, biće organizovane projekcije i u Nišu, Smederevu, Boru i Gračanici.

Jubilarni FAF posvećen je – kroz plakat i vizual, koji je dizajnirao Ognjen Stevanović – hipnotičkom, maštovitom svetu Dušana Makavejeva, čiji će kratki filmovi biti prikazivani uoči projekcija u glavnom terminu u Kombank dvorani. Glavni program, dakle, odvijaće se u Kombank dvorani, a ostali u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu Fontana, Centru za kulturu Vlada Divljan, Domu kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeve zadužbine i bioskopu Dragan Gaga Nikolić UK Stari Grad. Festivalski sajt je www.faf.rs


 

Vladimir Petrić

Profesor istorije i teorije filma na Univerzitetu Harvard (SAD), osnivač i dugogodišnji direktor Filmskog arhiva ove prestižne akademske institucije i pionir Televizije Beograd, Vladimir Vlada Perić preminuo je 13. novembra u Beogradu. Jugoslovenski i srpski reditelj, scenarista, glumac, pedagog, jedan od najznačajnijih filmskih teoretičara i istoričara Vlada Petrić rođen je u Prnjavoru 11. marta 1928. godine. Na Filološkom fakultetu u Beogradu 1956. diplomirao je na smeru za engleski jezik i književnost. Tokom studija postao je asistent-predavač na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, na kojoj je 1958. diplomirao filmsku i pozorišnu režiju. Od osnivanja Radio-televizije Beograd na njoj je radio kao reditelj. Usavršavao se u nekadašnjem SSSR gde je proučavao sovjetsku kinematografiju pod tutorstvom Leva Kulešova i Nikolaja Lebedeva. Zahvaljujući Fulbrajtovoj stipendiji, 1973. doktorirao je na Univerzitetu u Njujorku, kao prvi doktor na filmskim studijama neke američke institucije za visoko školovanje. Profesorsku karijeru, započetu u Beogradu, nastavio je na Univerzitetu Harvard na kome je predavao do 1997. godine. Njegove knjige Čarobni ekran (1962), Šekspir i film (1964), Uvođenje u film (1968), Razvoj filmskih vrsta (1970), Film and Dreams (1981), Constructivism in Film (1987)… uvrštavaju ga među istaknute svetske teoretičare i istoričare filma.

Članak je prenet sa portala Novi magazin.

Click