U fokusu: Srpski svet Aleksandra Vulina kao strašilo regiona

24. July 2021.
Da u Srbiji još postoji medijska bruka, ovonedeljni pehar bi pripao ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu, što zbog neartikulisanog nastupa na stranačkoj skupštini Pokreta socijalista, što zbog ništa boljeg nastupa na TV Pink u Hit tvitu. A potom i svih dodatnih objašnjenja kojima zatrpava etar već danima.
VULIN NA PARASTOSU SRPSKIM ZRTVAMA U SREBRENICKOM SELU ZALAZJE
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Zalužju na obeležavanju 29 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Sase i Zalažje i bratunačkim Biljača i Zagoni. Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE

No, od Vulina se i ne očekuje da ima javni nastup zapažen po konstruktivnim stavovima i rešenjima; on je kao lutka na koncu. Međutim, iako ni klupko, ni konci, ni dirke nisu u njegovim rukama, uspeo je u misiji još jednog razbuktavanja vatre u regionu.

Koska je bačena izjavom: “Zadatak ove generacije političara jeste stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gde god oni budu živeli.”

I da ga, taj srpski svet, razume se, vodi Aleksandar Vučić.

Vulin je objasnio na licu mesta, na stranačkom skupu kojem je kao koalicioni partner prisustvovao i Vučić – koji se donekle i ogradio: “Jer narod koji ima iskustvo jasenovačkog genocida, koji ima iskustvo ‘Oluje’ i koji ima iskustvo Martovskog pogroma nema pravo da svoju sudbinu preda drugima u ruke, da o njihovoj deci odlučuju drugi, da im drugi daju imena, da im drugi određuju u šta će verovati, da ih drugi puštaju tamo gde su im pretke puštali… Narod koji ima iskustvo da kad nema svog vojnika, svog policajca i sudiju, nema pravo. Nema pravo da odustane od objedinjavanja i ujedinjavanja, nema pravo da odustane od srpskog sveta. A da bi srpski svet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspešna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gde god živeli. Da bismo sačuvali takvu Srbiju, moramo učiniti sve da se politika Aleksandra Vučića nastavi. Samo to, samo je to pobeda, samo je to garancija opstanka našeg naroda i ništa drugo.”

Reči ne izgovorene nego izvikane sa žarom brzo su pogodile cilj – susede koji su u njima prepoznali staru nameru stvaranja tzv. velike Srbije.

Da su u pravu potvrdio je u pauzi tzv. edukativnog sadržaja – prikazivanja raskomadanih leševa navijača Partizana koji su, kako tvrdi, žrtve kriminalne grupe Veljka Belivuka – u već narečenom Hit tvitu. “Srpski svet” vidi kao jedan “politički i državni prostor” koji treba da se ostvari “apsolutno mirno, bez ispaljenog metka”. Ne zna on koliko će vremena za ujedinjenje svih Srba u jednu državu trajati, ali zna da je preduslov za kreiranje jedinstva “u političkom smislu”, da se Srbi okupe i poštuju odluke Beograda.

“Polako, pa neka traje koliko traje. Zašto ste toliko ubeđeni da je stanje na Balkanu nepromenljivo? Garantujem samo jedno (to će se desiti) bez ijedne teške reči”, ocenio je Vulin i dodao začin: “Srbi su živeli zajedno pod Osmanskim carstvom, u Austrougarskoj neko vreme zajedno, nekoliko godina u Trećem rajhu svi zajedno, smatram da (Srbi) treba da žive u svojim granicama.”

Da li je Vulin svestan šta svojom ministarskom drekom poručuje i Srbima i nesrbima, morao bi da utvrdi neko ko ga dobro zna i pomno prati, ali to i nije važno. Mnogo je važnije što nekontrolisanim istupima nanosi nemerljivu štetu i Srbiji, i sunarodnicima, i sugrađanima, i komšijama. I što to, kao i ranije, čini pod sigurnim kišobranom, svestan da nema kazne.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click