Proslavljanje prirode: Cveće u umetnosti i kulturi

9. February 2023.
Sa tzv. tulipomanijom u Holandiji je trgovina cvećem u 17. veku postala spekulativna trgovina, o čemu svedoče satirične slike o proizvodnji vazi i mobilijara. Danas je berza cveća globalno organizovana, što umetnike podstiče da se bave i ekološkim i socijalnim pitanjima. Oni tematizuju i naše konzumersko ophođenje i njegove posledice na životnu sredinu.
kunsthalle-muenchen-ausstellung-flowers-forever-header2-1280x685
Foto: kunsthalle-muc.de

Piše: Zoran Andrić, Novi magazin

Prva izložba posvećena cveću u umetnosti, kulturnoj istoriji od antike do danas – Flowers Forever, postavljena 3. februara u minhenskom Kunsthalle, može se pogledati do 27. avgusta ove godine. Umetničke slike, skulpture, fotografije, dizajn, moda, interaktivne (imerzivne) medijske instalacije, kao i prirodno-naučni objekti/eksponati u tom prostoru predstavljaju jedno fascinirajuće, tematski grupisano i raskošno inscenirano putovanje, objašnjavajući ulogu cveća u umetnosti i nauci, mitologiji i religiji, kao i književnosti, politici, ekonomiji i ekologiji.

Sa oko 300.000 posetilaca godišnje, Kunsthalle sa 1.200 kvadrata izložbenog prostora, opremljenog najmodernijom muzejskom tehnikom, spada u red najrenomiranijih izložbenih kuća u Nemačkoj, a uvu postavku čini 170 dela iz internacionalnih zbirki, kojima su pridodate, specijalno za ovu izložbu, pripremljene instalacije. Tako, značajne pozicije istorije umetnosti i istorije dizajna dolaze do izražaja u novom kontekstu i dijalogu. Na izložbi su, između ostalih, predstavljena dela Jana Brojgela Mlađeg (1601-1678), Abrahama Minjona (1640-1679), Barbare Regine Dič (1706-1783), Dantea Gabrijela Rozetija (1828-1882), Emila Gala (1846-1904), Hane Heh (1889-1978), Andreasa Gurskog (1955), Aj Vejveja (1957), Migela Ševalijea (1959), En Karington (1962), Viktor&Rolf (osnovan 1993), DRIFT (osnovan 2007) i mnogi drugi.

Umetnost i prirodne nauke pri izobražavanju cveća oduvek su se obostrano nadahnjivale, pa su, na primer, rezultati istraživanja u prirodnim naukama predstavljani kroz umetničke crteže i precizne ilustracije. Bavljenje višestrukim formama cvetova iz celokupnog sveta inspirisalo je umetnike na floralne kreacije koje nadilaze uverljivost botaničke egzaktnosti. Pri tome je reč o refleksivnom odnosu umetnosti, prirode i nauke kroz eksploziju boja i varijeteta formi cveća.

Cveće poseduje za ljude veliku simboličnu snagu –  bilo u mitologiji i religiji, u umetnosti i književnosti ili u politici. Da su se simboli u toku stoleća promenili, svedoči činjenica da ljudi cveću pripisuju sasvim različite atribute. Oni simbolizuju život i prolaznost, bivaju izrazom prijateljstva i ljubavnog jemstva ili su pak primenjivani kao izrazi međuljudskih odnosa, ili reprezentuju moć i otpor u politici u društvu.

Kao katalog ove izložbe objavljena je ilustrovana publikacija –  Flowers Forever: Blumen in Kunst und Kultur, koja dokumentuje internacionalnost teme. U njoj su objavljeni brojni intervjui i svedočanstva iz botanike, umetnosti, kulture, književnosti i privrede. Uz to kratki tekstovi objašnjavaju pozadinu izabranih eksponata/artefakata. Izložba je i polazna tačka Flower Power Festivals München 2023, koji se pod sloganom Proslavljanje prirode u gradu, održava u nekoliko prostora u Minhenu.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click