Planiramo da povratimo poverenje bivših Jugoslovena

28. September 2019.
“Tačno je da smo kao stranka u poslednjih deset godina zapostavili pitanje bivših Jugoslovena u Austriji. Pre dvadeset godina većina sa Balkana glasala je za Socijaldemokratsku stranku, dok danas među našima ima i simpatizera i Sebastijana Kurca i Slobodarske partije Austrije. I dalje većina glasa za nas, ali planiramo u budućnosti da povratimo i one koji su prestali i da vratimo njihovo poverenje” kaže Kristijan Kovačević poslanik SPO u Austrijskom parlamentu
rptnb
Fotografija Ivana Pejčić, preneto sa portala Novi magazin

RAZGOVOR: Kristijan Kovačević, poslanik SPO, pred izbore u Austriji

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u parlamentu kaže za Novi magazin u razgovoru sa Ivanom Pejčić da je njegova stranka u poslednjih deset godina zapostavila pitanje bivših Jugoslovena u Austriji, te da planiraju da u budućnosti povrate njihove glasove. On ističe da je i u ovoj, kao i u prethodnim kampanjama njihova glavna tema radnička klasa

Kristijan Kovačević, poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u parlamentu, kaže za Novi magazin da je jedan od njegovih zadataka tokom političkog angažovanja da obnovi temu dijaspore u Austriji. U Austriji će 29. septembra biti održani vanredni parlamentarni izbori, koji su raspisani nakon što je pala vlada na čelu s kancelarom Sebastijanom Kurcom zbog afere Ibica.

“Tačno je da smo kao stranka u poslednjih deset godina zapostavili pitanje bivših Jugoslovena u Austriji. Pre dvadeset godina većina sa Balkana glasala je za Socijaldemokratsku stranku, dok danas među našima ima i simpatizera i Sebastijana Kurca i Slobodarske partije Austrije. I dalje većina glasa za nas, ali planiramo u budućnosti da povratimo i one koji su prestali i da vratimo njihovo poverenje”, objašnjava Kovačević.

 

PRIMER DRUGIMA: Dodaje da on svojim političkim angažovanjem želi da pokaže da neko s našim poreklom može uspeti i biti poslanik u parlamentu Austrije.

“Kroz svoj primer želim da pokažem i da socijalni i školski sistem funkcionišu u ovoj zemlji bez obzira na nečije nacionalno poreklo. Oni mogu i da vide da njihova deca u Austriji mogu da postignu sve što požele, pa da budu i poslanici u austrijskom parlamentu. Zato je bitno i da se politički aktiviraju i da na taj način pomognu i sebi i svojoj deci da žive u državi u kojoj je prioritet sam građanin. Da žive u državi koja obezbeđuje podjednake uslove za sve da ostvare svoje snove.”

Kovačević ističe da je, između ostalog, fokus trenutne predizborne kampanje Socijaldemokratske partije upravo školovanje i obrazovanje. Osim toga, teme su i poboljšanje državne socijalne politike po pitanju starijih građana, koji poslednjih godina imaju sve manje novca za život.

“Ono na čemu Socijaldemokratska partija Austrije insistira jeste i to da se intenziviraju razgovori o klimatskim promenama. To je veliki problem u Austriji na kojem se mora intenzivno raditi kako bi se poboljšala ekološka situacija u Austriji”, ističe Kovačević.

 

MANJE RADA, FER PLATE: Govoreći o kampanji, ističe i da je i u ovoj, kao i u prethodnim njihova glavna tema ipak radnička klasa.

“Želimo da radnici budu dobro plaćeni, da ostvaruju svoja prava. U poslednje dve godine fokus vlade Austrije bio je krupan kapital, u smislu da se uvedu zakoni koji će stvoriti uslove da preduzeća ostvare što veći profit, dok je radnik bio marginalizovan. Između ostalog, maksimalno je uvećano radno vreme, tako da sada šef može zahtevati od radnika da radi do 12 sati, što je 60 časova nedeljno. Moja stranka smatra da taj trend treba da bude obrnut, odnosno da se manje radi, a da se dobijaju fer plate. Austrija je dovoljno bogata da je to moguće. Ne treba svakog radnika iscediti do kraja”, naglašava Kovačević.

Po pitanju radnika na crno, kojih ima i sa Balkana, rekao je da su poslednjih godina povećane kontrole i da su kazne za firme koje ne prijavljuju radnike ogromne.

“Najčešće je reč o radnicima na gradilištu. Kada se pronađu takvi radnici, onda se sprovodi istraga da bi se utvrdilo ko ih je doveo i nije ih prijavio. Generalno, zakoni po ovom pitanju u Austriji su vrlo strogi. Nedavno je bilo hapšenje ljudi koji su organizovali dolazak i rad neprijavljenih radnika u Austriju. Smatramo da svaki radnik mora biti prijavljen i adekvatno plaćen za svoj rad. Mora sve biti po zakonu. Mi smo protiv radne eksploatacije bilo koga.”

Govoreći o razlici između ove i prethodne predizborne kampanje, Kovačević ističe da je najbitnije da migranti više nisu fokus.

“Broj izbeglica je smanjen. Desilo se ono što smo pre dve godine pričali da će se desiti. Građani su se tada plašili, i to su iskoristile pojedine političke partije kao što su Narodna partija Austrije i Slobodarska stranka. Sada migranti više nisu tema i u prvom planu je ekologija i zaštita životne sredine”, objašnjava naš sagovornik.

Ekološka zaštita u kontekstu radnih prava

Kovačević ističe da stranka čiji je član prioritetno ide protiv politike koju zastupa Narodna partija Austrije i da bi napravili postizbornu koaliciju neophodno je i više glasova i aktiviranje levog krila na političkom spektru Austrije. Imajući u vidu da je glavna tema ekologija, na pitanje kako građani mogu da naprave razliku između njih i Zelenih, za koje se očekuje povratak u parlament nakon 29. septembra, Kovačević odgovara da oni govore o ekološkoj zaštiti u kontekstu radnih prava, dok su Zeleni fokusirani isključivo na pitanja ekologije.

Click