Pica laganica

16. November 2019.
U Beogradu je početkom nedelje otvorena “Pica laganica”, socijalno preduzeće u kojem će raditi izbeglice i tražioci azila u Srbiji koji su stekli uslove za radnu dozvolu i prošli neophodnu obuku za rad u piceriji.
pizza-1557512546UWH
Foto: kin kate, publicdomainpictures.net

Objekat je otvoren udruženim snagama ambasade Sjedinjenih Američkih Država, ambasade Nemačke, Komesarijata UN za izbeglice i nevladine organizacije Balkanski centar za migracije.

Istovremeno, dodeljeno je i 17 sertifikata, koji će nekima omogućiti da rade u toj piceriji i da u budućnosti dobiju zvanje pica majstora. Američka ambasada je preko svoje Kancelarije za stanovništvo, izbeglice i migracije uložila 25.000 dolara u renoviranje objekta i nabavku osnovne opreme.

Nemačka organizacija za razvoj i saradnju (GIZ) organizovala je obuku budućih radnika, u šta je uloženo 9.000 evra, a “Čaritis” je obezbedila 9.000 evra za prateću opremu i plate zaposlenih. Čast da prvi probaju specijalitete i pice najrazličitijih ukusa imali su američki ambasador Entoni Godfri i njegov nemački kolega Tomas Šib.

Američki ambasador je istakao je da je “Pica laganica” prvo preduzeće takvog tipa koje će pružiti podršku i novu šansu izbeglicama, kako onima iz bivše Jugoslavije tako i onima koji sada beže od ratova i progona širom sveta.

“Ovo je samo jedan od načina na koji podržavamo napore Vlade Srbije da izbeglicama omogući miran i dostojanstven život”, kazao je Godfri.

Nemački ambasador istakao je da je “Pica laganica” primer sjajne saradnje dveju država. “Spremni smo da nastavimo podršku sličnim projektima. Prema našem iskustvu iz Nemačke, znamo da ukoliko želite da se integrišete i postanete ravnopravan član društva, pored učenja jezika, ključni faktor je i dobijanje posla”, naveo je Šib.

Članak je prenet sa portala Novi magazin.

Click