Pet minuta sa Brankicom Stanković

30. December 2021.
Kablovska televizija Insajder pod upravom Brankice Stanković počela je da emituje program dve sedmice pred Novu godinu.
brankica-stankovic_dac4b2441a7b297cd72c5790351b41cef0b910f7
Brankica Stanković

I to, što je u Srbiji danas neverovatno, na svim kablovskim operaterima. Tračak nade u mirenje dve nepomirljive medijske polutke propraćen je pitanjem šta to Insajder ima, a dugi ne? A tajna je prosta i za Novi magazin otkriva je glavna urednica Brankica Stanković. “Mi smo odbili ekskluzivnost i preko Telekoma i preko SBB-a iako su nam nuđeni povoljniji uslovi, ali smatrali smo značajnim da budemo na svim provajderima. Meni smeta ta teorija zavere, ne razumem zašto Insajder ne bi bio dostupan svima, zašto i ostali informativni programi nisu dostupni svima, kad i zakon kaže da ono što je u javnom interesu treba da bude svima dostupno? I možda nije pitanje zašto se mi emitujemo i preko Telekoma i preko SBB-a nego zašto se drugi ne emituju”, kaže Brankica Stanković.

Druga zamerka širi se društvenim mrežama – kakva je to nezavisna televizija kad zove u program predstavnike vlasti? I oni dolaze.

Mi smo uvek tako radili, ko se seća samo poslednjih pet godina ovakve medijske scene – to je njegov problem. Osim toga, dok smo se emitovali na N1 nama su dolazili i oni koji nisu hteli u program te televizije. Ta priča kako pozivanjem u emisije dajemo legitimitet predstavnicima vlasti je besmislena, oni imaju legitimitet koji ne zavisi od nas, izabrani su i postavljeni, sviđalo se to nama ili ne, a mi ih zovemo jer treba da odgovore na brojna pitanja; oni su odgovorni i za donošenje i za sprovođenje zakona i brojnih odluka i osim prava imaju i obavezu da govore o svemu tome. Možda je i ovde pravo pitanje zašto ih drugi ne zovu, kao što je i pitanje za predstavnike vlasti zašto ne idu na medije koje ne smatraju prijateljskim?

I uopšte ne razumem, recimo, da u istom danu Informer objavi kako je skandal što smo zvali u goste ministarku Zoranu Mihajlović, a predsednik NUNS-a Željko Bodrožić da mu je degutantno da predstavnici vlasti gostuju na TV Insajder. Degutantno je da predsednik novinarskog udruženja to izjavi – i posle se izvinjava! Ja to ne razumem i nećemo odustajati od principa prema kojima Insajder radi od osnivanja već 18 godina da bi nas neko tapšao po ramenu i kazao “e, bravo, vi ste protiv Vučića!” ili “bravo, niste za Đilasa”. Naš posao nije da budemo ni protiv Vučića, ni protiv Đilasa, Jeremića, bilo koga, naš posao je da ukazujemo javnosti na ono što je važno i na ono što nije dobro kako bi bilo poboljšano. Logično je da ćemo se baviti onima koji su na vlasti jer oni kreiraju život, isto kao što smo se bavili i onima koji su bili na vlasti do 2012.

I to odlično zna i ova vlast. Nikad se nismo stavljali ni na čiju stranu. Radimo u javnom interesu, bavimo se svim važnim temama, a posebno problemima.

Hoćete li opet zvati predsednika?

Nismo ga još zvali, svakog dana je na svim televizijama i nema potrebe da ga zovemo samo da bude tu. Ali, kad bude pravi razlog da se pojavi kod nas, naravno da ćemo ga zvati.

Kakvi su vam prvi utisci?

Rano je za ocenu, ali mislim da smo dobro počeli. Naročito mi je drago što je publika do koje je došla informacija da je Insajder sada i televizija brzo razumela jedan novi koncept. Mi smo specijalizovan informativno-dokumentarni program, nismo tzv. “kanal vesti” i pravimo aktuelni program koji je “više od vesti”. Ambiciozno smo od starta počeli glavnu aktuelno-informativnu emisiju “Marker”, koja je na programu svakog radnog dana od 18 časova, a uz to smo od starta uveli već devet sopstvenih televizijskih formata. Mnogo pažnje posvećujemo životu i ljudima tako što obrađujemo teme od značaja za bezbednost, pravnu sigurnost i kvalitet života građana. Ponosni smo i na odabir najboljih stranih dokumentarnih programa i saradnju koju uspostavljamo s produkcijama i televizijama iz zemlje, regiona i sveta. Uz to, u serijalu “Pouke i pamćenja” ne damo da se zaborave najvažnije teme koje smo obrađivali u čuvenim Insajder serijalima. Naravno, spremamo i nove Insajder serijale, prvi će biti emitovan već u januaru.

Tema?

Ne, nećemo sada da otkrivamo, brzo će to.

Kolika je razlika između svoje produkcije i svoje televizije, koja podrazumeva i produkciju?

Velika. Neophodni su znatno veći kapaciteti i tehnički i ljudski, funkcionisanje daleko složenijeg sistema koji osim proizvodnje snimljenih emisija podrazumeva i program uživo, režiju, emitovanje, marketing. To je veliki izazov, mnogo veći nego samo produkcija i još veći nego posao koji smo na početku radili za platu na B92.

Postoji li medijska scena u Srbiji danas i, ako je ima, zašto je raspolućena? Imate li utisak da i novinarima odgovara da budu samo u getu?

Ne, ne postoji medijska scena! I meni to nije normalno. Došli smo dotle zbog lažne novinarske solidarnosti, licemerja i ćutanja. Ja prva neću više da ćutim kad neko od “naših” iznese neku apsolutno sramnu tezu i nema nikakve veze s profesionalnim novinarstvom, kao što je bio ovaj stav da je degutantno na Insajder televiziju zvati predstavnike vlasti.

Dostupnost vašeg programa svima koji imaju “kabl” otvara mogućnost za publiku koja ne želi samo jednu ili samo drugu stranu priče. Može li to delovati i na druge medije da se vrate profesionalnom radu? Zvuči kao velika ambicija kad ovako pitam, ali ne znači i da takav uticaj nije ostvariv.

Nama to jeste cilj. Insajder je izabrao teži put, mi nemamo nikoga iza nas da nas štiti, nemamo moćnu kompaniju ili državu iza leđa. Toga su svesni svi koji ovde rade. To je, s jedne strane dobro, ali sa druge može da bude opasno. Da budem jasna, mi ne želimo podršku ni vlasti, ni opozicije, niti moćnih pojedinaca. Sami smo u svemu ovome i naravno da postoji opasnost da zbog takve pozicije prestanemo da postojimo, ali trudićemo se da radimo bar sto godina i budemo sve veći i veći. To je velika ambicija, ali trudićemo se da je ostvarimo ne obazirući se na to šta kažu jedni ili drugi.

Vi danas ne smete da kažete da je nešto dobro urađeno jer će nas odmah neki optužiti da smo Vučićevi. Isto tako pravilo koje mora da se poštuje jeste i da niko nikoga ne sme da optužuje da je lopov ako nema dokaza. I kada kažemo da to nije dopustivo ni kada je Dragan Đilas u pitanju, proglase nas za Đilasove plaćenike. Sve ovo o čemu govorimo posledica je te podele na “naše” i “njihove”. Potpuno je jasno da je veća odgovornost za takvo stanje na onima koji su na vlasti jer su postavili takva pravila, ali postoji odgovornost svakoga ko u tome učestvuje, pa i medija i novinara. Podeljenost koja se produbljava može da dovede samo do teških posledica koje više niko neće moći da kontroliše.

Okupili ste impresivan tim, neki su nova lica na novom poslu, ali dobro su poznata. Pažljivo ste birali?

Hvala, tim je zaista sjajan, nije veliki, ali je mnogo važnije to što ti ljudi nisu samo imena već pre svega ličnosti, misle svojom glavom, a uz to i svi na isti način mislimo o novinarstvu. Nemamo nesuglasica o tome kojim pravcem idemo, svima nam je cilj da svoj posao radimo najbolje što možemo u interesu svih građana.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click