Na radaru – Dragan Petković

26. April 2020.
Dragan Petković je jedan od suosnivača portala Južne vesti. Iako je njegovo formalno obrazovanje iz oblasti zaštite životne sredine, njegova karijera vezana je poslednjih dvadeset godina za civilno društvo, evropske integracije i lokalne medije.
Radar Dragan Petkovic
Foto: Novi magazin

LOKALNI MEDIJI

Nikada nije bilo jasnije koliko su važni kredibilni lokalni mediji. U ovakvim situacijama ukoliko, recimo, živite u Temerinu, Nišu ili Čačku svakako želite da čujete šta država radi da sačuva nacionalni zdravstveni sistem, ali je takođe važno da znate šta se dešava u vašem Domu zdravlja, bolnici, Vodovodu i da informacije koje dobijete budu relevantne, kredibilne i tačne.

Na pres-konferencijama održavanim u Vladi Republike Srbije građani iz cele Srbije mogli su da čuju kakvo je stanje u KBC Beograd ili Klinici “Dragiša Mišović”, ali su se retko ili gotovo nikada informacije odnosile na bolnice u Novom Sadu, Zaječaru, Kraljevu i da ne nabrajam dalje. Zamislite prosečnog građanina iz Ivanjice koji sluša o situaciji u KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu, a o Ivanjici čuje “rekla-kazala” priče, koje dobije putem Vajbera ili Fejsbuka. Južne vesti su pokušale da doskoče situaciji, trudeći se da na tim pres-konferencijama dobiju informacije o Nišu i jugu Srbije, ali šta je sa drugim gradovima?

Nadam se da će nakon svega ovoga građani bolje razumeti svoj interes da sačuvaju lokalne kredibilne medije kojih nema mnogo, kao i da naprave razliku između kredibilnih i medija koji imaju za cilj isključivo propagandu, ma koje politike.

UDALJAVANJE OD INTERESA GRAĐANA

Mnogo mi para uši i veoma me brine ovo sistematsko degradiranje ideje evropskih integracija i promocija totalitarizama ogledanih kroz glorifikaciju Kine i Rusije.

Osetio sam transfer blama posmatrajući u kakvu je situaciju doveden šef Delegacije EU u Srbiji, kako diplomatski tako i ljudski. Iako se sve dešava pod izgovorom nekakvog diplomatskom manevra, satanizacija evropske ideje u Srbiji među građanstvom, posebno U poslednjih osam godina, nešto je što se neće lako ispraviti. Bojim se da će, kada sve strane u ovom procesu shvate da smo dogurali do ćorsokaka, biti kasno i, naravno, opet na štetu našeg društva. Uostalom, ovo smo već videli. Svaka sličnost nije slučajna.

PORODICA/KUĆA

Bez namere da zvučim pogrešno, prijalo mi je vreme koje sam mogao da provedem kod kuće sa svojom porodicom. Iako se trudim da dovoljno vremena provedem sa svojim najbližima, mnogo posla i česta putovanja ne dozvoljavaju da to bude uvek u skladu s našim željama. Za mene je to možda najveća dobra stvar u moru loših koje je donela ova situacija sa COVID-om. Iako zahteva mnogo pažnje i vremena, život u kući je pokazao sve svoje dobre strane u ovakvim vremenima.

TIN UJEVIĆ

Čitam mnogo tekstova vezanih za posao, uglavnom online, pa malo vremena nađem za klasičnu beletristiku i za spiskove na koje samo dodajem ono što se treba pročitati. Ono što, ovih dana s velikim zadovoljstvom čitam jeste poezija Tina Ujevića. Paralelno, čitajući Ujevića detaljnije se upoznajem i s njegovom istorijom, njegovim manje poznatim delima, ali i savremenicima s kojima je stvarao, kako poeziju tako i viziju društva tog vremena. Neverovatna je količina samosvesti i odgovornosti prema društvu koju su osećali pesnici poput Ujevića.

Tekst je prenet iz Novog magazina.

Click