Na mom radaru – Teodora Ž. Janković

13. March 2020.
Teodora Ž. Janković (1977, Novi Sad), novinarka, esejistkinja, publicistkinja, ekspertkinja za oblasti političkog marketinga i odnosa sa javnošću. Tekstove iz korpusa umetnosti, politike, društvenih fenomena i kulture objavljuje u nizu listova i časopisa Srbije od sredine 90-ih godina prošlog veka.
Na mom radaru Teodora Jankovic
Teodora Janković. Foto: Novi magazin

Izraziti je predstavnik specifikuma sredine – tzv. novosadskog duha, u kojoj je predačkom linijom notirana kao šesta generacija Novosadista. Dugo pamti, rado podseća. Hroničarka onih pređašnjih i ovih sadašnjih vremena. Misli, tribuniše i postoji, u Novom Sadu.

ATELJE 61

Netom pre koji dan ušao je u 59. godinu postojanja. Jedinstven, kompleksan tapiserijski centar na prostoru čitavog Zapadnog Balkana. Bez pandana međ institucijama kulture u Srbiji. Kao takav izraziti je specifikum Novog Sada, Vojvodine i Srbije, a baštini, neguje i popularizuje tapiseriju kao likovno-dekorativni medij iskazivanja.

Kroz Ustanovu za izradu tapiserija “Atelje 61” , čiji pun naziv implicira godinu njegovog nastanka, kao i način promišljanja o njoj, njenog osnivača grada Novog Sada i vojvođanskog slikara i tapiseriste Boška Petrovića, prošlo je više od nekoliko stotina umetnika, među kojima i korifejni potpisi jugoslovenske i srpske likovne scene poput Ćelića, Konjovića, Buićeve, Karanovića, Rodićija, Adžićke, Soldatovića, Spacala, Oprešnikove i dr… Poseduje jednu od najrespektabilnijih – Nacionalnu zbirku tapiserija “A61”, koja broji preko 300 dela tapiserijske umetnosti nastalih u periodu od 1961. do sadašnjice.

U narednoj, jubilarnoj 60. godini postojanja bio bi red da ove činjenice ne prenebregnu Komisije za dodelu priznanja, kako na lokalnom tako na republičkom nivou.

BAZEN U PRIOBALJU

U fokusu mog Patkovgrada, kako ironijski “tepam” mojoj varoši, ove, mada i prethodnih nedelja dve su teme – ispravnost, odnosno neuslovi korišćenja jednog od dva javna bazena, koliko je neko procenio da sleduje gradu od pola miliona ljudi za rekreativne i zabavne sadržaje, te milioniti pokušaj urbicida projektom koji izvršna vlast naziva “sanacija i sređivanje Priobalja”, a varošani – “Novi Sad na vodi”.

Fakticiteti, da je drugi budžet po veličini i količini “slivanja” novca poreskih obveznika ove zemlje izvršnom vlašću silovan, unižavan i maltretiran, bez referenduma i pitanja kuda će se usmeravati naš novac, sam po sebi govori do koje je mere prisutno odsustvo zdravog razuma, logike i hroničnog bezosećaja za bližnjeg. Novom Sadu ne može biti “tema” rupa u zemlji koja se puni vodom, koju treba priključiti na nekakav grejni sistem, da bi se njegovi građani sapirali i razlađivali u letnjoj periodi.

Jednovremeno, insistirajući sa pozicije vlasti i moći, da se milijardu kvadrata priobalne flore i faune “uredi” po principima tržišne ekonomije građevinsko-investitorsko-narkobiz lobija, kojem je Novi Sad postao “Zlatibor na vodi”.

FOKUS – SLUČAJ “ŠVELJO”

Zatečena vešću da je kolegi, radijskom voditelju, stilisti i di-džeju Srđanu Švelju produžen pritvor 30 dana. Ne verujem ovom fabrikovanom “slučaju” kakve god Tužilaštvo i organi gonjenja MUP izneli “dokaze”. Znam čoveka. Znaju i Novosađani. Nemoguće je.

To što mu se pripisuje.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click