Na mom radaru: Tatjana Macura

30. December 2021.
Tatjana Macura je liberalka, u privatnom biznisu od 2007, sa suprugom vodi porodičnu firmu u oblasti telekomunikacija, majka je dvoje dece, političarka je i jedna od liderki Stranke moderne Srbije.
centar_06
Tatjana Macura. Foto: Medija centar Beograd

Široj javnosti najviše je poznata kao pokretačica Inicijative “Mame su zakon”, te je ona danas i predsednica istoimene organizacije. Bila je narodna poslanica i članica više skupštinskih odbora. Aktivno se zalaže za uspostavljanje jednakih prava svih ranjivih kategorija u našem društvu, posebno porodilja.

NOVA GODINA, STARE ŽELJE

Ovih dana u našem domu se aktivno radi na pripremama za doček Nove godine i božićne praznike. Ukrašavamo kuću i planiramo jelovnik za svečani ručak. Ovo je prva godina kada će deca Novu godinu dočekati van kuće, te nas kao roditelje u isto vreme i raduje i rastužuje što polako sazrevaju. Korona još uvek ima snažan uticaj na naše planove i po tome verujem da nismo nikakav izuzetak. Rekla bih da svako malo pomeramo granicu u očekivanjima kada će ova pošast proći i svaki put sve tiše izgovaramo “još samo do proleća, još samo do jeseni da izguramo i to je to”, jer – da li je?

I PREDUZETNICE SU MAME

Iako je praznična atmosfera, čekam odgovor nadležnih, pre svih Ministarstva za brigu o porodici i Ministarstva za rad, kada ćemo organizovati novi sastanak na kojem ćemo nastaviti pregovore koji se odnose na poboljšanje položaja porodilja preduzetnica. U saradnji sa Digitalnom zajednicom napisali smo sve potrebne predloge izmena i dopuna zakona, a uz podršku platforme Kreni-promeni obezbedili smo veliki broj potpisa podrške i prikupile podatke za procenu obuhvata u budžetu, što je neophodan korak kada su ovakve izmene propisa u pitanju. Dosadašnji pregovori dobro su tekli i nadam se da ćemo ovo pitanje rešiti pre raspuštanja Skupštine.

PREPOZNAJ NASILJE, RECI NE

Prošle godine smo sa Putevima edukacije sproveli istraživanje kojim smo proverili koliko devojčice i mlade devojke uopšte mogu da prepoznaju nasilje, da li su ga doživele i na koji način su reagovale. Rezultati su nas porazili… Saznali smo da je svaka peta devojčica uzrasta od 13 do 19 godina doživela seksualno, verbalno ili fizičko nasilje, a da njih čak 74 odsto to nikome nisu prijavile. Cilj mi je da ovo postane obavezna tema u školama i da podignemo svest o tome koliko je važno podizati poverenje u okviru porodica. Mnoge priče, među kojima su i ispovesti glumica koje su bile zlostavljane u školi glume, kao i niz priča na društvenim mrežama pod heštegom “Nisam prijavila”, motivišu me da od toga ne odustanem.

MANJI POREZI DA SE LAKŠE DIŠE

Početkom sledeće godine predstaviću i predlog izmene poreske politike. Poslednjih nekoliko dana imala sam niz sastanaka s mnogima koji dele moje mišljenje. Želim da se smanji jaz, netrpeljivost i nepotrebna polarizacija između poslodavaca i zaposlenih, posebno u privatnom sektoru jer na kraju – svi radimo za isti tim. Prvi korak ka tome je drugačija poreska politika.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click