Na mom radaru: Miljko Stojanović

27. March 2022.
Miljko Stojanović je rođen 1977. u Zaječaru. Po struci je profesor fizičke kulture. Novinarstvom se bavi od 2004. Medijsku karijeru je započeo kao menadžer marketinga, zatim kao novinar, a bio je i urednik Nove timočke revije. Početkom 2012. s prijateljem je registrovao sajt Zaječaronline, u kojem je radio kao novinar, urednik i direktor medija. Zaječaronline je napustio 2017, da bi 2018. s koleginicom Anđelom Risantijević pokrenuo portal Glas Zaječara. Od 1. februara je stalni dopisnik Danasa za Zaječar, Bor i Knjaževac.
miljko-stojanovic
Foto: Privatna arhiva

Izvor: Novi magazin

OD PRVIH PROZIVKI

S prvim pritiscima suočio sam se dok sam bio deo redakcije Timočke revije. I tada, kao i danas, povod za pritiske bili su istraživački tekstovi o radu lokalnih institucija. U to vreme nisam mnogo pisao, više sam se bavio marketingom, ali su uvek mene doživljavali kao pretnju, iz meni nepoznatog razloga, tako da sam više puta verbalno napadan. Napadi su se nastavili i nakon što sam svoju novinarsku karijeru nastavio u lokalnom portalu Zaječar onlajn. Na dan izbora u Zaječaru 2017. dva puta su me zajedno s koleginicom Sonjom Kamenković aktivisti SNS-a grubo sprečavali da izveštavam. Kad sam slučaj prijavio policiji, prilikom dolaska tadašnjeg ministra policije Stefanovića obećano je da će se napad rasvetliti, ali se ništa nije dogodilo. Omalovažavanje, prozivke i napadi nastavili su se i intenzivirali od momenta kad sam se priključio lokalnom informativnom portalu Glas Zaječara.

PREKO UVREDA GRADONAČELNIKA

Tokom izveštavanja o poplavama u Zaječaru, 5. marta 2018. gradonačelnik Zaječara naložio mi je da se zajedno s koleginicom iz redakcije udaljim sa lica mesta, navodno iz bezbednosnih razloga. Da je reč o nečemu sasvim drugom, postalo je jasnije kada je Ničić na istom tom mestu, sa kojeg smo udaljeni, dao izjavu ekipi RTS-a. NUNS je tada podržao naš stav da je novinarima Glasa Zaječara povređeno pravo na rad, dostojanstvo i ugled, pošto su od samog pokretanja portala izloženi verbalnim uvredama, od kojih nisu pošteđeni ni članovi moje porodice, posebno supruga Irena. Dan pre našeg venčanja gradonačelnik Boško Ničić na mreži je objavio više neumesnih opaski na račun moje supruge, koja je iz Ukrajine.

DO PRETNJI UBISTVOM

Poslednji napad dogodio se nakon teksta o Ukrajincu koji je izbegao iz Lvova. Reč je o rođenom bratu moje supruge Irene. Nakon postavljanja teksta na fejsbuk stranici Danasa usledili su uvredljivi komentari, koje sam skrinšotovao i postavio na ličnom fejsbuk profilu. Među mnogim komentarima uvredljive sadržine izdvojio bih nekoliko gde se direktno poziva na moje ubistvo. Policija je ovog puta brzo reagovala i privela čoveka koji mi je pretio. Nakon 48 sati on je pušten, a pre nekoliko dana saznao sam da je protiv njega tužilaštvo pokrenulo postupak koji će početi 29. marta. Naravno da se zbog svega loše osećam, morao sam da potražim lekarsku pomoć zbog visokog pritiska. Strahujem za svoju i bezbednost i svoje porodice, ali shvatam u kakvom društvu živimo i da je takvo ponašanje pojedinaca samo posledica svega što nam se godinama dešava.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click