Na mom radaru – Lazar Čurčić

6. August 2020.
Lazar Čurčić rođen je u Novom Sadu 1989. Na Akademiji umetnosti diplomirao je na odseku za vajarstvo u klasi Gordane Kaljalović. Radi u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture kao vajar-konzervator. Član Umetničkog kolektiva Petar Drapšin, koji radi na polju savremene umetnosti, kako muzike tako i likovnog stvaralaštva i performansa, postaje 2018, a tada postaje i član grupe Veče dron muzike sa Danilom Šaonovićem, koji je osnivač grupe, i Zitom Arđelan. Ove godine njih troje su i zvanično osnovali udruženje “Veče dron muzike”, skraćeno VDM.
Lazar Čurčić Na mom radaru
Lazar Čurčić . Foto: Novi magazin

Grafika kao virus

Rad na osnivanju i formiranju udruženja, kao i osnivanje ateljea i galerije naterali su me na pauzu u pripremi izložbe “Ciklusi Janj”. Ciklus crteža i drvoreza počeo sam prvog dana vanrednog stanja kao lični dokument izolacije. Prvo prezentovanje radova “janjJANJo” iz tog ciklusa bilo je u vidu eksperimenta na socijalnim mrežama. Skenirana drvorezna grafika sa praznim mestom za intervenciju, na kojem su korisnici društvenih mreža intervenisali na različite načine. Grafika kao virus. Ciklus je bio prikazan na drugom onlajn dešavanju u organizaciji VDM. Trenutno sa Zitom i Danilom spremam naredno Veče dron muzike na kojem ćemo predstaviti retrospektivu likovnog angažmana VDM.

Galerija – mesto za dron

Niko nije očekivao da će baš ovako da se desi, ali galerija je koroni potrebna. Veče dron muzike dobilo je i svoju adresu u Novom Sadu, u Dunavskoj 15. Od prvog puštanja dron muzike na velikom ozvučenju u Crnoj kući, do odlaska na adu pored Karlovaca, gde smo izveli performans “Dron u hodu”, promenili smo se. Stil muzičkog i likovnog programa inspirisan je dron muzikom, ali se ne ograničava samo na taj žanr. Likovno ga još niko nije definisao, ali spajanjem linearnog, prostornog i repetitivnog mnogi stvaraoci dolaze do svojih rešenja. Kroz Veče dron muzike prošlo je više od dvadeset likovnih stvaralaca i više od pedeset muzičkih izvođača koji su pokušali da odgovore na ovaj zadatak. U jeku popuštanja prvog talasa zaraze osnovali smo se kao udruženje građana i iznajmili prostor u dnu pasaža u Dunavskoj ulici. Galerija sa prostorom za rad nije imala zvanično otvaranje, a poštovanje novih mera govori nam da će ova godina proći bez svečanosti. Pripremamo se.

Sin – poseban signal na radaru

Godina zatvaranja granica, širenja virusa i najčudnijeg leta uspela je da mene ostavi kod kuće. Rad na čitanju bajki, učenju bicikla i sviranje različitih pištavih instrumenata poseban je signal na mom radaru: sin Rastko koji se usavršava svaki dan u različitim disciplinama koje ovo leto čine posebnim. Vršnjacima u vrtiću objašnjava tehnike štamparstva i organizovanja izložbi. Kako stvari sa Rastkom stoje, postaće i on jedan od nas!

Tekst je prenet iz magazina Novi magazin.

Click