Na mom radaru: Ivana Dukčević

3. September 2022.
Ivana Dukčević je rođena u Beogradu, gde je završila Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, profesorka je umetnosti i dizajna sa istorijom umetnosti u dve britanske škole u Beogradu, autorka više od sto putopisa i 12 turističkih vodiča. Njena fotografija karijatida u Atini dobila je prvu nagradu Narodnog muzeja u Beogradu na konkursu za najbolju arheološku fotografiju. Koautorka je novog izdanja knjige vodiča o Srbiji na engleskom u izdanju Bradt Travel Giude. Dobitnica je nagrade za dizajn MPU na Oktobarskom salonu. Autorka je veb-stranice www.umetnostputovanja.rs., gde predaje na engleskom jeziku. Knjigu Umetnost putovanja 2, objavila je MesiaSfera, Beograd.
Ivana Dukcevic - mala fotka

Izvor: Novi magazin

POČETAK PUTOVANJA I PRIČA

Počela sam da putujem kao dete kolima po Evropi, s roditeljima koji su voleli da putuju na mesta gde se ređe ide. Za vreme studija zaljubila sam se u umetnost i istoriju Mesopotamije i Bliskog istoka, posetila Liban, Siriju i Izrael. Zatim sam putovala s porodicom, sinom i prijateljima i upoznala ljude slične meni. Priče s putovanja su plod dugogodišnjeg putničkog iskustva, istraživanja i saznanja o predelima čija storija, umetnost i kultura ostavljaju dubok trag. Knjiga sadrži lična saznanja i doživljaje s putovanja i sastoji se iz nekoliko delova – razvrstanih prema destinacijama. U ovoj knjizi, pisanoj u pripovedačkom i putopisnom žanru, inspiraciju za putovanje mogu pronaći zaljubljenici u pejzaže, istoriju, umetnost i kulturu zemalja kao što su Maroko, Portugal, Španija, Grčka, Turska, Liban i Sirija. Ono što povezuje putovanja u svaki od naizgled različitih delova sveta su tradicija, istorija koja seže u daleku prošlost, zanimljivi običaji i bajkoviti pejzaži. Umetnost i putovanja su hrana za dušu i potreba.

POVRATAK

Umetnost putovanja“, u izdanju Samizdata B92.
Ivana Dukčević je magistar primenjenih umetnosti, fotograf i putopisac, kreator samostalnih putovanja i autor stranica umetnostputovanja.rs.

U Maroku bih ponovo slušala pripovedače starih priča; u Gruziji bih uz osvežavajući Natahtari posmatrala zelenilo i snežne vrhove Velikog Kavkaza; U Meksiku bih ponovo otkrivala majanske gradove u džungli i plivala u podzemnim jezerima; na grčkim ostrvima bih sedela i posmatrala zalazak sunca; u Istanbulu bih ponovo plovila Bosforom, izgubila se u lavirintu šarenih bazara i popela se na nekada neosvojive zidine grada; u Stokholmu bih lutala ulicama starog dela prestonice; u Iranu bih se ponovo popela na Tvrđavu asasina u planinama Elburz i nadomak Persijskog zaliva ponovo obišla najočuvaniji mesopotamski zigurat; u Japanu bih sedela i uživala u pogledu na Fuđi i prirodu Japanskih Alpi…

TURISTI I PUTNICI

Putovanja su meni jedna od najboljih životnih škola i način da upoznam planetu. Oni koji ne putuju ili stalno idu u isto mesto nemaju priliku da dožive iskustvo drugačijeg, razumeju nešto što pre nisu, razbiju ustaljene predrasude. Putovanja vas pomere, inspirišu i promene. Tek kada se s nekog putovanja s novim iskustvima vratim kući, postajem svesna šta je prednost onoga što već imam u zemlji u kojoj živim ili možda onoga što mi nedostaje.

POVEZIVANJE KOCKICA

Tokom putovanja ne zapisujem, osim ako na licu mesta saznam za novi pojam, hranu i slično čiji ću naziv verovatno zaboraviti. Pre puta obavim pripreme, dobro se informišem i za vreme putovanja povezujem kockice onog što već znam sa onim što otkrijem tokom posete. Iskustva upoređujem. Kada se vratim s putovanja, nakon dva ili tri dana koliko mi je potrebno da se informacije slegnu, otvorim laptop i rečenice same počnu da se nižu.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click