Na mom radaru: Goran Despotovski

8. April 2021.
Goran Despotovski rođen je 1972. u Vršcu. Diplomirao je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu (1995); na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završio je osnovne akademske (1999) i magistarske studije slikarstva (2003) i stekao zvanje Doktor umetnosti – Likovne umetnosti (2018). Na istoj akademiji je i zaposlen od 2004. Redovni je profesor za užu umetničku oblast Slikarstvo. Predsednik je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV). Izlagao je na 58 samostalnih i na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Višestruko je nagrađivan iz oblasti likovnih umetnosti. Autor je brojnih projekata u okviru AUNS-a i SULUV-a.
portret-g

TRAGOVI EGZISTENCIJE

Pre nekoliko dana stigla je knjiga iz štampe “Tragovi egzistencije – Sudbina pojedinca i njegovo izostajanje”, u izdanju Akademije umetnosti Novi Sad. Ovo izdanje je pregled mojih radova, obrazloženja i koncepta ostvarenog putem medija, instalacija, fotografija i video-radova. Sve te realizacije i teme doprinele su uspostavljanju tematskog okvira i sublimiranju mog rada na polju likovne umetnosti od 90-ih godina do danas. Prikazani tekstovi su svojim najvećim delom sastavni deo doktorskog istraživanja, kao i retrospektivnog prikaza radova koji su doprineli konačnom obliku ovog izdanja. Promovisati knjigu u ovom vremenu krize? Ne znam, sve je drugačije! Tako da mi je “na radaru” da, u stvari, što pre podelim ovu novu knjigu svima i na svoj način završim ovu promociju u malom krugu zainteresovanih ljudi.

RE:KONSTRUKCIJA, PRIPREMA IZLOŽBE

Između ostalih planova, prošle godine je trebalo da u Nacionalnoj galeriji u Skoplju u prostoru Ćifte Hamam priredim samostalnu izložbu koja je zbog situacije pomerena za septembar ove godine. Prvi put izlažem samostalno u Severnoj Makedoniji. Biće to na određeni način, u jednom delu, retrospektivna postavka na kojoj ću izlagati isključivo instalacije u kojima koristim prepoznatljive figure lutaka. U planu je i dopuna ove izložbe sa dve nove složenije interaktivne instalacije na kojima trenutno radim.

IZBRISANI

U SULUV-u rukovodim projektom “Poveži, obeleži”, koji u aprilu nastavlja realizacije kroz javne razgovore sa gostujućim i domaćim umetnicima. Ideja projekta sadržana je u terminu IZBRISAN, koji referiše na obeležje koje se 90-ih odnosilo na različite vidove diskriminacije države i institucija prema civilnom stanovništvu. Tematski okvir paralelno govori o izgubljenim identitetima i izgubljenim generacijama. Svi umetnici učesnici na projektu govore o svom iskustvu, uticajima na ličnu ikonografiju u stvaralaštvu, kao i povratku u vreme 90-ih kroz tragove sećanja.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click