Na mom radaru: Dragana Garić Jovičić

13. February 2022.
Dragana Garić Jovičić (1982) živi i radi u Novom Sadu. Po zanimanju je istoričarka umetnosti, sa radnim stažom u novinarstvu , kao i prosveti. Od 2012. radi kao kustoskinja u Muzeju Vojvodine. Od teških dana i loših misli brani se odlaskom u prirodu. Mama je dva dečaka.
Heroji-nekad-i-sad-pozivnica

Izvor: Novi magazin

HEROJI NEKAD I SAD

Trenutno je u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37) aktuelna izložba Heroji nekad i sad, čiji sam ja autor. U pitanju je prošlogodišnja produkcija radova devetoro umetnika, koji su inspiraciju za nova dela poneli sa Andrevlja, izletišta na Fruškoj Gori, gde je letos održana kolonija našeg muzeja.

Pošto umetnici koje sam pozvala rade u različitim medijima, na ovoj postavci se mogu videti grafike, crteži, ilustracije i fotografije u društvu sa keramikom, umetničkim vezom i video formama. Smatram da su radovi veoma inspirativni i pozivam publiku da do dođe na izložbu i na licu mesta potraži svoje heroje. Moje vođenje je 11. februara u 18h.

KAKTUS BATA

U sklopu pratećeg programa izložbe biće i projekcija dokumentarno-igranog filma Đorđa Markovića Poslednja avantura Kaktus Bate. Film će biti prikazan u petak, 18. februara u 18h u kino sali Muzeja Vojvodine, u Dunavskoj 37 (nekadašnji Muzej revolucije).

Poslednja avantura Kaktus Bate se prvenstveno bavi stripom, ali i sudbinom umetnika. Kaktus Bata je prvi karakter, ne samo na našim prostorima, već u čitavoj istočnoj Evropi, koji je bio baziran na estetici Volta Diznija. Priča počinje tako što čuveni strip autor iz Pančeva, Saša Rakezić alijas Aleksandar Zograf, inače i umetnik zastupljen na izložbi Heroji nekad i sad, obilazi buvljake gde pronalazi strip o Kaktus Bati i kreće u detektivsku avanturu. Ljubitelji i sedme i devete umetnosti – ne propustite!

PROLEĆE

Prve dve impresije su vezane za moj poslovni plan, a treća je intimna i tiče se hroničnog manjka sunca tokom ovih dugih zimskih meseci. Nadam se da proleće sa mimozama u rukavu proviruje iza ugla.

Elem, tužnu vest da je preminuo Marko Brecelj, veliki slovenački kantautor, propratila sam preslušavanjem starih albuma njegovog Buldožera. Na njihovom albumu Nevino srce iz 1983 (iako je Brecelj tu već izašao iz benda), ima jedna meni čarobna numera pod nazivom Proljeće koja počinje stihovima:

Stiglo je proljeće
Obukla se priroda
I ptica nam doljeće
Biće pjesme – živjelo proljeće!

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click