Na mom radaru – Dejan Ristić

12. April 2020.
Pored drugih tema koje su predmet mog naučnog interesovanja, posebnu pažnju posvećujem istraživanju i analizi nacionalne mitologije i konkretnih mitova, i to iz ugla kritičke istoriografije.
radar Dejan Ristic
Foto, portret Dejana Ristića: Bojan Džodan

Mitovi

Naime, nakon velikog interesovanja čitalaca, javnosti i medija za knjigu “Mitovi srpske istorije”, koja je objavljena prethodnog septembra, upravo okončavam pisanje “Mitova srpske istorije 2”.

Kao i “Mitovi srpske istorije 1”, i ova knjiga će sadržati dvadeset eseja posvećenih analizi istoričnosti nekih od najznačajnijih i najdragocenijih mitova naše nacionalne povesnice.

Prija mi i raduje me istraživanje i pisanje ove knjige stoga što me je, posle čitavog niza godina, vratila jednoj od važnih tema nacionalne kulturne istorije.

Bogomolje na filmskoj traci

Čitav niz meseci, a posebno tokom ovih dana kada smo svi u nekoj vrsti fizičkog karantina, trudim se da se u što je to većoj meri moguće posvetim nastavku realizacije kapitalnog serijala dokumentarnih filmova koje naš nacionalni arhiv dokumentarnog filma, a to su “Filmske novosti”, posvećuje našim najznačajnijim bogomoljama na Kosovu i Metohiji.

Sa zahvalnošću vredi naglasiti i to kako je idejni tvorac i spiritus movens ovog poduhvata istoričar umetnosti Vladimir Tomčić, direktor “Filmskih novosti”.

Iznenađujući je, i neverovatan, podatak da nikada dosad na stručan, sistematičan i sveobuhvatan način na filmskoj traci nisu sačuvani prizori najvećih bogomolja na Kosovu i Metohiji.

Zbog toga me beskrajno raduje što će se pred gledaocima uskoro naći dokumentarni serijal u čiju su realizaciju uključeni naši najznačajniji stručnjaci.

Knjige

I konačno, ali ništa manje važno, došlo je vreme kad se mogu posvetiti intenzivnijem čitanju i smanjivanju već poveće kule od knjiga koja me je prethodnih meseci tiho i nenametljivo opominjala da joj posvetim dužnu pažnju.

U pitanju su svi oni dragoceni naslovi koji su bili “na čekanju” zato što je uvek nešto hitnije da se pročita, ponovo pogleda ili konsultuje.

Stoga sada ovo vreme koristim da na svaki mogući način “pobegnem” iz karantina, a to mahom činim uz pisanje i čitanje.

I za sam kraj, preporuka za čitanje. U pitanju su “Životi kraljeva i arhiepiskopa srpskih” Svetog Danila Drugog Banjskog, kojima se po ko zna koji put s posebnim zadovoljstvom iznova vraćam.

Kraća biografija:

Istoričar Dejan Ristić je autor više desetina knjiga i naučnih radova. Bavi se istraživanjem, prezentacijom i upravljanjem kulturnim nasleđem. Bio je upravnik Narodne biblioteke Srbije i državni sekretar za kulturu.

Tekst je prenet iz Novog magazina.

Click