Na mom radaru: Branislav Radovanović

10. April 2023.
Do Branislava Radovanovića, kompozitora, tekstopisca i producenta, teško je doći jer radi više poslova nego što je sati u jednom danu.

Izvor: Novi magazin

Iako je prošao kroz razne životne izazove, ne fali mu nijedna dlaka sa glave. Za to su zaslužne njegove tri devojčice – Zoa, Iris i Đorđa, kao i mnoga druga deca za koju uređuje program u Kulturnom centru Pančeva. Osnivač je i umetnički direktor BUDI-ja, Međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza.

Recept za sreću

Čovek koji ima svoju ljubav, koji radi posao koji voli, veliki je srećković i još veći umetnik. Za tu formulu treba se boriti, ali je osećaj izvanredan. Kada ste mladi u stanju ste da paralelno vodite trostruki život, petostruki, i da sve funkcioniše. Kasnije, i pored ogromnog iskustva koje ste stekli, taktiziranja i bezbroj poznanstava, ta organizacija ume da bude mnogo komplikovanija. Na tom putu ka sreći, kojoj svi težimo, iskustvo nas uči da su najlepše stvari najjednostavnije, samo ih treba primetiti. Meni je prva asocijacija na takav događaj, rođenje naše porodice, našeg teatra Radovanović, kada je Zoe, moje prvo dete došlo na svet. Bio sam prisutan, a u isto vreme na sedmom nebu. Prof. dr Svetomir Bojanin, jedan od utemeljivača neuropsihologije i poznati dečji psihijatar, otklonio mi je dilemu da li da budem u sali ili da čekam na nekom drugom mestu rečima: „Kada dete dolazi sa ekskurzije čekaju ga i mama i tata. Nije fer da ga samo mama čeka kada dolazi na svet.“ Poslušao sam ga i otišao sam da doživim svoju najlepšu ekskurziju, najlepši dan svoga života!

Pronađi svoju pesmu!

Filozofirajući o ekologiji palo mi je na pamet da napravim muzički album za decu, i da taj album nazovem Muzika za zelenu planetu. Pomislio sam kako bi dobro bilo da se na albumu nađe pesma o Kartonjerosima – Kartonašima koji sakupljaju otpad po ulicama grada. Isto sam tako razmišljao kako su svi kivni na Pauka koji odnosi kola onda kad se najmanje nadate, te sam pomislio da bi bilo lepo napisati ljubavnu pesmu o Pauku i Paukovici: Paukovica i Pauk voze se gradom i ko nepropisno parkira, nose sve sa sladom. To nije tombola, nije ni stvar sreće, ko nepropisno parkira kola videti neće. Pozivajući komšije na akciju, na albumu bi se svakako našla i pesma Pokupi kaku, čudaku. Neću vam otkriti baš sve pesme, pošto će se one uskoro pojaviti. Sve je moguće ako dovoljno jako poželiš!

Otključano nebo

Osnovna inspiracija 10. jubilarnog BUDI festivala, uokvirena sloganom „Otklјučano nebo“, proističe iz autentične dečje radoznalosti kojom se otkriva svaki kutak čak i naizgled nedodirlјivih istina. Nebo nije granica, pa je ovo prilika da se raščešlјaju sve igre kreativnosti. Deseti BUDI je beskrajni prostor umetnosti u kome ravnopravno uživaju stvarnost i mašta, nauka i fikcija, znanje i nadarenost, prijatelјstvo i putovanja. Kulturni centаr Pаnčevа, kаo orgаnizаtor jubilarnog Desetog međunаrodnog bijenаlа umetničkog dečjeg izrаzа i ja kao njegov umetnički direktor, pozivаmo decu uzrаstа do 15 godinа, dа pošаlju svoje rаdove nаjkаsnije do 20. аprilа 2023. godine nа Konkurs s temom OTKLJUČANO NEBO! Munjeviti Krionfolion (maskota festivala) će autoru/ki najboljeg rada omogućiti put u Diznilend sa pratiocem.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click