NA MOM RADARU – Bora Babić

19. April 2020.
Bora Babić je glavna urednica i direktorka u izdavačkoj kući Akademska knjiga. Zahvaljujući timu urednika iz različitih oblasti i kvalitetu objavljenih naslova, Akademska knjiga je postala prepoznatljiv izdavač u Srbiji i regionu. Od 2019. Akademska knjiga je članica međunarodne izdavačke asocijacije CHINA-CEEC (Kina + 17 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope). Izdanja Akademske knjige pokrivaju više od 20 žanrovski različitih oblasti koja izlaze u 16 edicija. Pored domaćih autora, Akademska knjiga je prevela i objavila knjige sa više od 30 jezika stranih autora. Bora Babić je dobitnica mnogih profesionalnih i društvenih priznanja. Jedna je od osnivača Udruženja profesionalnih izdavača Srbije.
Bora Babic (1)
Foto: Novi magazin

DŽULIJAN ASANŽ

Uvođenje vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije koronavirusa zateklo me je u susednoj državi, već sutradan sam upisana u spisak građana koji se nalaze u samoizolaciji. Danas odbrojavam 26. dan neizlaska iz kuće, preostala su mi samo još dva dana do novog zagrljaja s prolećnim suncem. U ovoj situaciji kroz koju prolaze mnogi građani, često se setim Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, pitam se kako je njegovo telo izdržalo šest godina i osam meseci u prinudnom zatvoru (termin UN) u Ambasadi Ekvadora bez dodira sunčevih zraka. Pratila sam slučaj “Asanž” od 2012, ali nikad nisam bila opsednuta tim čovekom kao danas, kada sam doživela iskustvo ograničavanja slobode. Asanžova fotografija snimljena početkom aprila 2019, na kojoj se vidi njegovo izmučeno i unezvereno lice, danas opominje.

MILEVA MARIĆ AJNŠTAJN

Upravo čitam fantastičnu romansiranu biografiju Mileve Marić Ajnštajn, koju je napisala italijanska nuklearna fizičarka, književnica, kolumnistkinja lista La Repubblica i glumica Gabrijela Grejson, a sa italijanskog prevela Kristina Koprivšek. Jednostavno, fantastičan roman! Knjigu “Ajnštajn i ja” preporučujem svakoj naučnici i svakoj uspešnoj ženi u 21. veku. Kakve je snove sanjala devojka iz Kaća, koja je 1896. upisala studije matematike i fizike na Politehnici u Cirihu, kao peta žena u istoriji te institucije i kao jedina žena u toj generaciji studenata? Sanjala je samo jedno – da bude naučnica, fizičarka i matematičarka. Društvo tog vremena u kojem je živela porušilo je njene snove. I pored svih položenih ispita sa visokim ocenama, nikada nije stekla akademsko zvanje.

KUBA

Čitam odličan putopis o Kubi Radmile Gikić Petrović. Iz njega sam mnogo naučila o kubanskoj kulturi, književnosti, revoluciji, ali i o tradiciji proizvodnje duvana. Radmila je strastvena turistkinja i istraživačica egzotičnih zemalja i dalekih civilizacija kao što su Indija, Vijetnam, Koreja, Japan i Kuba… Ali, sa isto toliko strasti piše o svemu što je videla i doživela na tim putovanjima. Najviše je fascinirana ljudima s kojima se sretala na putovanjima u siromašnim državama. Nedavno mi je savetovala: “Ja obožavam Indiju, ali za tebe nije dobra destinacija, radije biraj Zapad.”

Tekst je prenet iz Novog magazina.

Click